Dugulás, vízkő, zsíros lerakódások ellen - 4 szuper módszer, hogy tiszta legyen a konyha drága vegyszerek nélkül

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


Dugulás, vízkő, zsíros lerakódások ellen - 4 szuper módszer, hogy tiszta legyen a konyha drága vegyszerek nélkül Aki gyakran tüsténkedik a konyhában, annak bizony meg kell azzal is küzdenie, hogy lekozmál az étel vagy éppen eldugul a lefolyó. Drága vegyszerek helyett mi most házi módszereket ajánlunk, amelyeket talán te is ismersz, de ha nem, akkor mindenképpen próbáld ki őket. Aki gyakran tüsténkedik a konyhában, annak bizony meg kell azzal is küzdenie, hogy lekozmál az étel vagy éppen eldugul a lefolyó. Drága vegyszerek helyett mi most olyan módszereket ajánlunk, amelyeket talán te is ismersz, de ha nem, akkor mindenképpen próbáld ki őket.

1. Ha lekozmált az étel
Ha lekozmált az étel a serpenyőben (például: tej, rántotta, pörkölt) ne kezdd el eszeveszetten kaparni, hanem önts bele mosogatószeres meleg vizet, néhány helyen lazítsd meg a leégést, majd forrald néhány percig a tűzhelyen. Tehetsz egy kísérletet arra is, hogy az égett edény belső falát egy kevés olajjal vagy zsírral vékonyan bekened, és néhány óra múlva könnyedén elmosogatod.

2. Zsíros lerakódások ellen
A tűzhelyre, olajsütőre ráégett zsiradékot TRISÓ-val tudjuk leoldani. A trisó (trinátrium foszfát) egy fehér színű, por alakú anyag, ami pár száz forintért beszerezhető, és amit érdemes otthon tartani. Szórjuk a trisót a nedves szivacsra, és azzal dörzsöljük át a szennyeződést. Lehetőleg ne azonnal öblítsük le, hanem egy kicsit várjunk vele addig, amíg hat a szer. Ha túl makacs a zsíros szennyeződés, akkor trisós vizet töltünk a lábasba, serpenyőbe, és 1-2 órán át állni hagyjuk benne.

3. Lefolyótisztítás
A trisót lefolyók vízkőtlenítésére és zsírtalanítására is használhatjuk. Pár kanál trisót oldjunk fel körülbelül 2 liter meleg vízben, töltsük bele a lefolyóba, és hagyjuk állni egy éjszakán át. (Semmiképpen ne forró vizet öntsünk bele, mert a gumitömítéseknek a forró víz nem kedvez). Ne lepődjünk meg azon, ha a trisó a teljesen eldugult mosogatóval már nem tud mit kezdeni, hiszen ez a háztartási tisztítószer nem ugyanolyan hatékony, mint egy sav vagy lúg - ezért is hívják szelíd tisztítószernek.

4. Sütőtakarítás könnyedén szódabikarbónával
Ha egy kevés szódabikarbónával vonjuk be a frissen letisztított sütőt, legközelebb gyerekjáték lesz letisztítani. Legalább egy evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel 3 deciliter forró vízben, majd ezzel vonjuk be mintegy filmréteg szerűen az elszennyeződött sütőt. Hagyjuk rajta a szert egy órán keresztül, utána töröljük le alaposan. Különösen látványos lesz az eredmény azoknál a sütőknél, amelyeknek üvegajtajuk van.

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2016.04.08