10 gyógyszer, ami mindig legyen nálad, ha utazol vagy nyaralsz

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


10 gyógyszer, ami mindig legyen nálad, ha utazol vagy nyaralsz Hogyan kerüljük el az utazás közben fellépő rosszullétet? Miért ne hordjunk kontaktlencsét a repülőn? Hogyan kezeljük a hasmenést? Meddig forraljuk a vizet, hogy az steril legyen? Milyen gyógyszereket készítsünk oda hányásra, lázra és egyéb tünetekre? Az utazási betegségek megelőzése és kezelése a speciális helyzet miatt sok esetben eltér a saját lakókörnyezetbeli kórképek kezelésétől, mert a jelentős anyagi ráfordításokkal járó utazásunk célja pihenés, sportolás, vagy egyéb élményszerzés. Nincs idő a betegeskedésre, ezért gyorsabb gyógyulásra, erőteljesebb terápiás beavatkozásra van szükség - mondja dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész.

Utazás autóval, busszal, hajóval, repülővel


Utazás autóval, busszal - hogyan előzzük meg a rosszullétet?
Az utazás maga is lehet panaszokat kiváltó ok, a helyváltoztatás, egy hosszabb út, önmagában is stressz hatással jár. Sokan szenvednek rosszulléttől mozgó járműveken (hajó, autó, busz). Ilyen esetekben fontos, hogy ne utazzunk üres gyomorral, de ne is együk tele magunkat indulás előtt. Nem szabad alkohol tartalmú italt sem fogyasztani. Ha pedig mód van rá, legszerencsésebb a fekvő testhelyzet, és a jármű középső részén való tartózkodás.

A repülős utak nagy veszélye a vénás trombózis
A repülő a modern kor legbiztonságosabb közlekedési eszköze. Kontinensünkön repülőbalesetben 15 év alatt haltak meg annyian, mint 1 év alatt a magyar országutakon közlekedési balesetben. Ennek ellenére maga a repülés egészségi kockázatokkal jár, amelyeket meg kell előzni. Főként a 4-5 órát meghaladó időtartamú repülőutakon növekszik meg a vénás trombózis veszélye, első sorban az idősebb korosztálynál. Prevenciót jelent a rugalmas harisnya viselése, véralvadás gátló szedése, és a repülőút alatti lábmozgatás.

Repülőn lehetőleg ne viseljünk kontaktkecsét és igyunk sok folyadékot
A légnyomás változás, a száraz levegő, a légkondicionálás arcüregi fájdalmakat, orrfolyási panaszokat, fejfájást okozhat. Ilyen esetekben a le- és felszálláskor célszerű orrcseppet alkalmazni.
Fontos, hogy aki kontaktlencsét visel, ne használja azt a repülőn, helyette szemüveget vegyen fel, ha szükséges.
A panaszokat enyhíti a megfelelő folyadékpótlás, ami lehetőleg ne cukros üdítő, hanem sima ásványvíz, vagy gyümölcslé legyen.

Hogyan kezeljük az átállási problémát, ami több időzóna átrepülése miatt jelentkezik?
Ha több időzónán haladunk át, szinte törvényszerűen létrejön az ún. átállási probléma (jet-leg), mert a szervezet ébrenlét-alvás ritmusa összezavarodik. Hosszú út előtt a fehérje dús táplálkozás és a fokozott folyadékbevitel csökkentheti a panaszokat. A kialakult panaszok kezelésére javasolható a recept nélkül kapható MELATONIN tartalmú készítmények szedése is.

Megbetegedések a nyaralóhelyen, célországban


Hogyan előzzük meg az utazás alatti megbetegedéseket?
Az úti cél kockázatai meglehetősen sokfélék lehetnek: az adott országban uralkodó egészségügyi és higiéniai körülmények, környezetszennyezettség, terrorizmus veszély, járványveszélyek, hőmérsékleti viszonyok, tengerszinthez mért magasság, a szállás típusa, természeti katasztrófák veszélyei, ragadozók és más veszélyes állatok, valamint az utazó személy tevékenysége a célállomáson.

Az úti céllal összefüggő megbetegedések megelőzése három lépcsős kellene, hogy legyen:
- az első a védőoltás felvétele és/vagy mechanikai védelemre való felkészülés,
- a második a gyógyszeres prevenció és/vagy védőeszközök beszerzése (pl. maláriás területre szúnyogirtó, szúnyogháló),
- a harmadik szint az utazó személynek a célországra specializált oktatása.

4F módszer - ezt tartsuk be azokban az országokban, ahol alacsony a higiénia
Alapvető témakörök a biztonságos étel-, italfogyasztás és a biztonságos szexuális kapcsolatra való felkészítés. Alacsonyabb szintű higiénével rendelkező országokba utazók számára aranyszabály a 4F módszer megtanítása: „Forrald fel”, „Fejtsd le (hámozd meg)”, „Főzd meg”, de ha egyiket sem lehet, akkor „Felejtsd el”.

A magyar utazók kb. 10%-a utazik olyan területre, ahol fertőzésveszélynek van kitéve, az utazók közel felénél jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma az utazás előtt, alatt, vagy után. Ezek döntő többsége megfelelő felkészüléssel megelőzhető lenne. Általánosságban igaz, hogy szinte mindenki utazhat, ha az utazáshoz a személyre szabott és a célországhoz igazodó feltételek biztosítottak.

Egészségügyi felszerelés utazáskor


Mit vigyünk magunkkal külföldre?
A célország potenciális rizikófaktoraihoz és a saját egészségi állapotához igazodó, személyre szabott úti patika csomagot, lehetőleg a kézipoggyászban. Nagyon fontos, hogy inzulin injekciót ne adjanak fel útipoggyászként, mert a csomagtérben lévő alacsony hőmérséklet tönkreteszi a hatóanyagot. Az inzulint hűtőtáskában, -palackban kell felvinni a gépre.

Mit ne vigyünk magunkkal külföldre?
Nem tudni pontosan a racionális okát, de az arab országok az ún. nem szteroid tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentőket tiltó listára tették, pl.: IBUPROFEN, DICLOFENAC.
Iszlám államokba tilos óvszert bevinni.
A magyar kedvencet, a mákos beiglit szinte minden országba tilos bevinni.
Ezekről a furcsa szabályokról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon tájékozódhatunk.

Úi patika tartalma - A gyógyszerész így készítené össze
Az utazáshoz elengedhetetlen, hogy az egyébként rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben tartalmazza az előkészített csomag.
Fontos tudni, hogy kábítószernek, psychotróp anyagnak minősülő gyógyszerek szükségességéről és adagolásáról hivatalos orvosi igazolást kell vinni.
A megkapott védőoltásokról szóló igazolást is a csomagban kell tartani.
Érdemes egy listát készíteni az esetleges gyógyszerérzékenységről is.
A rendszeresen szedett gyógyszereken felül célszerű, hogy az úti patika tartalmazza a következőket:

1. fájdalom- és gyulladáscsökkentők: IBUPROFEN, DICLOFENAC, PARACETAMOL
2. megfázás elleni szerek, torokfertőtlenítők
3. hasmenés elleni gyógyszerek: LOPERAMID, széntabletta, BOLUS ADSTRINGENS, RACECADOTRIL - kemény kapszula felnőtteknek és granulátum gyermekeknek
4. PROBIOTIKUM, Rehidratáló por
5. görcsoldó: DROTAVERIN
6. hányinger elleni készítmény: DIMENHYDRINAT tabletta, kúp felnőtteknek. Gyermekeknek csak a vényköteles gyermekgyógyászati kúp adható, B6 vitamin
7. hashajtó: BISACODYL
8. vírus elleni krém (Herpesz ellen)
9. véralvadásgátló: ACETYLSALICYL-sav  100 mg-300 mg
10. allergia elleni gyógyszer: Ca pezsgőtabletta, DIMETINDEN gél, recept nélkül kapható, de a kapszula, cseppek, orrspray vényköteles; a hatóanyag fényérzékenységet okozhat

A gyógyszerek mellett:
11. kötszerek, ragtapasz
12. lázmérő
13. vízfertőtlenítő
14. fertőtlenítő kendő
15. steril gumikesztyű
16. napvédő készítmények napozáshoz és bőrnyugtató a napozás után
17. erős dohányosok hosszú repülőútra nikotinos rágógumit, tapaszt tartsanak maguknál


Védőoltások


Kellő időben gondoskodjunk a védőoltásokról
Ezekről a www.oek.hu honlapon lehet informálódni.
Nagyon lényeges tudni, hogy kiknek nem szabad védőoltást adni:
terheseknek (kivétel az életveszély), szoptató anyukáknak, fertőző betegeknek, magas láztól szenvedőknek, és azoknak, akik fehérje allergiában szenvednek (pl. nem ehetnek lágy tojást). A babavárás általában nem a nagy utazások ideje, nem ajánlott az első három hónapban és a szülés előtti három hónapban sem.


Hasmenés, vízfogyasztás, kézmosás - betegségek külföldön


A védőoltásokkal, gyógyszeres prevencióval megelőzhető betegségek mellett nagyon sok olyan fertőzésnek is ki vagyunk téve, amelyek ellen csak a higiéniás szabályok szigorú betartásával lehet védekezni. Nagyon fontos a rendszeres kézmosás vízfertőtlenítővel kezelt vízzel (Neomagnol 1 tabletta 10 liter vízben 2 órán át, vagy Hyperol tabletta). Az így kezelt vizet meginni nem szabad, kézmosásra, gyümölcstisztításra, mosogatásra használható.
Csapvízből készült jégkockát a fejlődő országokban nem szabad fogyasztani. Piaci árusoktól zöldséget, gyümölcsöt vásárolni nem célszerű.
Lezárt palackozott vizet lehet inni, és ezzel kell fogat is mosni.
Amennyiben mégis hasmenés, esetleg hányás következik be, akkor a folyadékpótlás mellett a só pótlásáról is gondoskodni kell. Gyermekeknek célszerű ropit adni só pótlásra és a szomjúság kiváltására. Mindent el kell követni a szervezet kiszáradása ellen.

Régi recept 1 liter vízbe 8 teáskanál cukor, 5 gramm konyhasó, és az így elkészített oldatból minimum 2 liter elfogyasztása naponta. A hasmenés ellen béltisztítóként aktív szénből 6-8, akár 10 tabletta egyszerre bevehető, vagy a Bolus Adstringens (3x 1-3 tabletta naponta) alkalmazható. Ha nem sikerül megállítani a hasmenést, hányást, akkor a helyi egészségügyi intézményt, kórházat kell megkeresni az infúziós folyadék és só pótlás érdekében.

Fontos tudni, hogy vízforralás esetén a forralás legalább 1 percig tartson, 2000 méter tengerszint feletti magasságban pedig jóval tovább, hogy a kórokozók valóban elpusztuljanak.


Mozgásszervi panaszok utazás alatt
Az utazások során a fizikai igénybevétel általában megnövekszik a mindennapi rutin életvitelhez képest, a sok gyaloglás, a túrázás, a téli sportok, cipekedés, stb. miatt. A leggyakoribb probléma akkor jelentkezik, ha valaki felkészülés nélkül veti bele magát a kalandokba, például egész évben alig mozog, télen pedig nekiindul síelni. Ez okozza a balesetek és mozgásszervi panaszok többségét. A balesetek ellátása orvosi, kórházi feladat, de a kisebb mozgásszervi panaszok öngyógyítással is kezelhetők, borogatás, ágynyugalom, gyulladás- és fájdalomcsillapító tapaszok, kenőcsök, tabletták, izomlazítók, B-vitaminok alkalmazásával.

Európai Uniós biztosítási kártya - mire jogosít?
Az Európai Uniós biztosítási kártya az UNIÓ, Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein területén a szükségessé váló ellátást biztosítja olyan egészségügyi intézményekben, amelyeknek szerződése van a helyi biztosítóval.
Fontos tudni, hogy az adott országban szokásos „önrészt” ezzel a kártyával történő ellátás esetén ki kell fizetni, extrém sportok baleseteire nem nyújt fedezetet. A kártya Kormányhivatalokban váltható ki, és 36 hónapig érvényes, átmeneti tartózkodásra nyújt egészségügyi ellátás biztosítást.
Az üzleti utazási biztosítások általában baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is adnak, a választott csomag szerinti tartalommal.
Aki biztonságosan akar utazni, annak érdemes üzleti utazási biztosítás csomagot vásárolni, és az UNIÓN belül biztosítási kártyát is beváltani.

Haza térés után - Mit hozunk magunkkal az útról?
A panaszok mintegy 25%-a gyomor-bélrendszeri probléma, a többi légúti fertőzés, lázas állapot, bőrelváltozás, bőrtünet.
Ezekkel a hazatérés után jelentkező panaszokkal minden esetben orvoshoz kell fordulni, és tájékoztatni kell őt az utazásról. Nem szabad elfeledkezni az ún. „kifutópálya” fertőzésről sem, ugyanis akár a repülőgép utasterébe tévedő szúnyog is terjeszthet valamilyen betegséget.

Szerző : Dr. Matejka Zsuzsanna
Forrás: 2015 április 25.-i Utazási tanácsadás képzés előadásai alapján
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2015.07.31