Másfél éves kisgyermeket és nagypapáját mentették ki a romok alól a magyar mentőcsapatok Törökországban

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Másfél éves kisgyermeket és nagypapáját mentették ki a romok alól a magyar mentőcsapatok Törökországban A törökországi és szíriai földrengést követően megindultak a mentőcsapatok a két országba, hogy segítsenek túlélők után kutatni a romok alatt. A törökországi és szíriai földrengést követően megindultak a mentőcsapatok a két országba, hogy segítsenek túlélők után kutatni a romok alatt.

Mint ahogy tegnap mi is megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden beszámolt róla, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csapata érkezett meg elsőkéntTörökországba, emellett a tervek szerint hamarosan újabb magyar szakemberek utaznak a földrengés sújtotta területekre, hogy segítsék a túlélők utáni kutatást.

Több magyar mentőcsapat is érkezett a földrengés sújtotta területekre
A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető friss tájékoztatásában közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a Hunor csapat 55 mentője és két mentőkutyája hétfő este két autóbusszal és négy kamionnal a legsúlyosabban érintett Hatay tartományba érkezett, ahol a munkálatokat reggel meg is kezdték.

Másfél éves kisgyermeket és nagypapáját mentették ki a romok alól a magyar mentőcsapatok Törökországban

Emellett a külügyminisztérium kapcsolatba lépett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, az Életjel Mentőcsoporttal és a Baptista Szeretetszolgálattal, amelyek a kormány összesen 40 millió forintos támogatásával 46 mentőt és 15 mentőkutyát küldenek Törökországba még a nap folyamán.

A Pest-Megyei Kutató Mentő-szolgálat azóta rendszeresen beszámol a munkálatokról a Facebook-oldalán.

"Csapatunk megérkezett a katasztrófa által érintett területre. Néhány perce landolt a repülőgépünk Adana repterén, amivel más magyar és külföldi csapatokkal közösen, viszontagságos úton jutottunk el a földrengés epicentrumának közelébe.

Jelenleg a regisztrációs folyamatokat hajtjuk végre és felkészülünk a földi transzportra. 20 szakemberünk, 4 mentőkutyával és közel 2 tonna felszereléssel felszerelkezve fog bekapcsolódni a mentési munkálatokba hamarosan.

Azt mindenkinek tudnia kell, hogy hosszú és embertpróbáló órák következnek, hiszen egy olyan helyszínre érkeztünk, ahol a beutazó csapatok komoly logisztikai problémát jelentenek az amúgy is gondokkal küzdő országnak. Bízunk benne, hogy hamarosan jó hírekkel érkezünk. Egy kis ránk gondolás sokat segíthet!"
- írták kedden.

6 élő személyt találtak, egy nagypapát és unokáját kimentették
Pár órával később arról számoltak be, hogy 6 élő személyt találtak a romok alatt, mindegyikkel sikerült felvenni a kapcsolatot. A kimentésük azonban hosszú órákba fog telni, így segítséget kértek a nemzetközi irányítástól.

Másfél éves kisgyermeket és nagypapáját mentették ki a romok alól a magyar mentőcsapatok Törökországban

Szerda reggel reménykeltő hírt közöltek: "Sikeresen kiemeltünk a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. Most a 15 éves Ali életéért küzdünk." A poszthoz mellékeltek egy fotót is, ezen valószínűleg a 15 éves fiú látható.

Mint a posztokban hangsúlyozzák, támogatásoknak köszönhetően jutottak ki a földrengés sújtotta területekre. "Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy szolgálatunk most nem az állami mentőcsapat tagjaként került bevetésre, hanem NGO (non govermental organisation), vagyis nem állami mentőszervezetként, saját színekben van jelen."

Olvasd el ezt is!
Újszülött babát mentettek ki a földrengés romjai alól, alig pár perccel azelőtt született »


Forrás, fotó: MTI, MTI/Lakatos Péter, Facebook/Pest-Megyei Kutató Mentő-szolgálat

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.02.08