
A világ felnőtt lakosságának közel egyharmada küzd magas vérnyomással. Most úgy tűnik, nem a sófogyasztás mérséklése az egyetlen megoldási lehetőség.
A magas vérnyomás több súlyos szövődmény veszélyét is magában hordozza, ilyen a szívbetegség, a stroke, a demencia vagy például a krónikus vesebetegség. Jelenleg a betegségben szenvedőknek az általános javaslat szerint táplálkozásuk során csökkenteniük kell sóbevitelüket.
Egy amerikai szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a káliumban gazdag ételek (például a banán, a zöldségek közül pedig a brokkoli és a spenót) elegendő mennyiségben történő fogyasztásával eredményesebben kezelhetjük a magas vérnyomást, mintha önmagában a csak a sófogyasztást mérsékelnénk.
A nátrium és a kálium olyan elektrolitok, melyek segítenek a szervezet alapvető funkcióinak ellátásában (pl. izmok működése, vízvisszatartás).
A táplálkozás során bevitt több kálium ugyan segít a vérnyomás kiegyensúlyozásában, ugyanakkor még nem teljesen világos, mi a két elektrolit optimális aránya a szervezetben, ezért a vizsgálat erre a kérdésre is kiterjedt. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak körében sokkal könnyebben alakul ki a magas vérnyomás, mint a menopauza előtt álló nőknél; igaz, a férfiak szervezete viszont általánosságban pozitívabban is reagál a nátrium és a kálium megfelelő arányára.
„Elődeink sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, és ennek következtében a szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek ki, hogy magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban” – fogalmazott Melissa Stadt, a tanulmány egyik szerzője.
Napjaink nyugati étrendje azonban ezzel pont ellentétes (magasabb nátriumtartalmú és alacsonyabb káliumtartalmú), ez magyarázhatja a magas vérnyomás modern társadalomban tapasztalható nagyarányú előfordulását, szemben az elszigetelt társadalmakkal.
via
Fotó: Freepik