A reflux tünetei

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


A reflux tünetei Torokfájás, köhögés, fulladásérzés, mellkasi fájdalom… - gyakran tévesen mellkasi betegségre gondolunk, amit antibiotikumokkal, köptetőkkel, köhögéscsillapítókkal igyekszünk kezelni. Nem gondolunk egyből refluxra, mert az ismert refluxos panaszok elmaradnak, holott a gyógyulást kizárólag a reflux megszűntetése eredményezné. A savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe (savas reflux) számos kóros tünettel jár. A gyomorégés, savas felböfögés, savhányás a legjellemzőbb tünetei ennek a rendellenességnek. A reflux betegség légúti tüneteit dr. Berta Gyula tüdőgyógyász az „Álarcos fojtgatónak” nevezi, hogy miért? Cikkünkből kiderül.

Savas reflux - mi okozza?
A gyomorban levő, erősen savas nedv általában nem okoz betegséget, a gyomor nyálkahártya nem érzékeny rá. Egészségesekben a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom megakadályozza, hogy a gyomortartalom visszafelé áramoljon, a nyelőcsőbe. Ha ez a záróizom nem működik megfelelően, a sav a nyelőcsőbe (vagy feljebb) kerül, és olyan „béléssel” találkozik, ami nem áll ellen a maró folyadéknak, gyulladásos lesz (ekkor érez a beteg gyomorégést), súlyosabb esetben kifekélyesedik. A torokba, szájüregbe feljutó sav további tüneteket okozhat (a fogzománc lemaródása, a torok égése, stb.).

Melyek a savas reflux légúti betegségeket „utánzó” tünetei?
A savas refluxnak vannak azonban olyan tünetei is, amik légúti betegséget utánoznak.
Az alábbi tünetek önmagukban, de halmozottan is előfordulhatnak.  

Torokfájás, torokkaparás, gombócérzés a torokban
A betegnek olyan érzése van, mintha a garatjából lecsorogna valami váladék, vagy mintha tollpihe, kenyérmorzsa ingerelné a torkát, állandó krákogásra, torokköszörülésre késztetve. Jellemző tünet lehet az is, hogy a hangja időnként fátyolos, rekedt lesz. Nem ritkán nyelési nehézség is társul a fentiekhez. Ha gégészhez fordul a beteg a tünetek miatt, legtöbbször a garat pirosságán kívül nem lehet más kórosat látni. Általában antibiotikumokat, ecseteléseket, öblögető szereket kap, de a tünetek nem szűnnek meg.

Száraz, rohamos köhögés
A köhögés kiváltó ingerét a toroktájon, vagy a mellkas felső harmada mögött érzi a beteg. Időnként fuldokló, szinte csillapíthatatlan köhögési rohamai vannak, amik nem járnak váladékkal. A köhögés gyakran éjszaka is kínozza, nem ritka, hogy a vízszintes testhelyzet váltja ki a köhögési rohamot.

Fulladásérzés
A nyelőcsőbe feláramló sav a mellkas középső részén okoz szorító, furcsa érzést, amit a betegek fulladásnak élnek meg. (Nem ritka, hogy koszorúér görcsnek vélik ezt a szorító érzést, amit a normális EKG kizár).

Mellkasi fájdalmak
A reflux következtében a mellkas legkülönbözőbb helyein érez a beteg kellemetlenséget: szúró, vagy nyomó fájdalmat, égést, stb. Jellemző, hogy a fájdalmak intenzitása nem változik légzéskor, köhögéskor.

Alvászavarok
A refluxos epizódok alatt az alvás felületessé válik „töredezett” lesz. A mikroébredések miatt következő nap fáradt, álmos, aluszékony lesz a beteg.
A fenti tüneteket a savas reflux extraoesophageális, azaz nyelőcsőn kívüli tüneteinek nevezik, holott a tünetek kiindulópontja többnyire a nyelőcsőben van, de a légutakra vetül ki. A tünetek anélkül is jelentkeznek, hogy  ismert refluxos panaszok fordulnának elő. Ezért nem gondolnak rá.  A beteg (és gyakran az orvosa is) meg van győződve arról, hogy valamilyen súlyos, az általában használatos kezelésre (antibiotikumok, köptetők, köhögéscsillapítók) nem reagáló mellkasi betegsége van. Gégészhez, tüdőgyógyászhoz, kardiológushoz jár, ahol nem találnak kórosat, de a tünetei továbbra is megvannak. Nem is csoda, hiszen a tünetek javulásának –gyógyulásának egyetlen gyógyszere van: az, ami megszünteti, csillapítja a refluxot.

Protonpumpagátló szerek - szabályozzák a gyomorsav termelését
Erre a célra szolgálnak az ú.n. protonpumpagátló szerek, amik szabályozzák a gyomorsav termelését. Légúti tünetek esetén ezekből a szerekből nem elég a szokásos napi 1 tabletta (ami a gyomorégést általában megszünteti), hanem kezdetben a szokásos adag két-háromszorosát kell szedni (2-3x 40 mg. naponta) a „légúti” tünetek javulásáig, megszűnéséig.

Szerző: dr. Berta Gyula
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.05.05