Méhnyakrák, petefészekrák, méhtestrák előfordulása, kezelése és gyógyulási esélyei - Szakorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Méhnyakrák, petefészekrák, méhtestrák előfordulása, kezelése és gyógyulási esélyei - Szakorvos válaszol Milyenek a túlélési esélyei ma egy méhnyakrákos betegnek? Melyek a petefészekrák hatékony gyógyítási módszerei? Mennyiben segít a kemoterápia a méhtestrákos betegeken, akiknek már áttétei alakultak ki? Orvos válaszol. A szeméremtest és a hüvely daganatai viszonylag ritkák. A méhnyak a petefészek és a méhtest rosszindulatú daganatai előfordulási gyakoriságuk és halálozási rátájuk miatt kiemelkedő jelentőségűek.


ROSSZINDULATÚ NŐGYÓGYÁSZATI DAGANATOK - MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLUK?


Méhnyakrák


A méhnyakrák hazánkban a 15-44 éves nők körében a második leggyakoribb daganat az emlőrákot követően. Évente 1200-1400 új méhnyakrákos betegség kerül felfedezésre, évente 400 halálesettel. A méhnyakrák jelenlegi leghatékonyabbnak tűnő eszköze a nőgyógyászati citológiai alapú szűrés. Ennek ellenére nem lehetett ezt a betegséget teljesen felszámolni. A szűrést lényegesen javították a HPV alapú diagnosztikai módszerek, és a betegség kialakulásának kockázatát csökkentik a HPV elleni védőoltások. Magyarországon 2009 óta elérhető a HPV 16,18-as típusú elleni védőoltás, illetve újabban a HPV vírus 4 és 5-ös típus elleni szérumai is megjelentek.

Fontos, hogy a rendszeres méhnyakrákszűrés a védőoltást kapó nőknek továbbra is ajánlott, mivel a méhnyakrákok 30%-át más HPV vírusok okozzák, mint amelyek a forgalomban levő szérumokban megtalálhatóak.

A méhnyakrák kezelése és a kezelés utáni túlélés a betegség stádiumától függ. A kezelési módozatok a műtét amennyiben lehetséges és az azt követő sugárterápia, amelyet sugárérzékenyítő heti kisdózisú kemoterápiás szerrel alkalmazunk. Ha a betegség kezdetben vagy a későbbiekben áttétet ad, szisztémás vénás immuno-kemotherápia a kezelési lehetőség.

A méhnyakrákok átlagos 5 éves túlélése 55-67%.

Petefészekrák


Gyakorisága Magyarországon hasonló, mint a méhnyakráké: évente 1200-1300 esetről tudni, de a halálozás magasabb, 680 körüli. A petefészekrák szűrése nem megoldott, mivel e szerv lokalizációja és hozzáférhetősége a közvetlen szövettani mintavételt nem teszi lehetővé. Jelenleg is zajlanak vizsgálatok a megfelelő szűrőmódszer kiválasztására.

A legutóbbi vizsgálatok Angliában zajlottak 2000 beteg  bevonásával. Közepes és magas rizikójú hölgyeket évente megismétel transzvaginális UH-val és CA 125 tumormarkerrel követtek. A halálozás 20%-kal csökkenthető, de az eredmények nem egyértelműek, így további vizsgálatok szükségesek. A petefészekrák kialakulására a BRCA1 és BRCA2 génmutációk hajlamosítanak. Az invazív rákok 13%-áért tehetők felelőssé.

A gyógyítás szintén stádiumfüggő. A sebészeti beavatkozáson kívül a hagyományos kemoterápiás szerek mellett megjelentek a biológiai válaszmódosító terápiák. Lehetőség van ma már az egyénre szabott molekuláris genetikai vizsgálatokra épülő terápiákra.

Méhtestrák


Gyakorisága Magyarországon a méhnyakrákéhoz hasonló. Az 5 éven túli halálozás viszont évente csak 230 eset. A méhtest carcinoma szűrésére sem a transzvaginális, UH sem az endometrium biopszia nem elég hatékony.

Szerencsére a tünetek relatív korán jelentkeznek. A terápia és a túlélés is stádiumfüggő. A sebészeti megoldás és a kemoradio-terápia a fő gyógyítási módok. A kemoterápiával csak lokálisan előrehaladott vagy távoli áttétet adó esetekben próbálkozunk csekély sikerrel.

Szerző: Dr. Szilágyi Éva
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.09.27