Magas vitamin-, rost és víztartalma miatt nagyon tápláló, egészséges zöldség. Sokféle étrendbe beilleszthető, legyen az akár húsimádó, akár vegetáriánus.
5 szuper cukkinis recept, mely egyszerre könnyű és könnyen elkészíthető
1. Bazsalikomos-fokhagymás cukkinikrémleves
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 2-3 nagy gerezd fokhagyma
- ételízesítő vagy leveskocka íízlés szerint
- só, bazsalikomlevelek
- tejszín vagy tejföl
- 1-2 evőkanál liszt
- víz
Így készítsd el:
1. Az apróra vágott hagymát párold üvegesre az olivaolajon, közben a cukkiniket darabold fel, ha még gyenge, zsengék a magok, nem szükséges kikaparni. Ha már erősebbek, nagyobbak, egy kanállal kapard ki a cukkinik közepét!
2. Darabold kisebb kockákra a cukkiniket és dobd rá a megpárolt hagymára!
3. Miután átforgattad a hagymát és a cukkinit, engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi a cukkinit és ízesítsd sóval, ételízesítővel!
4. Közben a héjjától fosztott fokhagymagerezdeket is beledobhatod a levesbe.
5. Amikor már puhára főtt a cukkini, szórd bele az apróra vágott bazsalikomleveleket, vedd le a tűzről és botmixxerrel pépesítsd a cukkinit!
6. Ezután tedd vissza a tűzre és öntsd bele a liszttel elkevert tejfölt vagy tejszínt, majd forrald fel az egészet újra! Már kész is van.
Fotó: Szülők Lapja
2. Cukkinitészta
Ez egy egyzserűen elkészíthető, fanatasztikus alternatíva a tésztaköretre, hisz a cukkinit egy spirálozó segítségével könnyedén hosszú csíkokra tudod szelni, amely akár spagettitésztaként is használható. Bármely paradicsomos, húsos, gombás, sajtos, besameles feltét harmonizál vele.
Hozzávalók:
- 2-3 cukkini
- spirálozó
Így készítsd el:
1. A spirálszeletelővel reszeld le (vagy faragd ki, hisz ez gyakorlatilag olyan, mint egy óriási hegyező) a cukkiniket!
2. Egy kevés olajon párold pár perc alatt puhára és már tálalhatod is.
3. Érdemes a "tészta" feltétet először elkészíteni, hisz a cukkininek csupán pár perc kell és már kész is.
Fotó: Pixabay
3. Szezámmagos cukkinigolyócskák
Hozzávalók:
- 70 dkg cukkini, kockára vágva
- fél csokor petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ételízesítő, só, bors,
- 5 evőkanál szezámmag
- 5 evőkanál zsemlemorzsa (ez a cukkini magas víztartalma miatt szükséges)
- 1 db tojás
A panírhoz:
- 6-8 evőkanál zsemlemorzsa
- 5-6 evőkanál szezámmag
- olaj, amiben kisütöd
Így készítsd el:
1. A kockára vágott cukkinit az apróra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel és fokhagymagerezdekkel aprítsd össze egy turmixgépben vagy késes aprítóban!
2. Mehet bele a tojás, és a fűszerek, majd a zsemlemorzsa és a szezámmag.
3. Az így elkészült keverékből formázz golyókat a tenyereddel, és a golyókat forgasd bele a szezámmagos zsemlemorzsába!
4. Forró olajban pár perc alatt készre sül.
5. Mint minden olajban sült ételt, ezt is érdemes konyhai papírtörlőre szedni, hogy felitassuk a fölösleges olajat.
6. Készíthetsz hozzá mindenféle mártogatóst, vagy eheted köretként, esetleg fasírt helyett. Sajnos nálunk általában nem ér meg annyi időt, hogy a mártogatós is elkészüljön hozzá, olyan gyorsan elfogy...
Fotó: Szülők Lapja
4. Grillezett cukkini
Hozzávalók:
- olívaolaj
- zöldfűszerek, só, bors
- cukkini
Így készítsd el:
1. Szeleteld fel a cukkinit karikákra, csíkokra vagy szeletekre!
2. Az olívaolajba keverd bele az apróra vágott zöldfűszereket és kend meg vele a cukkinidarabokat!
3. Már mehet is a grillre. Vigyázz, gyorsan elkészül!
Fotó: Pixabay
5. Töltött cukkinihajók
A cukkinit, ugyanúgy mint a padlizsánt, szinte bármivel megtölthetjük, amit fantáziánk és ízlésvlágunk megenged. Ebben a videóban paradicsomos, kolbászos, darált húsos töltelékkel és sajttal készül:
Forrás: YouTube
Kíváncsi vagy miért jó, ha beilleszted étrendedbe a cukkinit? Akkor olvasd el ezt!
Jó magas vérnyomás ellen, segít a fogyásban, erősíti az immunrendszert - Ezért egyél cukkinit minél gyakrabban! »