Mennyit kell inni egy nap felnőttnek és gyereknek? Ennyi az ideális mennyiség

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Mennyit kell inni egy nap felnőttnek és gyereknek? Ennyi az ideális mennyiség Gyerekek esetében a vízivás a vese fejlődése miatt nagyon fontos, az idősekre pedig a csökkenő szomjúságérzet miatt kell különösen odafigyelni. Mennyi vizet kell innia a gyerekeknek a hőségben? Mennyi vizet fogyasszanak a nők, illetve férfiak a kánikulai napokon, hogy elkerüljék a kiszáradást? A 30 fok feletti hőmérséklet nem csupán a felnőtteket, hanem a gyerekeket és az időseket is megviseli. Egészségünk megőrzésének egyik kritikus pontja ebben az időszakban a vízfogyasztás, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hasznos tanácsokat oszt meg a kánikula idejére.

Vízivás - a gyerekek veséje még fejlődésben van, emiatt is fontos
- A gyermekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is fontosabb, hiszen testtömeg-kilogrammonként több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek; veséjük még fejlődésben van; illetve hajlamosak annyira belemerülni a játékba, hogy egyszerűen elfelejtenek inni - figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

7-10 éves gyerekek kritikusan kevés folyadékot isznak
Egy tavalyi, Budapestre és Kecskemétre kiterjedő reprezentatív táplálék beviteli kutatás alapján a 7 és 10 év közötti gyermekek egynegyede az ajánlott - Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vízbeviteli irányértékei alapján - vízmennyiség 70%-át sem fogyasztja el, így kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek.

Tippek - Így vegyük rá a gyerekeket a vízivásra

1.    Meséljünk a vízről, vízivásról
Meséljünk az ő nyelvükön arról, miért fontos eleget inni: jobban és könnyebben teljesítenek, nem lesznek olyan fáradtak és összességében egészségesebbek lesznek”.

2.    Váltogassuk a vizet és a gyümölcslevet
A változatosság a gyermekek lelkét is gyönyörködteti. Az ivóvíz és jó minőségű ásványvíz a legjobb folyadékforrás, de facsarhatunk bele gyümölcslevet, citromot, és adhatjuk színes poharakban, hogy még szívesebben fogadják el.

3.    Készítsünk hűsítő italt közösen a gyerekkel
Készítsünk velük közösen frissítőt, az ő ízlésük szerint válogassuk össze a friss gyümölcsöket, amelyekkel a poharunkat vagy a limonádés kancsót díszítjük.

4.    Gyümölcsök, joghurtok a napi étrendben
Kínáljuk őket minden nap gyümölccsel, gondoskodjunk arról, hogy naponta 1-1 pohár tejet, joghurtot, egyéb tejterméket valamint friss zöldségfélét is tartalmazzon étrendjük, így ételek formájában is elegendő folyadékhoz jutnak.

5.    Mutassunk jó példát
Járjunk jó példával elöl, és magunk is óránként igyunk meg egy pohár vizet, a gyermekeket is megkínálva.

Kiszáradás - az idős emberekre különösen oda kell figyelni
- Az idősek – a gyermekekhez hasonlóan - kifejezetten veszélyeztetettek a dehidratáció szempontjából, melynek okai életkorukból adódik. Szomjúságérzetük, illetve a veséjük folyadékmegtartó képessége csökken az étvágyuk, így a változatos étrendből adódó vízbevitelük kisebb, valamint memóriájuk is romlik, így gyakran megfeledkeznek az ivásról. Ebből adódóan fontos, hogy minden érintett - család, gondozó, szakmai szervezetek - segítse az időseket abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszanak nap mint nap - hangsúlyozza Kubányi Jolán.

Mennyi az ajánlott napi folyadékmennyiség?
Az elnök kiemeli, hogy a felnőttek napi ajánlott folyadékmennyisége az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál:

- egy felnőtt nőnek 2 liter,
- a férfiaknak 2,5 liter, míg
- a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liter
 életkoruktól függően.Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.07.06