Levendula gyógyhatásai: Hatásos fejfájás ellen, erősíti az immunrendszert és nyugodt alvást biztosít - Még mire jó?

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Levendula gyógyhatásai: Hatásos fejfájás ellen, erősíti az immunrendszert és nyugodt alvást biztosít - Még mire jó? A levendula rendkívül sokoldalú gyógynövény, már az ókorban is használták szépségápolásra - emellett manapság egyebek közt fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásáról is ismert. A levendula rendkívül sokoldalú gyógynövény, már az ókorban is használták szépségápolásra - emellett manapság egyebek közt fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásáról is ismert.

A levendula júniusban virágzik, és nem csak azért érdemes felkeresni egy illatos levendulamezőt, mert ott gyönyörű fotókat lehet készíteni, hanem hogy hazavigyünk néhány csokrot ebből a különleges növényből.

Hogyan használhatod a levendulát?
Elsősorban illóolajként használjuk, fürdővízbe vagy aromamécsesbe csepegtetve nyugtató hatással bír - de ha friss levendulád van, akkor egy marékból készíthetsz főzetet is. Ehhez 50 gramm levendulát forrázz le 1 liter vízzel, és hagyd állni 10-15 percig, majd ezt öntsd a fürdővízbe.A főzet - kihűlés után - borogatáshoz is hatásos, ecsetelőként alkalmazva pedig elmulasztja a zúzódásokat, rovarcsípéseket és leszárítja a mitesszereket.

Ha a levendulacsokrot vázába teszed, úgy nem csak a lakás dísze lehet, de kellemes illata elűzi a molyokat, szúnyogokat és egyéb rovarokat.

Mindemellett párnába töltve nyugodt alvást biztosít, teaként fogyasztva pedig serkenti az emésztést, oldja a görcsöket és elősegíti a vizeletürítést.

De készítenek levendulás szappant, kávét, sütit - sőt, 2020-ban egy levendulás fagylalt nyerte el a Balaton Fagyija címet!

Szárított levendula
Szárított levendulához szárítsd meg a levendulát a napon, majd a virágjait morzsold bele üvegbe és zárd le, hogy az illóolajai ne szökjenek ki.

Levendulatea - Így készítsd!
A levendulateához szárított levendulát használj: forralj fel fél-egy liter vizet, majd forrázz le 2-4 teáskanál levendulát. Fedő alatt hagyd állni 5-15 percig (attól függ, mennyire intenzívre szeretnéd). Ízesítsd kis mézzel és citrommal, hogy még jobban kijöjjön az aromája.

Levendulateát ihatsz migrén és stressz ellen, de akkor is, ha nyugtalan vagy, és nehezen megy az elalvás.A levendula 10 gyógyhatása:
- Erősíti az immunrendszert
- Feszültségoldó, nyugtató hatású
- Jó migrén és fejfájás ellen
- Segíti az elalvást
- Meghűléskor inhalálva tisztítja a légutakat
- Teája jó szélgörcsök és bélpanaszok ellen
- Enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlen érzést
- Relaxáló, nyugtató hatású
- Illóolajos masszírozással enyhíti a reumás- és izomfájdalmakat
- Leszárítja a pattanásokat


Forrás: tihanyilevendulapalanta.hu, wellandfit.hu, smarta.blog.hu
Fotók: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2020.06.16