Alvászavar ellen: Nehezen alszol el? Gyakran megébredsz éjszaka? Hallgass lefekvés előtt rózsaszín zajt! - Mutatjuk, mi ez

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Alvászavar ellen: Nehezen alszol el? Gyakran megébredsz éjszaka? Hallgass lefekvés előtt rózsaszín zajt! - Mutatjuk, mi ez A kor előrehaladtával gyakran előfordul, hogy egyre rosszabbul alszunk, és ez a memória romlásához is hozzájárulhat. A rózsaszín zaj azonban hozzájárulhat az alvásminőség javításához, különösen az idősebbek körében lehet hatásos.

Talán hallottál már az ún. fehér zajról, mely jelentősen elősegíti a kisbabák nyugodt alvását. A rózsaszín zaj szintén hozzájárulhat az alvásminőség javításához, ám ez különösen az idősebbek körében lehet hatásos.


Egyszerű megoldás az alvásproblémákra: a rózsaszín zajA kor előrehaladtával gyakran előfordul, hogy egyre rosszabbul alszunk, és ez a memória romlásához is hozzájárulhat. Az egyesült államokbeli Evanstonban található Northwestern Egyetem kutatói szerint mindkét problémára megoldást jelenthet a rózsaszín zaj.Mi is az a rózsaszín zaj?
A rózsaszín zaj egy kellemes, nyugtató hang, melyben minden oktáv egyenlő energiával rendelkezik. Kiegyensúlyozottan váltakoznak benne a magas és az alacsony frekvenciák - valami olyasmi, mintha zuhogó esőt vagy vízesést hallgatnál. Nevét onnan kapta, hogy ezeken a frekvenciaértékeken a látható fény rózsaszínben jelenik meg.

A rózsaszín zaj előnyei:
  • egyszerű, biztonságos gyógyszermentes megoldást jelenthet az alvásproblémákra
  • javíthatja az agy egészségi állapotát
  • csökkentheti a korral járó memóriaromlás mértékét is.

Hallgasd meg, milyen a rózsaszín zaj!Azok a zajok, amik a felnőttek alvását zavarják, a babák számára kifejezetten nyugtatóak lehetnek - ilyen például a fehér zaj.

Mi az a fehér zaj?
A legtökéletesebb ringatót a kisbabák számára. A fehér zaj olyan véletlenszerű zaj, amire igaz, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelés esetén 20 Hz–20 kHz) állandó a hangnyomásszintje - ezt általában monoton sistergésnek, zúgásnak halljuk. A fehér zajhoz nagyon hasonló zúgó, monoton háttérzajt kelt például a porszívó, a ventilátor, a hajszárító, a mosógép vagy a sistergő, adás nélküli tévéképernyő.

Erre vigyázz a fehér zaj gépeknél!
Bármivel is kelted a fehér zajt, arra vigyázz, hogy soha ne a kiságy mellé, hanem a szoba legtávolabbi pontján helyezd el ezeket a hangforrásokat, mivel közvetlenül a baba mellett, órákon át bekapcsolva akár halláskárosodást is okozhatnak. A biztonság kedvéért ügyelj arra, hogy a legkisebb fokozaton járasd a készüléket és a kisbaba fülét ne érje 50 dB-nél nagyobb zajterhelés! Ha pedig elaludt a pici, mindig kapcsold ki az eszközt!

Olvasd el ezt is!
Nem alszol eleget? Súlyos betegségekhez vezethet az alváshiány! »


Forrás: mindenamihallas.hu / Jáksó Nóra
Fotó: Freepik/freepik

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.04.03