Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon A cukkini igazi nyári zöldség, rendkívül sokféleképpen elkészíthető, grillezheted, sütheted, párolhatod, lehet tölteni vagy akár tésztát helyettesíthetsz vele, fogyaszthatod levesként, sőt, van, aki még a sütibe is belesüti. Itt van 5 könnyen elkészíthető, és gyomorkímélő recept. A cukkini igazi nyári idényzöldség, a legfinomabb darabokat májustól nyár végéig tudod levadászni. Van belőle sárga, világos, illetve sötétzöld, hosszúkás vagy kerekded, számtalan változata közismert. Rendkívül sokféleképpen elkészíthető, grillezheted, sütheted, párolhatod, lehet tölteni vagy akár tésztát helyettesíthetsz vele, fogyaszthatod levesként, sőt, van, aki még a sütibe is belesüti.

Magas vitamin-, rost és víztartalma miatt nagyon tápláló, egészséges zöldség. Sokféle étrendbe beilleszthető, legyen az akár húsimádó, akár vegetáriánus.

5 szuper cukkinis recept, mely egyszerre könnyű és könnyen elkészíthető



1. Bazsalikomos-fokhagymás cukkinikrémleves

Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 2-3 nagy gerezd fokhagyma
- ételízesítő vagy leveskocka íízlés szerint
- só, bazsalikomlevelek
- tejszín vagy tejföl
- 1-2 evőkanál liszt
- víz

Így készítsd el:
1.
Az apróra vágott hagymát párold üvegesre az olivaolajon, közben a cukkiniket darabold fel, ha még gyenge, zsengék a magok, nem szükséges kikaparni. Ha már erősebbek, nagyobbak, egy kanállal kapard ki a cukkinik közepét!
2. Darabold kisebb kockákra a cukkiniket és dobd rá a megpárolt hagymára!
3. Miután átforgattad a hagymát és a cukkinit, engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi a cukkinit és ízesítsd sóval, ételízesítővel!
4. Közben a héjjától fosztott fokhagymagerezdeket is beledobhatod a levesbe.
5. Amikor már puhára főtt a cukkini, szórd bele az apróra vágott bazsalikomleveleket, vedd le a tűzről és botmixxerrel pépesítsd a cukkinit!
6. Ezután tedd vissza a tűzre és öntsd bele a liszttel elkevert tejfölt vagy tejszínt, majd forrald fel az egészet újra! Már kész is van.


Fotó: Szülők Lapja

2. Cukkinitészta

Ez egy egyzserűen elkészíthető, fanatasztikus alternatíva a tésztaköretre, hisz a cukkinit egy spirálozó segítségével könnyedén hosszú csíkokra tudod szelni, amely akár spagettitésztaként is használható. Bármely paradicsomos, húsos, gombás, sajtos, besameles feltét harmonizál vele.

Hozzávalók:
- 2-3 cukkini
- spirálozó

Így készítsd el:
1.
A spirálszeletelővel reszeld le (vagy faragd ki, hisz ez gyakorlatilag olyan, mint egy óriási hegyező) a cukkiniket!
2. Egy kevés olajon párold pár perc alatt puhára és már tálalhatod is.
3. Érdemes a "tészta" feltétet először elkészíteni, hisz a cukkininek csupán pár perc kell és már kész is.


Fotó: Pixabay

3. Szezámmagos cukkinigolyócskák

Hozzávalók:
- 70 dkg cukkini, kockára vágva
- fél csokor petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
-  2 gerezd fokhagyma
- ételízesítő, só, bors,
- 5 evőkanál szezámmag
- 5 evőkanál zsemlemorzsa (ez a cukkini magas víztartalma miatt szükséges)
- 1 db tojás

A panírhoz:
- 6-8 evőkanál zsemlemorzsa
- 5-6 evőkanál szezámmag
- olaj, amiben kisütöd

Így készítsd el:
1.
A kockára vágott cukkinit az apróra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel és fokhagymagerezdekkel aprítsd össze egy turmixgépben vagy késes aprítóban!
2. Mehet bele a tojás, és a fűszerek, majd a zsemlemorzsa és a szezámmag.
3. Az így elkészült keverékből formázz golyókat a tenyereddel, és a golyókat forgasd bele a szezámmagos zsemlemorzsába!
4. Forró olajban pár perc alatt készre sül.
5. Mint minden olajban sült ételt, ezt is érdemes konyhai papírtörlőre szedni, hogy felitassuk a fölösleges olajat.
6. Készíthetsz hozzá mindenféle mártogatóst, vagy eheted köretként, esetleg fasírt helyett. Sajnos nálunk általában nem ér meg annyi időt, hogy a mártogatós is elkészüljön hozzá, olyan gyorsan elfogy...


Fotó: Szülők Lapja

4. Grillezett cukkini

Hozzávalók:
- olívaolaj
- zöldfűszerek, só, bors
- cukkini

Így készítsd el:
1.
Szeleteld fel a cukkinit karikákra, csíkokra vagy szeletekre!
2. Az olívaolajba keverd bele az apróra vágott zöldfűszereket és kend meg vele a cukkinidarabokat!
3. Már mehet is a grillre. Vigyázz, gyorsan elkészül!


Fotó: Pixabay

5. Töltött cukkinihajók
 
A cukkinit, ugyanúgy mint a padlizsánt, szinte bármivel megtölthetjük, amit fantáziánk és ízlésvlágunk megenged. Ebben a videóban paradicsomos, kolbászos, darált húsos töltelékkel és sajttal készül:


Forrás: YouTube

Kíváncsi vagy miért jó, ha beilleszted étrendedbe a cukkinit? Akkor olvasd el ezt!
Jó magas vérnyomás ellen, segít a fogyásban, erősíti az immunrendszert - Ezért egyél cukkinit minél gyakrabban! »


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2018.07.27