Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd!

A Fradisták az Állatokért Egyesület a ragasztós csapda veszélyeire hívja fel a figyelmet és megkérdőjelezik annak humánus mivoltát. Körültekintő használatra és más alternatívák alkalmazására buzdítanak!

Nem múlik el év úgy, hogy ne találkoznánk olyan hírekkel, miszerint a ragasztós csapdába védett állat szorul, esetleg balul sül el a rágcsálóírtásra irányuló művelet, és házi kedvenc bánja a gyakran használt eszközt. A Fradisták szerint kollektív felelősség, hogy biztonságosan alkalmazzák, de ha lehet inkább mellőzzék a csapda használatát, mert minden állatra veszélyes.


Védett állatokra és házikedvencekre is veszélyes
Talán ma már az emberek többsége jól ismeri az úgynevezett ragasztós csapdát, melynek elsődleges funkciója a rágcsálóirtáshoz kapcsolódik.
"A ragacsos felületre azonban nem csak a szívesen nem látott vendégek, a rágcsálók tapadnak bele, hanem védett állatok, sőt akár házikedvenceink is veszélyes helyzetbe kerülhetnek" - hívja fel a figyelmet Hamberger Ádám, a Fradisták az Állatokért Egyesület vezetője.

Úgy véli, lakáson belül könnyebb a dolgunk, ott egyszerűbb a kellő körültekintés mellett elhelyezni, mint a pincében, padlástérben vagy melléképületben. Szerintük azonban még így is könnyen bajba kerülhetnek házi kedvenceink.

"A kevésbé forgalmas helyekre letett ragacsos csapdába a rágcsálókon kívül gyakorlatilag bárki beletapadhat, legyen szó kölyökmacskáról vagy madárról" - mutat rá. Hozzáteszi: akár napokon keresztül is kétségbeesetten küzdhetnek a szabadulásukért, mielőtt kimúlnának. Jobb esetben észreveszi valaki, és kiszabadítja őket.


Válasszunk más, humánusabb módot a rágcsálók távoltartására!
Éppen ezért a rágcsálók esetében is erősen megkérdőjelezhetőnek tartják a Ferencváros szurkoló állatvédői az eszköz alkalmazásának humánusságát.
Hambergerék azt javasolják, vagy válasszunk más módot a kártevők befogására és esetleges áthelyezésére, vagy használjuk maximális körültekintés mellett. Kültéren soha ne alkalmazzuk és melléképületek, ritkán használt helyek esetében is gyakran kövessük figyelemmel azt, hogy más élőlény nem került-e a ragasztós csapda fogságába.

Mit tegyünk, ha emlős, vagy madár kerül a csapdába?
"Amennyiben mégis megtörtént a baj és emlősállat vagy madár került a csapdába, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz, ahol szakszerű segítséget kaphatnak" - mondja. Kiemeli: saját magunk sose próbáljuk meg az erősen betapadt állatokat kiszabadítani, hiszen súlyos, akár életveszélyes sérüléseket is okozhatunk.


Mit használjunk a ragasztós csapdák helyett?
Alternatívaként ajánlják például az élvefogó csapdákat, amik megfizethető áron kaphatóak, és az állat elfogását követően, szabadon engedhetők a megfelelő környezetben.


"Vannak szívesen, és kevésbé szívesen látott állatok házunk táján, de a fájdalmat minden élőlény egyformán képes érezni, ezért soha ne okozzunk kínt egyikük számára se" - teszi hozzá.


Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2023.10.02