Horkolás - A horkolás nemcsak zavaró, de veszélyes is - Hogyan lehet megszűntetni?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Horkolás - A horkolás nemcsak zavaró, de veszélyes is - Hogyan lehet megszűntetni? A horkolás szövődményei komoly veszélyt jelentenek az egészségére – extrém esetben akár szívritmuszavart vagy szívrohamot is okozhat. Egy új eljárással a horkolás 20-30 perces kezeléssel fájdalommentesen végleg megszüntethető! Az eljárás Nyugat-Európában már jól ismert, a hazai betegek csak mostanában kezdték el felkapni. A horkolás a felnőtt lakosság jelentős részét érintő alvászavar, szakirodalmi adatok szerint a felnőtt férfiak 45%-a, a felnőtt nők 30%-a horkol rendszeresen. Fontos kiemelni, hogy „rendszeresen” – azaz minden este – hiszen a horkolás átmeneti formáit (megfázáskor, allergia esetén) konzervatív – átmeneti gyógyszeres – kezeléssel viszonylag egyszerűen tudjuk megszűntetni.

A horkoló fáradtan ébred, aluszékony és ingerlékeny napközben
A horkolás úgynevezett társadalmi-szociális hatásai mellett – zavarva a horkoló környezetét a nyugodt alvásban, feszültséget kelt a családokban, a párkapcsolatokban – jelentős egészségügyi és életminőségi problémákat eredményez a „horkoló” szervezetében. Érdekességként megjegyzem, hogy újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a horkoló nem horkoló partnere átlagosan egy órát veszít éjszakai alvásából. A „horkoló” amellett, hogy esetleg a kornak megfelelő és az átlagosan szükségesnél többet is alszik, mégis fáradtan ébred, aluszékony napközben, ingerlékeny, hiszen a horkolás okán az agy oxigénellátása csökken alvás közben.

Horkolás – rövidebb-hosszabb légzésleállásokkal jár
A horkolás – köszönhetően a vérben kialakult magas szén-dioxid koncentrációnak - folyamatos „stresszben” tartja a szervezetet, így magas vérnyomást, szívritmuszavart, szélsőséges esetben szívrohamot és stroke-ot is okozhat.
A horkolás kapcsán kialakuló legjelentősebb alvászavar az obstruktív alvási apnoe (OSA), egyszerűen fogalmazva, a teljesség igénye nélkül, hosszabb-rövidebb légzési leállásokat jelent alvás közben, a légutak részleges elzáródása következtében, ez a szám extrém esetben elérheti a 20-at óránként. Klinikai adatok szerint, a középkorú férfiak 4%-a, a középkorú nők 2%-a szenved OSA-ban.

Mi is az a horkolás tulajdonképpen?
A statisztikai adatok ismertetése, illetve a horkolás következményeinek részletezése után, fontos meghatározni, hogy tulajdonképpen mi is a horkolás: alvás közben turbulens légáramlás keletkezhet az orr és a garat lágyrészeinek rezgése miatt, és ez hangot/horkolást eredményez. Tehát a horkolás egy turbulens légáramlás, amely a lágyszövetek vibrációját okozza alvás közben.
A horkoláshoz vezető légúti szűkület okai lehetnek: a nyelvcsap és lágyszájpad, a mandulák anatómiai adottságai, allergiás állapot, elhízás, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és dohányzás, mozgásszegény életmód, az orr, arc, vagy garat traumája.

Hogyan szűntethető meg a horkolás - Maszkban aludni éjszaka?
A horkolás kezelésében non-invazív és invazív módszereket különítünk el. A non-invazív módszerek közé tartoznak a folyamatos pozitív légúti nyomást (CPAP – continuous positive airway pressure) biztosító készülékek, melyek a magas levegőnyomás biztosításával tartják nyitva a légutakat. Ezek fő hátránya, hogy a betegek nehezen tolerálják, hiszen minden este maszkban kell aludni. Célravezető lehet a testsúlycsökkentés, a dohányzás abbahagyása is, rendszeres testmozgás, illetve a nyugtatók, altatók kerülése lefekvés előtt.

Altatásban végzendő kórházi műtét horkolás ellen
Az invazív (műtétes) kezelésnek több formája ismert. Néhány műtéti típus egyéb, nem kifejezetten a horkolás megszűntetésére irányuló beavatkozást jelent, mint például az orrsövény műtét, vagy a FESS (orrpolip-műtét), melyek szintén eredményezhetik a horkolás csökkenését, vagy megszűnését. Egyértelműen a horkolás megszűntetését célzó műtétek a garatban végzendők. Ezeknek a beavatkozásoknak több típusa ismert, összességében mindnek az a célja, hogy vagy a garat szöveteinek részleges eltávolításával, vagy azok „zsugorításával” csökkentsék az úgynevezett rezonáló szövetek volumenét, illetve növeljék a légutak tágasságát. A legtöbb ilyen műtét kórházi körülmények között, altatásban végzendő, néhányuk egynapos sebészet keretében is kivitelezhető.

Itt az új, kevésbé ismert hatékony beavatkozás a horkolás megszűntetésére!
Azonban van egy új műtéti típus – ami a címét és apropóját is adta ennek az írásnak: a radiofrekvenciás horkolásgátlás. Ez a műtéti eljárás sem annyira új már, csak még nem ismert széles körben Magyarországon. A beavatkozásnak 15 éves múltja van Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban, - így számos tudományos cikk is született ezzel kapcsolatosan - hazánkban 3 éve végezzük, egyelőre csak magánrendelői körülmények között.

Rádiófrekvenciás horkolásgátlás – hogyan működik?
Az eljárás lényege, hogy az erre a műtéti technikára kifejlesztett radiofrekvenciás generátor segítségével nagyfrekvenciás elektromos energiát juttatunk a garati lágyrészek belső szöveteibe, amely azokat 80 °C körüli hőmérsékletre hevíti, ezzel a szövetek hegesedését, zsugorodását, illetve „merevítését” idézzük elő. A kezelés elvégezhető az orrkagylókon, valamint a nyelvgyökön is, amennyiben ez szükségessé válik. (A beavatkozás további, részletesebb leírása a szalmay.hu oldalon olvasható – A szerk.).

Rádiófrekvenciás horkolásgátlás - 20-30 perces fájdalom nélküli beavatkozás
A módszer előnyei, hogy magánrendelőben, mintegy 20-30 perc alatt, helyi érzéstelenítésben elvégezhetó, fájdalmatlan beavatkozás. Nincs vérzés, nincs maradandó heg, a beavatkozás mellékhatásmentes. Ezt követően nem szükséges gyógyintézeti kezelés, a „beteg” akár aznap munkába állhat. Az eredmény 4-6 hét múlva várható, amire az eljárás után kialakult, új élettani/anatómiai viszonyok rendeződnek. A korábbi, kórházban végzett beavatkozások, átlagosan 68%-os sikerrátájához képest, itt 82-86%- os várható sikerességgel számolhatunk.

Még egyszer, fontos felhívni a figyelmet a horkolás jelentőségére, és fontos eloszlatni azt a tévhitet, amit a horkolók általában képviselnek, hogy „...engem nem zavar, így nem foglalkozom vele...”. A fentebb részletezett, horkolásból adódó szövődmények, komoly veszélyt jelentenek mind a horkoló egészségére, mind pedig életminőségére.


Szerző: Dr. Szalmay Gábor Ph. D., Az Orvostudományok Kandidátusa, Fül-orr-gégész szakorvos, Igazságügyi orvosszakértő
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.03.06