Kevésbé szoronganak és kiegyensúlyozottabbak azok a gyerekek, akiknek szoros a kapcsolata a nagyszülőkkel

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Kevésbé szoronganak és kiegyensúlyozottabbak azok a gyerekek, akiknek szoros a kapcsolata a nagyszülőkkel A nagyszülők kulcsfontosságú szerepet játszanak az egyes országokban lassan járványszerűen terjedő gyermekkori szorongás elleni harcban, ezért nagyon fontos lenne a nagyszülőknek a jelenleginél nagyobb szerepet adni a családok életében.

A nagyszülők kulcsfontosságú szerepet játszanak az egyes országokban lassan járványszerűen terjedő gyermekkori szorongás elleni harcban, ezért az eddiginél is komolyabb szerepet kellene nekik szánni a családok életében egy brit jótékonysági szervezet vezetője szerint.

A gyermekek lelki egészsége sokat sérült a családok szétdarabolódása és a közeli rokonok szétszóródása miatt, ezért nagyon fontos lenne a nagyszülőknek a jelenleginél nagyobb szerepet adni a családok életében – figyelmeztetett a brit Childline alapítója, Dame Esther Rantzen, ez olvasható a csalad.hu-n

 

A nagyszülők a gyermeki szorongás ellen


A helyzet az Egyesült Királyságban annyiban más, mint Magyarországon, hogy a szigetországban a nagyszülők szerepe szűkebb sok család életében, mint nálunk. Esther Rantzen szerint fontos lenne, hogy a francia szabályozáshoz hasonlóan az Egyesült Királyságban is törvény garantálja az unokák jogát a nagyszülőkkel való találkozáshoz.

Annál inkább, mert sok szülő túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy képes legyen gyermeke érzelmi igényeit kielégíteni – tette hozzá a civil szervezet vezetője.

Gyorsan nő a szakember segítségére szoruló gyermekek száma
Nemrégiben megjelent adatok szerint az elmúlt két évben a szigetországban megduplázódott a szorongás miatt szakemberhez forduló gyermekek száma. Egyikük, a 21 éves Hollie Evans elmesélte, ő azt követően fordult a Childline-hoz, hogy egy öngyilkossági kísérlet után egy kórházban mentették meg az életét. A szervezet segített neki abban, hogy ismét képes legyen megnyílni az emberek előtt és további terápiás segítséget kérni. A szervezet már több mint 21 ezer alkalommal segített a hozzá forduló fiataloknak.

Régebben más volt? Mi változott? 
„Amikor gyermek voltam, nagycsalád vett körül. Amiről nem tudtam a szüleimmel beszélni, azt megbeszélhettem a többiekkel. Voltak közös családi étkezések, ahol feltűnt, ha valaki esetleg boldogtalan” – mesélte Dame Esther Rantzen.

„Manapság az emberek egész nap elfoglaltak, néha két-három munkahelyük van egyszerre, és vagy mennek a munka után, vagy a családot hátrahagyva követik a munkát. Akárhogy is, a szűk család nagyon elszigetelt lett” – tette hozzá a BBC-ben.

„A szélesebb család mára teljesen szétszóródott, úgy látom, ma már nem prioritás a fenntartása. Pedig a nagyszülők támogató szerepe segíthetne a gyermekeket rádöbbenteni arra, hogy talán mégsem minden olyan rossz” – fogalmazott a Childline alapítója.


Ezt is olvasd el! Így segíts a gyermeknek feldolgozni a félelmeit, szorongásait »

Dame Esther Rantzen szerint jó lenne azt hinni, hogy voltaképpen nem is nőtt a mentális problémák száma, inkább csak arról van szó, hogy nagyobb figyelem vetül rá. „De sajnos azt gondolom, valós emelkedésről beszélhetünk, és hacsak nem találunk hatásos megoldást a problémára, akkor a gyermekek szorongása erősödik majd, akár öngyilkos gondolatokig vagy krónikus mentális problémákig vezetve, ahogyan egyre idősebbek lesznek” – vélte a Childline alapítója.

Mi mást is javasolhatnánk, mint hogy aki úgy érzi, ilyen problémával szembesül, forduljon valamelyik segélyvonalhoz vagy szakemberhez.


Forrás: csalad.hu
Fotó: Rawpixel


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2019.01.30