Gyógytorna ízületi fájdalom, hátfájás ellen? Erre figyelmeztet a szakorvos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Gyógytorna ízületi fájdalom, hátfájás ellen? Erre figyelmeztet a szakorvos A gyógytornától ne azt várjuk, hogy a 20 éve fennálló problémánk egy karikacsapásra megoldódik. És azt se gondoljuk, hogy a rendszeres úszás mindenre gyógyír. Gyógytornász szakértőnk írása az ízületi problémákról és a gyógytorna szerepéről. Sokféle oka van annak, amiért az ember 50 felett gyógytornászhoz kerül. Lehet, hogy fájdalmai, egyre sűrűsödő, fokozatosan romló tünetei vannak, amiknek kezelését ő vagy orvosa a mozgásterápiában látja. Lehet, hogy hirtelen kialakuló sérülése, baleset utáni rehabilitációja miatt van erre igény. Sajnos a legritkább az, ha valaki megelőzésre, egyéni testalkatának megfelelő terápia és mozgásforma kialakításához választja ezt a lehetőséget.

Ahogyan az emberek, úgy az esetek is változóak, de az biztos, hogy a gyógytorna széles körű kezelési területei, és színes gyakorlati palettája számtalan okból jelenthet megoldást - hívja fel a figyelmet a gyógytorna fontosságára Pap Andrea gyógytornász.

Testünk a folyamatos túlterhelés miatt elhasználódik - civilizációs hatás?
Talán kevesen tudják, hogy a megfelelő testtartást, állást, járást tanulni, vagy inkább újra tanulni kell. A civilizációs hatások ártalmai miatt kialakuló elváltozások, deformitások enyhébb, vagy akár súlyosabb aszimmetriát alakítanak ki a testünkben, amik, ha felfedezés és kezelés nélkül maradnak, néhány év alatt a porcfelületek, csontszerkezetek, szalagnyúlások, keringési betegségek okai lehetnek. Vagyis testünk a túlterhelés miatt elhasználódik, az egyoldalú terhelés alatt elkopik, a kevés mozgás miatt legyengül. Sajnos az általános mozgásformák sem jelentenek feltétlenül megoldást, mert egy aerobik edzés, vagy városi futás, esetleg úszás nem minden esetben szolgálja a javulást, ha az illetőnek pont olyan jellegű problémája van, amit a választott mozgásforma csak tovább erősít.

Ízületvédelem 50 év felett


Váll, derék, csípő, térd - a tipikusan problémás területek
A mindennapi tevékenységek alatt is fokozottabb figyelemmel kellene lenni az ízületvédelemre, a váll, derék, csípő, térd helyzetére, mert ezek a tipikus fájdalomjelző területek. Az is szót érdemel, hogy általában mire a páciens orvoshoz, vagy még inkább gyógytornászhoz kerül, már lehet, hogy a kezdő panaszainak többszörösével jelentkezik, egy sor egymásra rakódott tünetet szükséges kezelni, ami hosszú, fárasztó és kitartást igénylő munka. A gyógytorna orvosság, de nem varázspirula, amit csak beveszünk és minden bajunk megszűnik! Együttes munka és elhatározás szükséges egy szerkezet, egy megfáradt test helyreállításához és a jó állapot stabilizálásához.

Ízületi problémák esetén kulcsszó: a megelőzés
Sajnos olyan is előfordul, hogy teljes gyógyulást nem, csak viszonylagos javulást tudunk elérni. Ennek a legfontosabb oka az, hogy mire a beteg a mozgással mint terápiával találkozik, már olyan elváltozásai vannak ízületeiben és izmaiban, amit teljesen regenerálni és helyreállítani nem lehet. Egy húsz éve fájdalommal küzdő embert, akinek szervezete kimerült, nem lehet egyszer csak helyreállítani. A napi megszokott tevékenységek, rutinszerű rossz tartás, rossz irányú és mennyiségű terhelés pedig csak további károkat okoznak! A kulcsszó tehát a megelőzés.

Soha ilyen reményteli nem volt még az önsegítés és egészséges életre való rátalálás, mint napjainkban. Felmenőinknek nem volt lehetősége a mozgás és a táplálkozás ilyen széles tárházával találkozni. Tálcán kínálja minden város és fórum a jobbnál jobb lehetőségeket. Ebből már csak válogatni kell.

Egy nagyon fontos tanács!
Az a sport és mozgásforma a legjobb, ami személyre/egyénre szabott, állapotfelmérés megelőzte, lehetőségeihez mérten áll rendelkezésre. Akkor találta meg az Önnek való legideálisabbat, ha a mozgásformát örömmel, kitartóan, heti többször és szívesen űzi, állapota, ereje és állóképessége érezhetően javul tőle, szívesen beszél róla, ajánlja környezetében!.

Szerző: Pap Andrea holisztikus gyógytornász
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.10.09