Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rágcsát vettél, vidd vissza - Rovarölőszer-maradványt találtak benne

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rágcsát vettél, vidd vissza - Rovarölőszer-maradványt találtak benne A visszahívott termékeket bármelyik Lidl üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott terméket ne fogyasszák el. Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt visszahívnak két kukoricatallér-terméket, közölte a Nébih.

A gyártó Good Food Products visszahívja a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza.

A visszahívott termékeket bármelyik Lidl üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik. A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott terméket ne fogyasszák el.

Az érintett termékek részletes adatai:
Termékek megnevezése: Sondey Kukorica tallér amaránt 105 g és Sondey Kukorica tallér chia 105 g
Márka: Sondey
A termék eredete: Spanyolország (alapanyag)
Probléma jellege: nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz)
Minőségmegőrzési idő: 19.09.2023
Kiszerelés: 105 g
Gyártó: Good Food Products
Forgalmazó: Lidl Magyarország Bt.
Intézkedés: Termékvisszahívás

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen rágcsát vettél, vidd vissza - Rovarölőszer-maradványt találtak benne

Miért veszélyes a klórpirifosz?
A Nébih honlapján ismerteti, hogy a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyaga, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett.

Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették - ismerteti honlapján a Nébih.

Forrás: MTI, Nébih

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.06.01