Felére csökkent a fecskék száma - Segítsd a fennmaradásukat, ők a legjobb szúnyogírtók

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Felére csökkent a fecskék száma - Segítsd a fennmaradásukat, ők a legjobb szúnyogírtók

Akik a természethez közel élnek, számos hasznos élőlény jelenlétének örvendhetnek, melyek közül a környezet egyensúlyának fenntartásában a fecskék játszanak kiemelkedő szerepet. Egyedszámuk azonban ijesztően csökken.

Magyarországon a füstifecske, a molnárfecske, a sarlósfecske és a partifecske őshonos. Sajnos össz-állományuk az elmúlt 25 évben a felére csökkent!

A fecskék számának növeléséhez mi is hozzájárulhatunk azzal, ha fecskefészkeket helyezünk ki, és annak környezetére is ügyelünk.
Ha fészek létesítésével szeretnénk a telepítéshez hozzájárulni, csak nagyobb számú (10-12 db) fészek egyidejű kihelyezésének van értelme. A fecskék ugyanis leginkább társaságban szeretnek költeni. Ha mégis egyetlen fészekben gondolkodunk, azt állattartó istálló közelében célszerű telepíteni.

Ma már sok helyen kaphatóak műfészkek, valamint a koszolódást megakadályozó kiegészítők is. A fészkeket a költési időszak előtt érdemes kihelyezni, hogy legyen idejük felfedezni és otthonossá tenni. Gondoljunk arra is, hogy legyen honnan sarat gyűjteniük a fészek alakításához. 

Nem csak azért érdemes minderre odafigyelnünk, mert szívmelengető figyelni a kedves kis madarakat, hanem mert jelenlétük rendkívül pozitív hatással is van környezetünkre: egyetlen fecske egy költési időszak alatt (április és július között) 1 kg-nak megfelelő mennyiségű rovart fogyaszt el! 

 

Forrás: gyor.hu, koponyeg.hu
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.04.24