
A magyar gasztronómia nagyasszonyának népszerű fűszerkeverékei a 90-es évek óta minden magyar családi asztalán helyet kaptak.
A Horváth Rozi márka Facebook-posztban közölte Horváth Rozi halálhírét, egyúttal búcsúzott a legendás névadótól.
Horváth Rozi 1939-ben született Tolmácson. Divattervező szeretett volna lenni, de mivel a főiskolán akkor éppen nem indult a vágyott szak, egy ideig porcelánfestőként, műszaki rajzolóként kereste a kenyerét.
Horváth Lajossal kötött házassága nem csak magánéletében, de a karrierjében is fordulópontot jelentett: férjét külföldi munkája miatt elkísérve, Algériában megismerte a fűszereket, és sok-sok kísérletezéssel, valamint egy francia szakácskönyv tanulmányozásával, rendkívüli tapasztalatra tett szert a főzés és ízesítés terén.
Hazatérésük után azonban még váratott magára a jól ismert karrier: csak 1985-ben született meg benne a gondolat, hogy fűszerekkel foglalkozzon. Horváth Rozi végül 1993-ban indította útjára saját fűszerkeverékeit, melyeket később tévéműsorok, kazetták és könyvek követtek.
2002-es nyugdíjazása után szabadidejét további utazásoknak, kísérletezéseknek és írásnak szentelte.
„Az ő elhivatottsága, munkássága és embersége örökre része marad a Horváth Rozi fűszerek közösségének. Örökségét tovább visszük a fűszerek szakértelmében és szeretetében. Emlékét szeretettel őrizzük” – búcsúztak a névadótól.
Forrás és kép: Facebook