Ízületi kopás, lumbágó, reumás fájdalmak ellen - Így használd a Schüssler sókat!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ízületi kopás, lumbágó, reumás fájdalmak ellen - Így használd a Schüssler sókat! Fáj, sajog a gyulladt ízületed? Reggelente alig bírsz mozogni az ízületi kopás miatt? Rettegsz, hogy a derékzsábád ki ne újuljon? Ha igen, feltétlenül olvasd el, hogy mely Schüssler sókkal enyhítheted fájdalmadat, ha ízületi kopásod van, begyulladtak az ízületeid vagy előjött a lumbágód. Egyes csontvázleletek arra engednek következtetni, hogy időszámításunk előtt is küszködtek már reumás megbetegedésekkel elődeink. De pontosan mi is a reuma? A tünetek és a kiváltó okok változatos képet mutatnak.

Egy olyan tünetcsoportról van szó, mely a mozgásszervek fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapotait, betegségeit öleli fel. A kötőszövet szerkezetileg, kémiai összetételében és anyagcsere-folyamatában kórosan megváltozik.
Általában az idős korral kötik össze, de ez csak bizonyos típusaira igaz, valójában a fiatalabbakat is érinti, sőt, egyes esetei gyermekkorban is előfordulhatnak.


Ízületi kopás (artrózis) kezelése Schüssler sókkal


Az artrózis az ízület nem gyulladásos megbetegedése, hanem az ízület kopásának folyamata. Az ízület működéséhez szükséges porcréteg eltűnését, megváltozását jelenti. Az ízület degenerálódik, ez pedig kinövésekben jelentkezhet. Tünetei: fájdalom, reggeli merevség vagy akár az ízület meg is duzzadhat. Okai lehetnek: fiatalkori élsport (túlzott igénybevétel), sérülések, balesetek vagy az egyoldalú táplálkozás.

Schüssler sókkal támogathatjuk szervezetünket és megakadályozhatjuk a folyamat további romlását. A következő Schüssler sók szedése ajánlott kúraszerűen legalább 3 hónapon keresztül: Nr.1, Nr. 11, és Nr. 2. Ezek:  Calcium Fluoratum D12 és a Silicea D12  szedése 3-3 tabletta egyik nap, valamint a Calcium Phosphoricum D6 3x1 szedése másik nap. Váltott szedés 3 hónapon keresztül.

Artrózis esetében minden túlterheléstől óvni kell az ízületet, de nagyon fontos a jó kondíció, a rendszeres mozgást építsük be az életünkbe. Ajánlott az úszás és/vagy az intenzív séta. Ezek a mozgásformák karban tartják és megerősítik az izmokat az ízületek körül, fokozva azok védelmét, csökkentve a fájdalmat és a tüneteket.


Gyulladt ízületek (artritisz) kezelése Schüssler sókkal


Az artritisz az ízület gyulladásos betegsége. A környező szövet megduzzad, majd nyugalmi és spontán fájdalommal, az ízület területének kipirosodásával, alkalmanként lázzal jár. A gyulladásos ízületi bántalom okát pontosan nem ismerjük. Kiválthatja sérülés, de örökletes tényezők is közrejátszanak kialakulásában. Az autoimmun betegségekhez soroljuk. Ilyen gyulladást okozhat az immunrendszer kóros működése is, azaz számos autoimmun betegség kísérő tünete lehet az ízületek fájdalma, gyulladása. A leggyakrabban érintett területek a térd, a váll, a könyök vagy a csípők.
A klasszikus reumakezelés mellett érdemes Schüssler sókat alkalmazni, amint a panaszokat tapasztaljuk. A Schüssler sókkal történő kezelés támogatja szervezetünket és a betegség gyökerét veszi célba.

- Ízületi porc felépítéséhez alapszer: Silicea D12. Emellett érdemes szedni valamilyen kovasav/szilícium tartalmú étrend kiegészítőt, és helyezzük előtérbe táplálkozásunkban a következő élelmiszereket: például teljes kiőrlésű zabliszt, búzakorpa, árpa, rizs, petrezselyem, cékla, mazsola, zöldbab, mogyoró, banán).
Figyelem! Ez a Schüssler só nem szedhető, ha a szervezetben valamilyen műtét kapcsán idegen anyagot helyzetek el. (Például traumatológiai műtétek utáni csavarok, lemezek, pacemaker, fogamzásgátló spirál, implantátumok stb.), mivel a szilícium homeopátiás formája kilöki a szervezetből az idegen anyagokat. Azonban kovasav/ szilícium tartalmú étrendkiegészítőt szedhetünk nyugodtan.

-    Fájdalmakra, melyek mozgástól rosszabbodnak: Ferrum Phosphoricum D12 15 percenként 1 tabletta 2 órán keresztül.
-    Ha a fájdalom helye változik, melegben és este rosszabb az állapot, hidegben viszont javul: Kalium Sulfuricum D6
-    Ha a fájdalom különösen heves: Magnesium Phosphoricum D6 „forró hetesként* alkalmazva”. (10 db tabletta 2 dl forró vízben oldva és elkortyolgatva.)
-    Zsibbadással, hidegérzettel vagy bizsergéssel járó fájdalmakra, melyek éjjel rosszabbodnak: Calcium Phosphoricum D6.
-    Összes ízület reumás panaszánál, melyek esős időben rosszabbodnak: Natrium Sulfuricum D6.
-    Fájdalmas köszvénynél, melyet a húgysavlerakódás vált ki az ízületekben: Natrium Phosphoricum D6 és Silicea D12.

* Magnesium Phosphoricum görcsoldó hatása sokkal jobban érvényesül, ha forró vízben feloldjuk. Módszer: a Magnesium phosphoricumD6-ból 2 dl forró vízben 10 tablettát oldjunk fel és kortyolgassuk el 5-10 percenként. Nem kell felmelegíteni, ha kihűl. Ha pedig elfogy és még jelentkeznek a tünetek, új oldatot lehet készíteni.


Derékzsába kezelése Schüssler sókkal


Ez a deréktájon jelentkező fájdalom teljesen le tudja blokkolni a gerincoszlop ágyékcsigolyák körüli részét. Az illető képtelen felállni. Előrehajolva megmerevedik, nem tud kiegyenesedni. Gyakran egy rossz mozdulat váltja ki. Tartós ülés, de akár lelki feszültség is okozhatja. Vegyünk be azonnal 10 percenként  Ferrum Phosphoricum D12-t 2 órán át, és ezt kiegészíthetjük erős fájdalom esetén Nr. 7. Magnesium Phosphoricum D6-ból forró hetessel. Ha a fájdalom továbbra is jellemző, készíthetünk újra forró hetest. Idősebbeknél jól bevált a Nr.2 Calcium Phosphoricum D6 amelyből 10-15 percenként szopogassanak el 1 tablettát 2 órán át, de ebből is készíthető forró ital.

Szerző: Teremi Orsolya Schüssler diagnoszta
Fotó: Pixabay

Felhasznált irodalom:
Dr. Farkas Orsolya: Schüssler arcdiagnosztikai és terápiás zsebkönyv
Hans Wagner: Teljes körű egészség Schüssler sókkal
Günther H. Heepen: Schüssler-féle ásványi sók

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.06.14