4 élelmiszer, ami javíthat a hallásodon
1. Banán
A banán az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás. A kálium nélkülözhetetlen többek között a megfelelő izom- és idegműködéshez, a vércukorszint és a szervezet sav-bázis egyensúlyának szabályozásához, valamint a vér és a szövetek folyadékszabályozásához. Utóbbi a hallás szempontjából is fontos, hiszen a belső fülben található, hártyás labirintust kitöltő folyadék, az ún. endolimfa megfelelő működése a gazdag káliumion-ellátottságtól függ. A kor előrehaladtával a káliumszint csökken, mely hozzájárulhat a hallásromlás kialakulásához.
2. Levélzöldségek
A spenót, a káposzta, a sóska, a mángold és a különféle zöld saláták a magnézium elsőrangú forrásai. A magnéziumot leginkább stresszt csökkentő és alvást elősegítő ásványi anyagként ismerjük, de pótlása a szív, az izomzat és az immunrendszer egészséges működése szempontjából is lényeges. Több kutatás a hallásvédő szerepét is kimutatta.
A magnézium – ha nagy zajhatás után közvetlenül fogyasztjuk – megóvhatja fülünket a halláskárosodástól. A kutatók feltételezése szerint a magnézium megvédi a belső fül szőrsejtjeit a zaj miatt termelődött káros szabad gyökök romboló hatásától.
3. Kesudió
A kesu az egyik legbőségesebb cinkforrás, de az olajos magvak közül a mandula, a földimogyoró, és a dió is jelentős mennyiségben tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot. A cink egyik legfontosabb szerepe a testünkben az immunrendszer működésének biztosítása, a szervezetbe került kórokozók leküzdésének támogatása.
Ezzel pedig jó szolgálatot tesz akkor is, ha a makacs fülfertőzéseket kell legyőzni, továbbá néhány tanulmány szerint egyeseknél a fülcsengés tünetei is mérsékelhetők a segítségével.
4. Cékla
A cékla elsőrangú folsav forrás. A folsav enyhítheti a fülcsengést, s emellett közvetett módon is hozzájárul a hallásvédelemhez. Ausztrál kutatók mutatták ki, hogy a folsavhiány emelkedett homocisztein-szinttel párosulva összefüggésbe hozható a halláscsökkenéssel.
A homocisztein egy olyan aminosav, melynek megnövekedett mennyisége a testben megnöveli többek között a cukorbetegség, a keringési betegségek, a csontritkulás és az Alzheimer-kór kockázatát is. A homocisztein-szintet azonban sikeresen csökkenthetjük kellő mennyiségű folsav fogyasztással.
Tegyük étrendünk részévé a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, melyek vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva hallásunk egészségét is támogatják!
Edd magad egészségesre! - Melyik étel milyen betegség ellen jó? »
Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotók: Pixabay