
Az utóbbi években több táplálkozási javaslat is született a daganatos betegségekből való felgyógyulás elősegítésére, és a szervezet támogatására. A javaslatok kifejezetten ajánlják vagy épp ellenjavallják egyes ételek fogyasztását. De vajon melyik a megelőzéshez és gyógyuláshoz szükséges, leginkább ajánlott tápanyag, és mely ételekben található meg?
A rákkal szembeni küzdelem fontos eleme a feldolgozott élelmiszerek és a cukor mellőzése, valamint a szervezet általános gyulladáscsökkentése.
A vastagbél sejtjeire fokozottan igaz, hogy működésüket, állapotukat nagyban befolyásolják az elfogyasztott ételek. A statisztikák azt mutatják, hogy már egyre fiatalabb korban jelentkeznek különféle ráktípusok - különösen a vastagbélrák megjelenése terjed ijesztő mértékben.
A genetikai adottságok mellett egyre elterjedtebbek a daganatos megbetegedések a családi előzmény nélküli betegeknél – ez pedig a környezeti és életmódbeli okokat bizonyítja.
Az egészségtelen, többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a vastag- és végbélrák kialakulása között jelentős összefüggés figyelhető meg.
Omega-3: elengedhetetlen!
Az esszenciális zsírsavak (elsősorban az omega-3) enyhítik a gyulladásos állapotokat, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Legfőképpen a zsíros halakban (pl. lazac, makréla, szardínia) található meg, emellett az avokádóban, a lenmagban, dióban, fenyőmagban, pekándióban, kelbimbóban, kelkáposztában és a spenótban.
Omega-6: az ellentmondásos zsírsav
Bár ez is esszenciális zsírsav, azonban akadályozza az omega-3 áldásos hatásait akkor, ha az omega-3 bevitele kifejezetten alacsony.
Az omega-6 a többszörösen feldolgozott élelmiszerekben (feldolgozott húsok, sonka, szalonna, kolbász, virsli, szalámi) és a magolajokban (napraforgó-étolaj, szójaolaj, kukorica- vagy földimogyoró-olajban) - sütött ételekben található meg elsősorban.
Ha tehát a táplálkozás egyensúlya – és azon belül az omega-zsírsavak egyensúlya - tartósan felbomlik, márpedig ez jellemző a mai „nyugati” táplálkozásra, akkor a szervezet általánosan gyulladt állapota a rákos sejtek elszaporodásának kedvez.
Törekedjünk arra, hogy a halfogyasztást heti több alkalommal illesszük be táplálkozásunkba.
Via
Fotó: Freepik