Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot Messze lakik az unokád? Nagyon hiányoztok egymásnak? Évente csak pár alkalom nyílik rá, hogy találkozzatok? Mindez nem lehet akadálya annak, hogy az imádott unokád szupernagyija, csodálatos nagypapája legyél! 10 jópofa ötletet is mondunk, hogy hogyan tudjátok a távolságot áthidalni - egyszerűen, kreatívan! A mára gyökeresen megváltozott munkavilága, az életstílus és a mobilitás sajnos magával hozta a generációk szétválását, illetve a családok szétesését.

De az életnek akkor is mennie kell tovább, ha a fiatalok tőlünk távol élnek, és az unokákat csak ritkán látjuk. Az alábbiakban 10 tippet adunk nagyszülőknek, akik a távolság ellenére szeretnének unokáikkal kreatív módon és intenzíven kapcsolatban maradni.

10 szuper tipp nagyszülőknek, akik csak ritkán látják az unokákat


1. Beszéljetek rendszeresen skype-on
Beszéljetek meg rendszeres időpontokat, amikor hosszabb ideig skype-oltok vagy chateltek az unokával.

2. Ünnepeljétek meg a szülinapot utólag
Ünnepeljétek meg a szülinapot akkor, amikor erre lehetőség nyílik. Sokszor előfordul, hogy az unoka szülinapja nem arra az időpontra esik, amikor éppen találkozni tudtok. Sebaj, ez a gyerekeket a legkevésbé sem zavarja.  Legyél merész és kreatív: rendezd meg az unoka szülinapját utólag, még akkor is, ha nagyon távol esik az eredeti időponttól. Ünnepeld meg virággal, gyertyával, tortával és mindenféle szülinapi kellékkel, ahogyan azt csak kell. Meglátod, nagyon el lesz ragadtatva az unokád!

3. Készítsetek egymásnak élményfotókat
Küldj rendszeresen az unokának egyszer használatos fényképezőgépet, amivel egy jó ideig (mondjuk egy teljes hónapon keresztül) fényképezhet; majd kérd meg őt, hogy küldje vissza neked. Ha ezt bonyolultnak találod, akkor egyszerűen csak vedd rá, hogy kizárólag neked készítsen fotókat a telefonjával, és küldje el azokat emailen. Meglátjátok, hogy a következő telefonbeszélgetések alkalmára rengeteg beszédtémát fognak biztosítani ezek a fényképek.

4. Küldjetek egymásnak levelet postán, írjatok közös történetet
Emlékszel még, hogy milyen nagy örömet okozott annak idején neked, amikor egy kézzel megcímzett borítékot találtál a postaládában? Ajándékozd tovább ezt az örömet az unokádnak is. Tanítsd meg neki, hogy hogyan kell levelet fogalmazni, miért fontos a szép és igényes levélpapír, mi a postán feladott levél lényege. Akár azt is játszhatjátok az unokával, hogy ő belekezd egy történetbe, te pedig folytatod - aztán ő jön, és így tovább folytatódhat az érdekes regény minden levélváltás alkalmával.

5. Legyen közös gyűjteményetek
Ragaszd át a gyűjtőszenvedélyedet az unokára! Találjatok ki egy közös érdeklődési területet, és kezdjetek gyűjteni hozzá anyagokat. A gyűjtemény, album legyen az unokánál. Ha sikerül hozzá egy újabb darabot találnod, akkor küldd el neki postán. A következő skype-beszélgetésetek alatt átlapozhatjátok „közösen” a gyűjteményt, és nagyokat beszélgethettek róla.

6. Hozzátok létre a „vicces szerdát”
Válassz ki minden héten/hónapban egy viccet vagy egy témát. Hozzátok létre a "vicces szerdát" - amikor emailben átkülditek egymásnak azt a viccet, amit a héten éppen a legjobbnak találtatok. Még versenyezhettek is: ki tudja a legjobb viccet küldeni, ki nevetett a leghangosabban, stb.

7. Készíts élménykönyvet, emlékkönyvet
A nehéz búcsú fájdalmát valamennyire enyhíteni tudja egy szépen összeállított emlékkönyv vagy élménykönyv. Ragasztgasd be a legutóbbi találkozástok fotóit ebbe a könyvecskébe, keress hozzájuk szép idézeteket - gyűjtsd egybe a találkozástokok legkedvesebb pillanatait. Ezt nem csak az unokák, hanem még a szülők is nagyra fogják értékelni – neked pedig örömteli órákat fog okozni.

8. Készíts egyéni szuvenírt
Együtt töltötted a szünidőt az unokával? Ne felejts el a helyszínről egy kevés homokot bepalackozni, vagy néhány tobozt csokorba kötni, amit majd kedves emlékként haza vihet magával az unoka. Magadnak is tehetsz félre ezekből a szuvenírekből, hogy aztán hónapok múlva újracsomagolva elküld az unokának emlékeztetve őt az együtt töltött szép szünidőre. Mellékelj hozzá egy új törölközőt vagy bármilyen kedves apróságot! A küldeménybe írj egy rövid ígéretet, hogy legközelebb majd hova szeretnéd őt elvinni.

9. Olvassatok együtt
Olvass neki fel könyvből, vagy olvassatok együtt, mert az olvasás minden távolságot képes áthidalni. Olvashatsz egy hosszabb történetet részletben, amikor skype-oltok, vagy akár azt is megbeszélhetitek, hogy ugyanazt a könyvet egyszerre olvassátok ki - így a következő beszélgetésnél meg tudjátok egymással beszélni a történet izgalmas részleteit.

10. Készíts egyéni esti mesét
Olvass fel kedves meséket, amiket kamerával rögzítesz otthon, majd küldd el ezeket az unokának postán. Az unoka imádni fogja, ahogy a nagymama vagy nagypapa megnyugtató hangja közvetíti neki a kedvenc meséit elalvás előtt.

Eredeti cikk: Külföld / grosseltern.de
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.07.11