Így lehet igazán mély a kapcsolatod az unokákkal és a felnőtt gyerekeiddel is! 4 szuper tipp a hétköznapokra

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Így lehet igazán mély a kapcsolatod az unokákkal és a felnőtt gyerekeiddel is! 4 szuper tipp a hétköznapokra Hogyan lehet igazán mély kapcsolatot kialakítani az unokával? Mit tehetsz, ha az unoka távol él, és csak ritkán találkoztok? Valóban csak akkor vagy jó nagyszülő, ha a szülők összes kérését teljesíted? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ, illetve arra, hogy hogyan lehet elkerülni a családi konfliktusokat. A nagyszülők szerepe a család életében elvitathatatlan, mégis sok konfliktus adódik abból, hogy a két generáció gyermeknevelési, életvezetési elképzelései teljesen mások. Bár a sort hosszan lehetne folytatni, ezúttal 4 olyan fontos tanácsot hoztunk, ami a tipikus családi vitákat szüli.

Ha az alábbi tanácsokat betartod, akkor nem csak a felnőtt gyerekeddel lesz harmonikus a kapcsolatod, hanem igazán jó unoka-nagyszülő viszonyt fogsz tudni kiépíteni - mert mint azt megszokhattad, ez is főképp rajtad múlik.

Találkozz minél többet a családoddal

Szoros családi köteléket személyes találkozásokkal lehet a leginkább kialakítani, és ez igaz a nagyszülő-unoka kapcsolatra is. Lehetőség szerint alakíts ki rendszeres időpontokat az unokáddal, olyat is, amikor őt meglátogathatod, és olyat is, amikor ők látogatnak meg téged. Jó ötlet lehet, ha valami különleges rendszeres programot találsz ki magatoknak. Ilyen lehet, ha elviszed minden hónapban egyszer egy kávéházba süteményezni a kisunokát, ez amúgy is egy olyan tevékenység, ami szinte bármely korosztállyal megvalósítható. De ugyanígy bármilyen más állandó programot is szervezhetsz magatoknak: vállald el, hogy minden héten te kíséred őt a fociedzésre vagy járjatok együtt piacra, kertészetbe rendszeres időközönként.
Ha távol laksz az unokától, akkor törekedj rá, hogy egy évben többször is találkozzatok, ne csak egyszer. A mély unoka-nagyszülő viszony a gyakori találkozásokkal fog megerősödni.

Ne csüggedj akkor sem, ha erre egyáltalán nincsen mód, ebben a cikkünkben szuper jó ötleteket gyűjtöttünk ki, amivel a távolságot áthidalhatod.

 Tartsd magad a szülők kéréséhez, de ne válj áldozattá

A felnőtt gyerekeidnek segíts annyit, amennyi tőled telik, de csak akkor, ha ezt valóban igénylik, mert csak így nem fogsz a terhükre válni. Ne feledd, amit te segítségnek gondolsz, az nem biztos, hogy nekik valóban segítség is lesz. Részletes megbeszélésekkel, pontosításokkal elkerülhetők a felesleges félreértések és a családi konfliktusok. Bátran kérdezz meg, hogy az anyuka hogyan szeretné, ha ezt vagy azt megtennéd: „Melyik ruhát szeretnéd, hogy feladjam Lujzira a játszóházban?”. „Milyen rendszeresen vágjam a gyerekek körmét?”
Ugyanakkor tudatosítsd a fiatal szülőkben, hogy rátok sem lehet korlátlanul számítani, mert egy nagymamának és egy nagypapának bizony megvan az önálló élete.

Családpedagógus szakértőnktől megtudhatod, hogyan kerülheted el ügyesen a jellemző családi vitákat.


Fogadd el, hogy egy nagyszülő hatásköre kisebb, mint a szülőké

A nagymama és a nagypapa el kell, hogy fogadja felnőtt gyerekeik kérését, ami a gyermeknevelést illeti. És azt is meg kell érteni, hogy teljesen más világot élünk, mint amikor mi voltunk fiatalok, és a gyerekeink még kisgyerekek voltak. Akkor mások voltak a nevelési szabályok, étkezési szokások. Apró kivételeket, engedményeket az unoka felé lehet ugyan tenni, mert alapvetően egy nagymama feladata, hogy kényeztesse az imádott unokáját, de minden olyantól tartózkodjunk, ami a szülők ízlésével vagy elveivel nem összeegyeztethető (és ez még a csoki evésre is értendő).

A szülők hozzák szóba minél gyakrabban a távol élő nagyszülőket

Ideális, ha a fiatal szülők a mindennapokban is pozitívan emlegetik a nagymamákat és nagypapákat. Például, ha felbukkan a szoba sarkában egy könyv, akkor meséljék el a gyereknek, hogy ezt apa annak idején még a nagymamától kapta az érettségi alkalmával. A kisgyerekeknek szükségük van arra, hogy a nagyszülőkről kedves családi történeteket halljanak. Ezt kényszerrel nem lehet elérni, de ha konfliktusmentes a családi kapcsolat, akkor ezt a szülők maguktól, örömmel is megteszik. Jó ötlet, ha kint van a nagyszülőkről egy-egy kép a falon, mert így a gyerekek minden nap gondolhat rájuk, és többször szóba kerülhetnek.

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.09.08