3 szaloncukor recept házilag - Így készítsd el otthon a karácsonyi édességet!

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


3 szaloncukor recept házilag - Így készítsd el otthon a karácsonyi édességet! Karácsony idején a 3 legkedveltebb szaloncukor: a kókuszos szaloncukor, zselés szaloncukor és a marcipános szaloncukor. Ha van kedved és időd, akkor készítsd el bármelyiket te magad - garantáltan nagy sikered lesz vele. A készülődésbe vond be a gyereket is. A házi szaloncukor-készítés azoknak való, akiknek van idejük, szeretnek pepecselni, élvezik az alkotás örömét. Ha teheted, akkor a kreatív konyhai műveletekbe vond be a gyereket is, mert a közös karácsonyi készülődés nagy élményt fog neki jelenteni.



3 fenséges és kipróbált szaloncukor receptet ajánlunk most kipróbálásra - hidd el, finomabbak lesznek, mint a bolti csokik!


1.    Kókuszos szaloncukor házilag
 

Hozzávalók
400 gramm kókuszreszelék
125 gramm tejpor
125 gramm kókuszzsír
1 csomag vaníliás cukor
14 evőkanál kókuszvirágcukor (bioboltokban kapható)

Csokibevonathoz
15 evőkanál kókusztej
5 evőkanál kakaópor vagy karobpor
10 evőkanál kókuszvirágcukor
100 kókuszzsír



Elkészítés - kókuszos szaloncukor

Keverd össze egy keverőedényben a hozzávalókat, majd tedd be egy éjszakára a hűtőbe a szaloncukor masszát, hogy összeérjenek az ízek.
Kellő pihentetés után formázz a masszából szaloncukorformákat. Tipp: használhatsz szilikonos jégkocka tartót is, mert a szilikonos formákból majd könnyedén ki fogod tudni venni a kész egységes szaloncukrokat.

Elkészítés - csokibevonat
Vízfürdőt készítesz: kisebb lábasban vizet forralsz – nem kell, hogy lobogjon a víz – majd a lábas tetejére egy nagyobb fém keverőedényt teszel. (Az alulról jövő hő meg fogja olvasztani a fémtálkába került tartalmat úgy, hogy közben az nem ég le).

A fém keverőedénybe beleteszed a csokibevonathoz szükséges hozzávalókat, összekevered, majd szobahőmérsékletűre hagyod kihűlni.

Két fogpiszkáló vagy jégkockacsipesz segítségével a szaloncukrokat belemártod a csokiba. Ha van otthon rács, akkor arra, ha nincs, akkor sütőpapírra helyezed a kész csokival bevont édességeket.

A csokis szaloncukrot több órára a hűtőbe kell helyezni ezután, hogy a bevonat kellően megszilárduljon.
Ha kész, akkor becsomagolod őket. Tipp: csomagolónak használhatod a már meglévő sütőpapírodat, amit ajándékcsomagoló szalaggal átköthetsz, vagy teheted először alufóliába is, majd szép színes csomagolópapírba tekered.




2. Zselés-narancsos szaloncukor – klasszikus


Hozzávalók
3 deciliter narancslé (jó minőségű)
7 teáskanál zselatinpor
20 dekagramm étcsokoládé (jó minőségű)

Elkészítés - zselés-narancsos szaloncukor
Egy kisebb lábasban langyosíts fel a narancslevet, majd szórd bele a zselatinport, és állandó keverés mellett kis lángon forrald pár percig. Az elfőtt folyadékmennyiséget pótold.
Az így kapott kész kihűlt zselésanyagot öntsd ki egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe. (A sütőpapírra ez esetben azért lesz szükség, hogy könnyen kiemeld majd a tepsiből a masszát.) Tedd be a hűtőbe, és hagyd legalább egy éjszakát a hűtőben hűlni és összeérni.
Amikor másnap kiveszed a tepsiből (és lekerül róla a sütőpapír), akkor szép egyenlő nagyságú darabokra vágd fel egy éles kés segítségével. Tipp: inkább kisebb kockákat vagy téglalapokat vágj, mert a zselatintészta nem egy stabil és könnyen kezelhető anyag.

Elkészítés - csokibevonat
Vízfürdőt készítesz: kisebb lábasban vizet forralsz - nem kell, hogy lobogjon a víz - majd a lábas tetejére egy nagyobb fém keverőedényt teszel. (Az alulról jövő hő meg fogja olvasztani a fémtálkába került tartalmat úgy, hogy közben az nem ég le).

A fém keverőedénybe beleteszed a csokibevonó csokikat lehetőleg egyforma méretűre összetördelve, hogy azok megolvadjanak. Amikor kész az olvadt csokibevonó massza, tedd át egy másik edénybe, amiben mártogatni fogod a zselés szaloncukrokat. Tipp: ne a forró edényben dolgozz tovább, mert a zselé könnyen olvad.

Akkor jó a csokibevonat, ha langyos. Ha közben újra és újra kihűl, és megdermed, akkor újra tedd vissza a vízfürdő felé, és éppen csak annyira melegítsd meg, hogy újra használni tudd.

Két fogpiszkáló vagy jégkocka csipesz segítségével a szaloncukrokat belemártod a csokiba. Ha van otthon rács, akkor arra, ha nincs, akkor sütőpapírra helyezed a kész csokival bevont édességeket.
A csokis szaloncukrot több órára a hűtőbe kell helyezni ezután, hogy a bevonat kellően megszilárduljon.

Tetszés szerint csomagolod.



3. Marcipános szaloncukor
 

Hozzávalók
20 dekagramm mandulabél
15 dkg porcukor
2 db kardamom (gyömbérszerű fűszer)

Csoki bevonathoz
 20 dekagramm étcsokoládé (jó minőségű)
 10 ml ásványvíz

Elkészítés – marcipános szaloncukor
A mandulát és a mardamommagokat finomra darálod kávédarálóban, majd összekevered a porcukorral. Apránként hozzáöntöd a vizet, és jól összedolgozod az alapanyagokat.  Az elkészült marcipánmasszát pár órára letakarva a hűtőbe teszed. Ügyelj rá, hogy jól be legyen csomgaolva, hogy ne vegye át a hűtő szagát, illetve ne száradjon ki.
Miután összeért a marcipántészta egyenlő szaloncukrokat formázol.

Elkészítés -csokibevonat
Vízfürdőt készítesz: kisebb lábasban vizet forralsz – nem kell, hogy lobogjon a víz – majd a lábas tetejére egy nagyobb fém keverőedényt teszel. (Az alulról jövő hő meg fogja olvasztani a fémtálkába került tartalmat úgy, hogy közben az nem ég le).
A fém keverőedénybe beleteszed a csokibevonó csokikat lehetőleg egyforma méretűre összetördelve, hogy azok megolvadjanak. Amikor kész az olvadt csokibevonó masszád, hagyd langyosra kihűlni.

Két fogpiszkáló vagy jégkocka csipesz segítségével a szaloncukrokat belemártod a csokiba. Ha van otthon rács, akkor arra, ha nincs, akkor sütőpapírra helyezed a kész csokival bevont édességeket.

A csokis szaloncukrot több órára a hűtőbe kell helyezni ezután, hogy a bevonat kellően megszilárduljon.

Tetszés szerint csomagolod.

Fotók: pinterest.com, nourishingtreasures.com, ourlittlegems.com; francevegetalienne.fr

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


2015.12.16