A stroke 7 jellemző tünete: ha ezeket tapasztalod, azonnal hívj orvost! - Kiknél fordul elő leginkább a stroke?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


A stroke 7 jellemző tünete: ha ezeket tapasztalod, azonnal hívj orvost! - Kiknél fordul elő leginkább a stroke? Arc, kar, beszéd, idő. Ezt érdemes észben tartanunk arra az esetre, ha stroke-gyanús esettel találkozunk. Ugyanis ezek segítenek felismerni a szélütés tüneteit. Cselekedjünk gyorsan! A stroke sajnos minden előzmény nélkül is jelentkezhet. Arc, kar, beszéd, idő, vagyis face, arm, speech, time - mozaikszóként "fast". Ezt érdemes észben tartanunk arra az esetre, ha stroke-gyanús esettel találkozunk. Az angol "fast" szó jelentése és egyes betűi ugyanis segítenek felismerni a szélütés tüneteit.

Cselekedjünk gyorsan, ha az arc aszimmetrikussá válik, zsibbadás jelentkezik a karban, arcban, a karokat nem tudja a beteg mozgatni, a beszéde pedig zavarossá válik, hisz számít a reakcióidő! A stroke sajnos minden előzmény nélkül is jelentkezhet.

De mi is valójában a stroke?
 - Stroke, vagyis szélütés akkor alakul ki, mikor egy artéria által táplált agyterület egy részének vérellátása hirtelen olyan mértékben romlik, hogy az oxigénhiány miatt az idegsejtek károsodásnak, elpusztulnak. Az esetek többségében nincsenek figyelmeztető jelek, hirtelen jelentkezik. Attól függően, hogy mekkora területet érint az oxigénhiány, a tünetek különféle erősségűek lehetnek. Nagyon fontos, hogy a beteghez mielőbb mentőt hívjunk, mivel a gyors orvosi beavatkozás növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét - mondta dr. Béla Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosa.

OLVASD EL EZT IS: Nem részeg, hanem stroke-ot kapott! »

A stroke fajtái
Az esetek 80 százalékában vértelen stroke-ról beszélhetünk. Ilyenkor az agyi vérerek egyikét vérrög zárja el, majd az ezt követő oxigén- illetve tápanyaghiány következtében a sejtek elhalnak. A vérzéses stroke esetében az agyban található erek egyike megreped, agyvérzés alakul ki. Ez pedig nemcsak azért veszélyes, mert megnövekszik az agyi nyomás mértéke, hanem azért is, mert így a többi sejthez sem jut elegendő oxigéndús vér.

A stroke rizikófaktorai
A kor előrehaladtával nő a stroke kockázata, ahogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a fogamzásgátlók szedése sem javít a helyzeten. Ezek mellett a szélütés valószínűségét növelik az olyan betegségek, amelyek az ereket károsítják.  Ha az alábbi betegségek, kórállapotok bármelyikével küzdünk, fontos, hogy tisztában legyünk a nem vérzéses agyérbetegségek kockázatával, és törekedjünk a megelőzésre:
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás
 • magas lipidszint
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • magas húgysavszint
 • pajzsmirigy-alulműködés
 
További fokozott stroke-kockázatot jelentő életmódi tényezők
 • dohányzás
 • alkoholfogyasztás
 • kábítószerfogyasztás
 • egészségtelen táplálkozás
 • elhízás

A stroke 7 jellemző tünete - ezekre a jelekre figyelj
Ha stroke gyanúja áll fenn, végezzük el a stroke-tesztet a betegen! Ha nem tudja teljesíteni a kéréseinket, vagy a felsorolt tüneteket észleljük, ne késlekedjünk, azonnal hívjuk a mentőket!
 1. Az arc, a kar vagy a láb csak egyik oldalán fellépő hirtelen érzéketlenség, ami valamelyik testfél zsibbadásával jár. Intő jel lehet az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása is.
 2. Egyik pillanatról a másikra jelentkező beszédértési, szóalkotási zavar.
 3. A látás elhomályosul, vagy kettős látás alakul ki. Súlyos esetekben a látásélesség is gyorsan csökken.
 4. Szédülés vagy eszméletvesztés.
 5. Rendkívül erős fejfájás, amely nyaki merevséggel, szemfájdalommal és arcfájdalommal társul.
 6. Hányás, hányinger.
 7. Tudatzavar, memóriazavar megjelenése. Romló térbeli tájékozódás és érzékelés.
Stroke-teszt
Így bizonyosodjon meg a stroke-ról:
 • Kérjük meg a beteget, hogy mosolyogjon, és öltse ki a nyelvét!
 • Emelje fel mindkét kezét!

Óránként belehal valaki a stroke-ba
Magyarországon egyébként évente 45 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, óránként egy halálesetért felelős a betegség - ezt már Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke nyilatkozta egy korábbi tévéinterjúban. Itt olvashatod el a cikket »

Forrás: Dr. Béla Zsuzsanna neurológus szakorvos
Fotó: Freepik/katemangostar

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.01.08