Így lesz szobatiszta a gyerek! - Hogyan segíthetsz neki könnyebben leszokni a pelusról? Gyermekpszichológus tanácsa

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Így lesz szobatiszta a gyerek! - Hogyan segíthetsz neki könnyebben leszokni a pelusról? Gyermekpszichológus tanácsa A szobatisztaság minden gyermek életében jelentős mérföldkő. Ki könnyebben, ki nehezebben ugorja meg, és időnként némi segítségre is szükség van hozzá. Ebben a szülők partnerei sokszor maguk a nagyszülők. Mit tehetsz, hogy kisunokád leszokjon a pelusról? Szeptembertől ovis lesz a gyermek? Akkor épp itt az ideje letenni a pelust és szobatisztának lenni! Igen ám, de hogy kezdjünk hozzá?

A szobatisztaság minden gyermek életében jelentős mérföldkő. Ki könnyebben, ki nehezebben ugorja meg, és időnként némi segítségre is szükség van hozzá. Ebben a szülők partnerei sokszor maguk a nagyszülők, hisz kiket avatnak be legtöbbször titkaikba a gyermekek? Hát persze, hogy a nagyikat... Arról nem is beszélve, hogy sokszor épp náluk tölti a nyár egy részét a kicsi.

 

Pelustól a wc-ig, avagy szeptemberig van még egy kis idő szobatisztának lenni


Komoly dilemmával került szembe egyik olvasónk, s szerkesztőségünk segítséget kérte, Bojti Andrea pszichológus szakértőnk pedig segít megoldani a problémát. Története talán mások számára is hasznos lehet, ezért közöljük.

"Tisztelt Szerkesztőség!
Kisunokám szeptembertől oviba menne, de sajnos még nem szobatiszta. Bár menyemék próbálkoznak már egy ideje a bilire szoktatással, nem sok sikerrel. Nem adnak rá pelenkát és elmondják neki, hogy ha pisilni, kakilni kell, akkor szóljon. De általában Tibike nem szól időben vagy egyáltalán nem szól, hogy pisilnie kell vagy egyéb, nagyobb dolga lenne. Ez utóbbinál úgy tűnik, mintha még el is szégyelné magát olykor-olykor, elbújik, nem megy a felnőttek közelébe és nem is néz a szemükbe amikor beletermel a nadrágjába.
Hamarosan nálam fog tölteni pár napot a kisunokám, én vigyázok majd rá és szeretném segíteni őt ebben. Önök szerint hogy fogjak neki a leszoktatásnak? Rég volt már, amikor a saját gyermekeimmel itt tartottunk, de talán könnyebb is volt annak idején, kint játszottak egész nap a kertben, nem pedig panelrengetegben. Ott senki nem látta, ha "baleset" történt, könnyebben túl lehetett rajta lépni.
Köszönettel várom válaszuk: Edit, Pécsről"


Pszichológus szakértőnk, Bojti Andrea válasza a témában következő:

A klasszikus szobatisztaságra nevelésen túl egy ötlet, hogy érdemes a gyermekkel arról beszélgetni, hogyan működik a testünk. A maga szintjén le is lehet neki rajzolni az evés-ürítés folyamatát.

Analógiás mese a szörpgyárról
Akárcsak egy szörpgyárban, bemegy az ajtón a szörp (az embernek a száján az ital), a gyárban a kis munkásemberek ezt feldolgozzák, becsomagolják. Viszont a szörp egy részére már nincs szükség, mert összekoszolódott. Ezt kiengedik a hátsó kapun egy tartályban (ürítés, wc) A gyárat a vezérlőtoronyból a főnök irányítja. (A gyerek önmaga) Ő tudja, hogy mikor kell kinyitni a hátsó kiskaput. Ilyen és ehhez hasonló kis történeteket akár az esti mesébe is bele lehet szőni.


Illusztráció: Bojti Andrea

A képen nagyon sematikusan látszik egy általam rajzolt "gyár". A vonalak a futószalagot jelentik. Lehet rájuk színes szörpöket rajzolni és kis emberkéket, akik dobozolnak. A vezérlőpultba is beleképzelhető/rajzolható a főnök, aki a zöld gomb megnyomásával kinyitja a hátsú kijárat kapuját.

Ezek a mesék megerősítik a gyermeket abban, hogy ő maga irányítja a testét, ő szabályozza, hogy mikor engedi ki a pisit. Először csak a nappalokra és a pisire koncentráljanak! Utána a kakira és csak legvégül az éjszakai pisire.

Természetesen balesetek előfordulhatnak, ezért nem szabad megszidni a gyereket! Éppen eléggé szégyenteljes lehet számára, ha közösségben bepisil. Fontos az is, hogy ne legyen nagyon központban a téma, mert az sokszor inkább akadályozza a szobatisztaság kialakulását.

Ha sokáig nem rendeződik a helyzet, érdemes alaposabban utána járni a problémának és pszichológus segítségét kérni.

Fotó: pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.08.10