Könnyebb otthon termeszteni, mint gondolnád! - Burgonya és édesburgonya (batáta)

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Könnyebb otthon termeszteni, mint gondolnád! - Burgonya és édesburgonya (batáta)

A krumpli és az édesburgonya otthoni termesztése igazán egyszerű: megfelelő hely - kert, magaságyás, láda, dézsa -, egy kis idő és némi energia szükségeltetik csak hozzá, és máris saját burgonyánkat tálalhatjuk az ebédhez!

A krumpli sok szénhidrátot, C-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Népszerűsége töretlen, ami nem véletlen: könnyen emészthető, változatosan elkészíthető, jól tárolható és tartósítható zöldség.

A batáta vagy más néven édesburgonya nem áll rokonságban a hazai burgonyával. Hasznos ásványi anyagai, jól emészthető szénhidráttartalma és édeskés íze egyre ismertebbé és kedveltebbé teszi. Már néhány palánta is bő termést hozhat az egész családnak, ezért ezt a tápláló gyökérgumót adó növényt is érdemes otthon termeszteni.


Krumpli termesztése

A burgonya sokféle talajon megterem, szereti a hűvöset, valamint meghálálja a csapadékot és a bőséges öntözést. 

Egy-egy szem kis burgonyagumót vagy annak egyik levágott végét elvetjük, betakarjuk földdel és megöntözzük. A gumók kihajtását meggyorsíthatjuk azzal, ha előcsíráztatott gumókat ültetünk. Hagyjunk elegendő mélységet a növény gyökérzetének és terméseinek!

Amikor a burgonya szára 20-25 cm hosszúságúra nőtt, a földet fel kell töltögetni; ezt a műveletet pedig még nagyjából háromszor meg kell ismételni, ugyanis ahogy a termések nőnek a föld alatt, kissé megemelik a talajt - ebből is látható egyébként a fejlődésük (de kézzel is kitapinthatóak ahhoz, hogy megállapítsuk, elég nagyok-e már ahhoz, hogy felszedjük őket).

 

Fotó: Nagyszülők Lapja

 

Édesburgonya termesztése

A batátát nem magról termesztik, hanem előnevelt palántákról. Ezeket megvásárolhatjuk kertészeti áruházakban, faiskolákban,  termelői piacokon vagy internetes webáruházaktól is.
 
Számolni kell azzal, hogy érési ideje 3-4 hónap. Február közepén ültessünk 1-2 gumót egy nagyobb edénybe vagy pohárba és kezdjük el vízben kigyökereztetni. Az első kezdemények már néhány nap elteltével megjelennek. (A gyökereztetéshez gyakran átszúrják az édesburgonyát pálcikákkal, hogy ne essen bele a pohárba.)

Ha már szép nagyok a hajtások, közülük a hosszabbakat törjük vagy vágjuk le, és csak a felső 3-4 levelet hagyjuk meg. Tegyük őket vízzel teli befőttesüvegbe vagy ültessük laza, nedves talajba, ahol gyökeret eresztenek. A növénynek sok helyre van szüksége a talajban, hogy a gyökerei mélyre tudjanak hatolni. 

Május közepén ültessük el a gyökeres palántákat laza, részben homokos talajba, félárnyékos helyre. Ültethetjük őket hagyományos módon, azaz függőlegesen is, de akár fektetve is, úgy, hogy csak néhány levél látszódjon ki. 1 méteres sortávolság javasolt. A töveket egymástól 30-40 cm-re ültessük. Gondoskodjunk a rendszeres öntözésről. Dézsába is ültethetjük, ez esetben napos, meleg helyen tartsuk és naponta öntözzük meg.
 

Fotó: Nagyszülők Lapja


Fotók: Nagyszülők Lapja, Freepik


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.07.10