Szerencsére a sütemény elkészítése nem nehéz, ugyanis a tésztája egy alap kevert tészta, a rafinéria a különböző méretű csillagok elrendezésében rejlik.
A végeredmény egy szép, ünnepi hangulatú, csillagokra-karácsonyfára emlékeztető látványos ünnepi desszert.
Karácsonyfa torta - ünnepi recept
Hozzávalók a karácsonyfa tortához:
- 250 gramm vaj
- 225 gramm porcukor
- 5 egész tojás
- 1 egész narancs facsarva, és héja reszelve
- 100 gramm durvára vágott pörkölt mogyoró
- 2 teáskanál sütőpor
- Fahéj, szegfűszeg, kardamom őrölve - ízlés szerint
- 60 gramm csokicsepp (vagy durva csokireszelék)
- 2 evőkanál kakaópor
- 500 gramm süteményliszt
- 75 milliliter tej (szükség szerint)
Elkészítés
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A tésztához keverjük habosra a vajat, cukrot és fokozatosan, egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat egészen addig, amíg krémes masszát nem kapunk.
A vajas-krémes tésztamasszába belekeverjük a narancs facsart levét, reszelt héját, a mogyorót, sütőport, fűszereket, csokicseppeket, kakaóport és végül a lisztet. Ha szükséges, öntsünk hozzá egy kevés tejet.
3. Az elkészült, jól átkevert süteménymasszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba).
4. A kész süteményalapot állni hagyjuk, kihűtjük. (Forrón nem lehet vele dolgozni).
5. Különböző méretű csillagformát választunk 6 darabot, és az elkészült tésztából 6 különféle alakú csillagformát szaggatunk.
6. A csillagokat lekvárral ragasztjuk egymáshoz úgy, hogy kissé elforgatva egymás tetejére helyezzük azokat. Ha kihűlt porcukorral gazdagon meghintjük.
Fotó és recept: pinterest