Melanoma tünetei, megelőzése - Az egyik legagresszívabb daganattípus, ezért fontos a korai felismerés

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Melanoma tünetei, megelőzése - Az egyik legagresszívabb daganattípus, ezért fontos a korai felismerés A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanoma nem ilyen, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a bőrünket és szűrővizsgálatra járni. A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanoma nem ilyen.

A legjellemzőbb tünetei, mint például az anyajegy színének és formájának változása már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz és ne várjuk meg, míg komolyabbra fordul a betegség. Erre, az önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-i Melanoma Világnapja is.

- A melanoma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos a korai felismerés. Mivel gyakorlatilag a szemünk előtt alakul ki a daganat, ha tudatosan figyeljük a bőrünket és rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, már a megelőző vagy a kezdeti stádiumban felállítható a diagnózis. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra.

Mint a legtöbb betegségnél, a melanománál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amely ebben az esetben a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartását, a szolárium kerülését és a rendszeres szűrővizsgálatot jelenti – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Melyek a melanomára utaló tünetek?
- Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása
- Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen
- Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd
- Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrünkön
- Az anyajegy környékén a bőr viszket, begyullad

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?
- A fényvédelemről ne csak verőfényes időben gondoskodjunk, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a káros sugarak
- Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken, síeléskor is, hiszen a vízről, hóról, jégről visszaverődnek a sugarak, így megtöbbszörözik az erejüket
- A déli órákban húzódjunk árnyékba, vagy sapkával, hosszú ujjú inggel, könnyű nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen
- Folyamatosan kísérjük figyelemmel a bőrünk állapotát
- Bármilyen szabadtéri program esetén használjunk fényvédő krémet
- A fényvédelem szabályait már kicsi koruktól kezdve tartassuk be a gyermekeinkkel is
- A napszemüvegről se felejtkezzünk el! Csak jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott szemüveget válasszunk, ami lehetőleg oldalról is véd!

- Nagyon fontos, hogy már a legapróbb változáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Az elváltozásokat semmiképp ne próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegy található rajtunk, vagy a családban már előfordult már melanoma, abban az esetben fokozottan indokolt a rendszeres szűrővizsgálat – tette hozzá a doktornő.

Forrás: Budapi Egészségközpont
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2019.05.08