Lázcsillapítás - Milyen gyógyszert szabad szedni és mit tilos adni a gyerekeknek?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Lázcsillapítás - Milyen gyógyszert szabad szedni és mit tilos adni a gyerekeknek? Mikor teljesen szükségtelen a lázcsillapítás? Miért nem szedhetik kisgyerekek a felnőttek számára készített lázcsillapítókat? Milyen lázcsillapítókat kerüljenek a gyomor- és bélbetegek? Milyen lázcsillapítót tilos szedniük a vérzékenységre hajlamos betegeknek? Mi történik, ha túladagoljuk az azonos hatóanyagú, recept nélkül kapható megfázás elleni gyógyszereket? Gyógyszerész válaszol. Mikor teljesen szükségtelen a lázcsillapítás? Miért nem szedhetik kisgyerekek a felnőttek számára készített lázcsillapítókat? Milyen lázcsillapítókat kerüljenek a gyomor- és bélbetegek? Milyen lázcsillapítót tilos szedniük a vérzékenységre hajlamos betegeknek? Mi történik, ha túladagoljuk az azonos hatóanyagú, recept nélkül kapható megfázás elleni gyógyszereket? Dr. Matejka Zsuzsa gyógyszerész szakértőnk válaszol.

A normális testhőmérséklet általában 36,2 – 37,0 ºC között mozog

A szervezet aktuális hőmérséklete sok tényezőtől függhet, nőknél például a menstruációs ciklus szerint változik. Fokozott izommunka esetén növekszik a véráramlás sebessége és ezzel a test hőmérséklete is. Csökkentő hatású például az izzadás, a felfokozott ki-be légzés.
A hőszabályozás központja a hipotalamusz, ami normális esetben úgy működik, mint egy termosztát: ha az állandó testhőmérséklet növekszik, beindul a hőleadás; például izzadás, értágulat, ha csökken, akkor a hőtermelés, mint didergés, fogvacogás, fokozott izommunka, erek összehúzódása.

A láz a kórokozók számára kedvezőtlen
A láz lényegében a szervezetnek egy védekező mechanizmusa, amelynek során a szervezetben megjelenő lázkeltők, vírusok, baktériumok, bizonyos kémiai anyagok hatására olyan vegyületek (úgynevezett pirogének) szabadulnak fel, amelyek a hőszabályozó központot magasabb hőmérsékletre „állítják át”. Vagyis a hipotalamusz úgy reagál, hogy pl. 36,4 ºC-ról 39 ºC-ra állítja a „termosztátot”. Amíg a szervezet ezt a hőmérsékletet el nem éri, addig a szervezetben hőtermelés zajlik, didergés, fogvacogás formájában.

A láz a szervezet nagyon fontos védekező mechanizmusaként azért állítja magasabbra a test hőmérsékletét a hőközpontban, mert a kórokozók számára a magas hőmérséklet nem kedvező, illetve a láz révén a szervezet saját immunrendszere is aktiválódik, és felveszi a harcot az idegen „betolakodókkal”, vírusokkal, baktériumokkal.

Kisebb hőemelkedést nem célszerű csillapítani
Ennek ismerete azért fontos, mert ez által válik érthetővé, hogy egy kisebb hőemelkedést – egy egyébként egészséges embernél – miért nem célszerű csillapítani, hiszen azzal a szervezet saját védekező mechanizmusának működését gátoljuk. Ilyenkor ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, C-vitamin ajánlott, a többit a szervezet „intézi”.

Mikor szükséges lázat csillapítani?
Általában 38,2-38,3 ºC fölött tekintjük a lázat olyan magasnak, amit csillapítani kell. Súlyos, egyéb betegségek esetében már 37,4 ºC fölött is mérséklendő a test hőmérséklete. Ugyanis a szív-érrendszeri és tüdőbetegségben szenvedőknél a magasabb testhőmérséklettel járó megnövekedett oxigénigényt a csökkent teljesítőképességű szív, érrendszer, légző rendszer nem tudja biztosítani.

Hűtő kádfürdő - fokozatosan kell hűteni a lázas testet
A láz csillapítása korántsem csak gyógyszerrel történhet. Nagyanyáink ősi módszerei közül a legkíméletesebb a hűtő kádfürdő, amit nem azonnal hideg vízzel kell kezdeni, hanem a vizet a lázas test hőmérsékletére kell beállítani, majd fokozatosan kell hűteni.

Folyadékbevitel - mennyit igyon a gyerek és mennyit a felnőtt?
Nagyon fontos a fokozott folyadékbevitel a szervezetbe. Főleg idősebb embereknél és gyermekeknél kell erre különös figyelmet fordítani. Ajánlott folyadékbevitel felnőtteknél napi 2,5 - 3 liter, gyermekeknél pedig 70 ml/testsúlykilogramm, leginkább tea formájában. Lázgörcs esetén a beteget kórházba kell szállítani.

Nem mindegy, hogy hogyan szedjük a recept nélkül kapható gyógyszereket
A láz olyan tünet, melyet gyakran recept nélkül kapható készítményekkel kezelnek. A célra azonos hatóanyaggal számos gyógyszer van forgalomban. Hogy ki melyiket választja, nem ritkán csak azon múlik, ismerősen cseng-e a készítmény neve, pedig az ilyen szerek biztonságos használatához ennél jóval több ismeretre van szükség. A legszélesebb körben használt lázcsillapítók a paracetamolt vagy szalicilsavat tartalmazó készítmények.

Vény nélkül kapható gyógyszerek


Aszpirin - kisgyereknek tilos szedni
Gyakran alkalmazott lázcsillapítók a szalicilsavat tartalmazó orvosságok. Ezt a drogot ősidők óta alkalmazzák lázcsillapításra, kezdetben a fűzfa kérgéből vonták ki 1827-ben, közismertebb nevén Aspirin. A szalicilsavnak nagyon jó a lázcsillapító hatása, jellegzetes izzadással együtt járó testhőmérséklet-csökkenést okoz. Ezért fontos, hogy a lázas beteg a verítékezéssel elvesztett folyadékot pótolja, azaz sokat igyon. A lázcsillapító hatás eléréséhez viszonylag nagy adagokra van szükség, ezért a jótékony hatáshoz megfelelő adag mellett megnövekszik a mellékhatás veszélye is.

A szalicilsav legveszélyesebb nem kívánt hatása kisgyerekeknél súlyos májkárosodás, az úgynevezett REYE szindrómának nevezett tünet együttes általában lázas, bárányhimlős gyereknél fordulhat elő és halállal is járhat.

Reuma elleni gyulladásgátlók szedése mellett is tilosak ezek a lázcsillapítók
A REYE szindróma ritka, de életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban és elfajulást a májban. A kór fokozott veszélye miatt a 12 éven aluli gyerekeknek tilos a szalicilát készítmények adása. A hatóanyag irritálja a gyomrot ezért hosszantartó szedése a felnőtteknél gyomorvérzést, fekélyt okozhat. Ugyan a korszerű gyógyszerek olyan technológiával készülnek, amelyek a gyomorral való közvetlen érintkezést megakadályozzák, ám a felszívódott szalicilsav a vérárammal visszajut a gyomorba, így ez a mellékhatás enyhébb formában jelentkezik. Így akinek már volt gyomorvérzése, fekélye, vagy más reumaelleni gyulladás gátlót is szed, annak kerülnie kell, a szalicilsavat tartalmaz lázcsillapítókat.

Vérzékenységre hajlamos vagy trombózison átesett beteg ügyeljen a lázcsillapításra
A szalicilsav megnyújtja a véralvadási időt, ez a mellékhatás hasznos a trombózis elleni panaszokra, ám a vérzékenységre hajlamos embereknél vagy más véralvadás szerekkel való együttszedéskor az alkalmazása súlyos következményekkel járhat. A szalicilsav vérben kötődik a vérfehérjékhez. Ha együtt szedi valaki olyan orvosságokkal, amelyek szintén hajlamosak a fehérje-kötődésre, akkor verseny lesz a kötődésért, és ebben a „harc”  egyes molekulákat kiszoríthat, így azok hatásának, mellékhatásának erőssége nő. Ilyen veszélye van az időskori cukorbetegség gyógyszerei és a szalicilátok együttes alkalmazásának.

Paracetamol korlátlan használatával szintén vigyázni kell
Hasonló problémát okoz a penicillin származékokkal való használat is. A paracetamol láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Viszonylag kevés a mellékhatása, de a hatóanyagra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Könnyű túladagolni, ezért fontos betartani a betegtájékoztatóban leírt szedési útmutatást.

Receptköteles gyógyszerek lázra


Ezért lett vényköteles az Algopyrin
Egyre inkább kimennek a divatból az ún. pirazolon származékok, mint az ALGOPYRIN, mert az arra érzékeny egyéneknél, inkább krónikus alkalmazás mellett, úgynevezett agranulocitózist okozhat - azaz veszélyesen lecsökken a vér fehérvértest-száma. Emiatt több országban kivonták a forgalomból, Magyarországon pedig orvosi rendelvényhez kötötték.
A hatóanyag fájdalomcsillapítóként és lázcsillapítóként is hatásos, a szalicilsavval ellentétben azonban a lázcsillapító hatás nem jár együtt izzadással.

Ibuprofen - gyomor- és bélbetegek elővigyázatosan szedjék
Az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok közül az IBUPROFEN a leggyakrabban használt fájdalom-, lázcsillapító - gyulladáscsökkentő hatóanyag. Viszonylag gyorsan ürül a szervezetből, ezért naponta többször kell alkalmazni a nem elhúzódó hatású formákat. Gyomor-bélrendszeri nyálkahártya-károsító hatása miatt a fekélybetegségben szenvedőknél való alkalmazása elővigyázatosságot igényel.

Fontos, hogy a hatóanyagok túladagolását elkerüljük
Recept nélkül kapható lázcsillapítók, megfázás elleni kombinációs készítmények beszerzése során nagyon fontos, hogy a gyógyszerésztől kérjünk tanácsot. A kezelési tervet, a megvásárolni szándékozott készítményeket a szakember segítségével válogassuk össze. A betegtájékoztatót minden esetben végig olvassuk el. Különösen ügyeljünk arra, hogy különböző, népszerű, többféle hatóanyagot is tartalmazó készítmények alkalmazása során ne forduljon elő egy hatóanyag túladagolása.

Szerző: dr. Matejka Zsuzsa gyógyszerész
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.09.22