8 mondat, amit soha ne mondj az unokádnak! - Többet árthatsz vele, mint gondolnád

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


8 mondat, amit soha ne mondj az unokádnak! - Többet árthatsz vele, mint gondolnád

Családi együttlétek vagy unokás szünidő alatt előfordulhat, hogy akarva vagy akaratlanul is olyat mondasz unokádnak, ami inkább bántó vagy káros, mint kedves, és esetleg rövid vagy hosszú távon kényelmetlenül érezheti magát tőle. Ezekre mutatunk néhány példát.

Unokánk felé akár jószándékkal is elhagyhatja a szánkat olyasmi, mely számunkra apróságnak tűnhet (esetleg "ebben nőttünk fel"), valójában azonban degradálást, igazságtalan kritikát, ítélkezést tartalmaz, vagy megszégyenülést, félelmet kelthet. Lássuk, melyek ezek!


Ne sírj!

A sírás természetes feszültséglevezető és nyugtató módja testnek és léleknek egyaránt. Unokád érzéseinek érvénytelenítése helyett kérdezz rá, mi bántja vagy mitől fél, így a megértő közegben félelme vagy indulatai is feloldódnak, és könnyebben megbirkózik érzelmeivel.
 


Csak azért piszkál, mert tetszel neki!

Ezzel azt legalizálod, hogy az erőszakosság a szeretet egyik elfogadott formája. Tanítsd meg inkább, hogyan állhat ki magáért, valamint arra, hogy felismerje a szeretet és vonzalom valódi jeleit, és persze adott esetben ő maga is azokkal fejezze ki magát. 

 

Egyél, neked főztem!/Ami a tányérodon van, azt meg kell enni!

Ezzel remekül megágyazol a későbbi étkezési zavaroknak és túlsúly kialakulásának. Tartsd tiszteletben unokád testérzeteit: ha álmos, aludjon, ha éhes, egyen, de ha nem éhes, ne legyen kényszer az evés! Más kérdés, hogy érdemes mindent megkóstoltatni, és persze ha nem eszik, viszont édességet kér, az sem feltétlenül van rendben... De soha ne kapcsolódjon az evéshez érzelmi zsarolás vagy kényszerítés. Az etetésen felül számtalan módja van a szeretet kimutatásának, például az őszinte érdeklődés vagy a közös játék.

 

Te vagy a kedvenc unokám!

Ilyet még akkor se mondj, ha elragadnak az érzelmek! Egyik unokádra sem lesz jó hatással, mert az egyikük elbízhatja magát, a másiknak pedig rosszul fog esni, ez pedig konfliktusokhoz vezethet köztük - de akár későbbi lelki problémákhoz is.

 

De kis ügyetlen vagy!/Aranyos ez a kis hájacska!

Nem az a dolgod, hogy unokád önbizalmát letörd, hanem hogy megalapozd egészséges önbecsülését, szeresd annak, ami, biztasd, erősítsd őt, valamint hogy építsd a nagyszülő-unoka kapcsolatot.


Ezt se tanították még meg anyádék?/Apa és anya ezt nem jól tudják.

A gyerekeknek elsődleges kapcsolata, szeretetközpontja, viszonyítása a szülő, akikre felnéz és akiket feltétel nélkül szeret. Véletlenül se minősítsd, hasonlítgasd őket egymáshoz vagy magadhoz, és ne kérdőjelezd meg szülők képességeit és jó szándékát a gyerek előtt - ezzel csak elbizonytalanítod, felborítod belső biztonságérzetét, sőt, még magad ellen is fordíthatod a család tagjait vagy unokádat. Ráadásul nem csak egy jó megoldás létezik, neked és a szülőknek is lehet igaza egy időben, hiszen a célokhoz nem csak egy út létezik...
 

Ne mondd el anyának, apának!

Ahelyett, hogy aláásnád a szülők tekintélyét, és hazugságra tanítanád unokád, csak olyan közös cinkosságaitok legyenek, amiről a szülők is tudhatnak, mert nem ütközik az általuk megszabott határokba.
 


Béka nő a hasadban!/Ne vágj ilyen arcot, mert úgy marad!/Ha rossz leszel, elvisz a zsákos ember!

Sok gyerek ugyan csak nevet ezeken a mondatokon, ám a szorongóbb gyerekek nem feltétlenül tudják majd megkülönböztetni a valóságot a kitalációtól, és előfordulhat, hogy egy-egy ilyen mondattal csak még több szorongással terheled őt.… Újabb félnivalók helyett biztonságot és nyugalmat adj unokádnak, hogy mindig jól érezze magát nálad!

 Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2024.07.04