A 10 leggyakoribb nagymamatípus - avagy, ilyenek a nagymamák!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


A 10 leggyakoribb nagymamatípus - avagy, ilyenek a nagymamák! Azt mondják, hogy a Nagyik Isten ajándékai. Bár sokféle Nagyi létezik, azonban van néhány tipikusan jellemző. Ezekből szedtem össze párat - vendégszerzőnk írása. Egy hűséges olvasónk, Papp Kriszta édesanya-blogger kedves, olykor csipkelődő írása a nagymamákról, különféle nagymamatípusokról - nem csak a szeptember első vasárnapján esedékes Nagyszülők napjára...

Nagyik - Hányféle nagyi létezik?


Azt mondják, hogy a Nagyik Isten ajándékai.
Ami igaz, az igaz, igencsak jól jönnek a háznál a tanácsaikkal, a figyelmükkel, a segítségeikkel, a kreativitásukkal, a tapasztalataikkal, és még sok egyébb mellett az isteni sütijeikkel.Annyiféle Nagyi létezik, azonban van néhány tipikusan jellemző. Ezekből szedtem össze párat.

1. Az aggódó
Már a terhességet is végigaggódja.

A baba érkezése hatalmas probléma neki, mert még nem zárt ki minden veszélyességi tényezőt az univerzumból. Mindenben és mindenkiben potenciális veszélyforrást lát. A bacilusok és a vírusok esküdt ellensége. Folyamatosan a piciért aggódik, és százféle síkon képes elővetítve bonyolítani a meglévő helyzetet.

Viszont az biztos, hogy a bejárónő kérdés innentől megoldott. Mivel te úgy sem tudod elég jól megcsinálni a takarítás bármely fázisát is, ő labortiszta sterilitást varázsol a lakásban. Az is nagyon jó dolog, hogy egy csomó tényleges veszélyt meg lehet előzni, hála a körültekintő figyelmének.

2. A vidáman gügyögő
Az első pillanatban, amint megpillantja a picit, elfelejt emberül beszélni, viszont kiderül, hogy doktori diplomája van gügyögő halandzsanyelvből. Minden gátlását levetve bohóckodik a kicsivel, furcsa hangokat ad ki, az sem zavarja, hogy a család többi tagja döbbenten nem tudja levenni róla a szemét. Mindenre és mindenkire van egy saját alkotott szava, vagy valami becézett változat. Gyermeketek ez esetben magyarul tőletek fog megtanulni.

Nem tudsz mit tenni ellene, és nem is akarsz, mert a gyerek imádja. Amint meglátja vicces Nagyiját, rögtön fülig szalad a szája, izgatott kapálódzással várja a bolondozást.

Azért nem árt utána nézni van-e logopédus ismerősöd, vagy beszerezni néhány szakkönyvet a témában.

3. A bájosan infantilis
A nagyi titulus ez esetben a kornak jár, viselkedésben kaptál még egy gyereket. Együtt kúszik mászik a picivel, őt is fürdeni küldöd homokozás után, neki is figyelsz az étkezésére, mert a játék hevében minden mást elfelejt. Segítesz neki kiszállni, amikor beszorul a hintába, és rászólsz, hogy a függönyökön nem hintázunk.

Egy ilyen Nagyi nagy kincs, még akkor is, ha többször viszed őt az ügyelettel kisebb-nagyobb zúzódásokkal, rándulásokkal, mint magzatodat, mert a gyerek teljes figyelemkapacitását képes lekötni. Ő a 2in1 Nagyi, mert játszópajtás és dadus egy személyben.

Valamint nincs többet ajándékozási gond. Nem tudod mit vegyél, minek örülne csemetéd? Kérdezd a Nagyit! Ha neki bejön, a gyereknél is nyerő lesz.

4. Az "ő ehhez már túl öreg"
Ő kicsit nehéz eset. Nem mer kettesben maradni a picivel, ami jó, mert így nem probléma, hogy amúgysem mernéd rábízni.

A gyerek bármit csinál, azzal csak a baj van. Túl zajos/túl csendes, túl gyors/túlságosan lusta, túl kicsi/túl nagy... biztos, hogy nem az ő gyerekére ütött az unoka, csakis a másik szülő örökíthette át ezeket a hibás géneket.

Ezt a Nagyit túl kell élni, mármint a látogatásait. Nem túl gyakran, nem túl hosszan.

Ő azért jó, mert..... mert jó, hogy... izé.......... hogy van! Na jó! (Nagyon halkan mondom, nagyon titok, de vele lehet ijesztgetni a gyereket :)

5. A fiatalos
Ő laza. Persze kicsit neheztel rátok, mert ilyen fiatalon nagymamává tettétek, de különben mindent rátok hagy, a ti gyereketek. Ő csak imádja az unokáját, és cipeli magával mindenhova. Csemetétek már három évesen nagyobb társasági életet él, mint amennyi nektek összesen húsz év alatt jut. Ha ti is igényt tartotok gyermeketekre egy közös időtöltésre, időben kell jeleznetek, hogy beférjetek a programba.

Kizárólag a keresztnevén szólítható, a nagymama szó, és egyéb szinonimái hallatán villámokat szór a szeme.

A gyerek imádja, mert pezseg vele az élet. De ti is, mert bármikor számíthattok rá, és jut időtök magatokra, egymásra is.

6. A kedves vidéki
Bármilyen elfoglalt is, az unokázás mindig belefér, de ahhoz helybe kell szállítanotok a megőrzendőt.

A vidéki élet a gyerek számára a Paradicsom. A sok izgalmas, érdekes, szokatlan élmény, az állatok, a növények... csudajó!

A vidéki Nagyinál lehet saját kiskertje gyermekünknek, lehet ő a tojásfelelős, mert az nagyon izgalmas, amikor össze kell szedni őket a fészkekből. Vagy lehet saját cicája, kutyája, esetleg napos csibéje, mert ez a veszteség is bele van kalkulálva a létszámba.

A sütés-főzésről még nem is beszéltem, de a saját barkácscucc sem rossz.

A vidéki Nagyi edzi a gyereket. Te azt mondod ridegtartás, ő azt, hogy immunerősítés. Az persze kicsit bosszantó tud lenni, amikor leszármazottad minden főztödre "A Nagyié finomabb!" kritikát tudja csak mondani.

Szerencsések vagyunk, ha ilyen Nagyink van.

7. A mindent jobban tudó
Ő kicsit fárasztó. Általában te mindent csak majdnem jól csinálsz, de ő majd megmondja a tutit. Te pedig vagy összeveszel vele, vagy nagyokat bólogatsz, és teszed azt, amit amúgy is tennél.

A gyereknevelés különösen sarkalatos kérdés. Ő már nevelt gyereket, és majdnem tökéletes is lett, de nem számolt minden körülménnyel, azért lettél te vagy a párod olyan, amilyen... Te ne ess ebbe a hibába, hallgass rá, különben úgy jársz, mint ő.

Igen, hallgass rá, tanulj a hibáiból, soha ne legyél ilyen nagyi!

Pesze a tudós Nagyi is nagyon szerethető, főleg amíg csendben van. Mert bár bölcs a mondás, miszerint okos ember a más kárából tanul, mi valahogy mégis szeretünk a saját hibáinkból okulni, és nem hallgatni a tapasztaltakra, elkövetni hülyeségeket, sokszor többször is, csak hogy biztosra menjünk. Nem beszélve arról, hogy minden élethelyzet más, mindnek más a megoldása. Ami az egyik helyen működik, arról elképzelhető, hogy csupán csak apróságon múlik, de máshol mégsem válik be.

Viszont amikor gyermeketek kényes, vagy fárasztó kérdéseket tesz föl, olyankor nagyon jól jön a Tudós Nagyi. Csak átirányítod hozzá csemetéteket, mondván, hogy Nagyi úgyis mindent tud, tőle kérdezze. Ilyenkor érdemes elővenni egy adag pattogatott kukoricát, üdítőt, témától függően egy kis csokit, mert remekül lehet szórakozni felmenőd és leszármazottad előadásán. Néha kivéded az egy-két villámló szempár okozta támadást, de jó buli.

8. Az etető
Ő az, akinél a szeretet legkifejezőbb módja, az "Egyél még!" noszogatás. Ha nem eszel, baj van, biztos haragszol rá, vagy nem is szereted. Evés nélkül kivédhetetlen, eszel folyamatosan.

Az unoka külön finomságokban részesül. Nagyinál mindig van rudi, puding, süti, friss pékáru, megbízható felvágott, finom sajtok, egy kis saláta, gyümölcs, csoki, pogácsa, palacsinta, egy kis ma főztem maradék, de bármit azonnal elkészít, amit csak kívánni lehet. Ki ne szeretne ilyeneket enni? Na de folyamatosan?!?

Ebben az esetben érdemes véd és dacszövetséget kötnöd gyermekeddel. Vagyis amikor csemetétek kétnapos böjtkúrába kezd a Nagyihoz való látogatás előtt, hagyod neki, mert kell a hely a nonstop evéshez.

9. A vagány
A vagány Nagyi egyre gyakoribb. Érte rajong gyermeketek. Állandóan szájtátva csüng rajta, és hallgatja a vadabbnál vadabb történeteit. Tetszik neki benne a lazasága, a merészsége, és szinte biztos, hogy ez a fajta nagyi hatalmas humorérzékkel megáldott, tehát tényleg játék és móka a vele töltött idő.

Eddig ez nagyszerű dolog, de az is biztos, hogy míg más gyerek arany nyakláncot kap a nagyszüleitől az általános iskolai ballagására, addig a Vagány Nagyi tetoválóbérletet vesz neki.

Valamint arra is számítani lehet, hogy tőle fogja megtanulni a gyerek az összes káromkodást. Amikor számon kéritek csibétektől a csúnya beszédet, akkor ő meg csak értetlenül néz rátok, nem érti mi a gond, hiszen ő csak nagyiul beszél.

10. A klasszikus
Ő a mesebeli, mégis legvalódibb nagyi. Belőle van a legtöbb. Igazi nagyanyó, aki a biztos pont az életünkben. Olyan mint egy hatalmas tökéletes fa, ami szilárdan gyökerezik a földben. Karjai védelmezően óvnak, mint ahogy a fa lombkoronája véd a tűző naptól, mégis hagy fürdeni a levelei közt átszűrődő sugarak simogató melegében. Vagy amikor esőzésnél megvéd a sűrű lombozat attól, hogy bőrig ázz, de mégis élvezheted az esőcseppek látványát, ritmusos koppanásának hangját, érezheted a meleg, párolgó föld lélekemelő illatát.

Ez a Nagyi nem nevel, nem tanít, ő példát mutat. Mégis többet tanulhatunk tőle, mint bármelyik iskolában. A tőle tanultaknak egész életünkben hasznát vesszük. Az ő szavai fognak örökké a fülünkben csengeni: ahogy Nagyi mondaná...

Nála mindent szabad, ami nem jelenti azt, hogy minden meg is történik. Én azt figyeltem meg, hogy az ilyen nagymamáknál a gyerekeknek csupa jó dolgokra van igényük. Fel sem merül bennük a gondolat, hogy pédául le kéne borotválni a macskát, vagy ki kéne cserélni Nagyi dezodorját Nagyapa borotvahabjára, esetleg kísérletet végezni, hogy a család mely tagjai szerethetik vajon a kávét sóval.

Ennél a Nagyinál viszont gyermekünk megtanul kötni, horgolni, varrni, vagy fát faragni, elsajátítja a főzés alapismereteit és praktikáit. A fiúknál különősen nyerő a csirke belezése és darabolása, megtanul egészségesen viszonyulni az állatokhoz, emberekhez, helyzetekhez, dolgokhoz. Ő az a Nagyi, aki igazi partner számotokra a gyereknevelésben.

És amikor észreveszitek, hogy csemetétek egyre több mindenben hasonlít rá, nem a garancialevél után kutattok kétségbeesetten, hanem a nyugalom jár át benneteket, mert ez igazán nagyszerű dolog!

A Nagyik Isten ajándékai! Lehet, hogy nem a miénk a legtökéletesebb, de szeressük és tiszteljük őket, és ezt adjuk is tudtukra, amíg még lehet - hiszen a Nagyik legnagyobb hibája, hogy nincsenek velünk örökké.

Már nekem is csak az emlékeim vannak.

Ha kíváncsi vagy a szerző egyéb írásaira is, a Kriszta szösszenetei Facebook-oldalon nézz körül!
Korábbi, gyermeknevelés témakörben született írását pedig itt találod, kattints »


Szerző: Papp Kriszta
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2018.08.31