Hosszabb ideig élnek a nagyszülők, ha minőségi időt töltenek unokáikkal

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Hosszabb ideig élnek a nagyszülők, ha minőségi időt töltenek unokáikkal

A szoros nagyszülő-unoka kapcsolat a család minden tagja számára előnyöket tartogat. A következő kutatási eredmények talán azoknak a nagyszülőknek is új megközelítést jelenthetnek, akik eddig ritkán érdeklődtek az unokáik iránt, és azokat a szülőket is elgondolkodtatja majd, akik eddig nem kérték az idősebb családtagok segítségét.

Egy gyermek számára nem csupán a szülők jelenléte meghatározó, de a nagyszülőké is. A velük töltött minőségi idő is erősíti a gyerekek önbizalmát és biztonságérzetét. Szeretetük, gazdag élettapasztalatuk és családban betöltött, szülőktől eltérő szerepük nagy jelentőséggel bír a gyermekek életében.
Ám nem csak számukra fontos a kötődés: a nagyszülők is számos előnyét tapasztalhatják meg annak, ha rendszeresen időt töltenek az unokáikkal.

A türelmes odafigyelés, a minőségi időtöltés, a gyerekekre helyezett fókusz kizökkenti az időseket a mindennapok mókuskerekéből, és kevesebb energiát fordítanak a negatív körülményekre. Ez a körülmény pozitív hatással van lelki-mentális, sőt, fizikai egészségükre is.

Az 1990-ben megkezdett Berlin Aging Study elnevezésű kutatás 70 évet betöltött személyeket vizsgált, 2 évente. A közel 20 évig tartó felmérés azt igazolta, hogy azok a résztvevők, akik gyakran felügyelték unokájukat, hosszabb ideig, még a vizsgálat kezdetétől számított 10 év múltán is éltek. Akiknek nem volt unokájuk (vagy kisgyermek a családban), azok fele azonban 5 éven belül elhunyt.  
A felmérésben részt vevő egyik kutató, Dr. David Coall elmondta, a nagyszülők számára a tudat, hogy szükség van rájuk, életmentő; a gondoskodás, a gyerekkel kialakított pozitív kapcsolat és az ezzel járó mentális és fizikai aktivitás egyértelműen összefüggést mutat a hosszabb élettartammal.

Egy ennél korábbi, belga tanulmány gyermekeket kérdezett az idősekkel, illetve nagyszülőkkel való kapcsolatukról. Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyszülő-unoka találkozások időtartama mellett a kapcsolat minősége igazán lényeges az idősek egészségének szempontjából. 

A rendszeres kapcsolattartás azonban a szülők számára is előnyös. Ha képesek segítséget kérni, rendszeresen a nagyszülőkre bízni a gyermeket, ők is több minőségi időt tudnak fordítani életük más területeire, például a párkapcsolatukra vagy hobbijukra, ez pedig a szülők a testi-lelki jólétéhez és egyensúlyához is hozzájárul.


Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2024.03.05