Milyen az igazán jó ajándék? Milyen ajándéknak örülnek a gyerekek? Hogyan válaszd ki a tökéletes ajándékot?

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


Milyen az igazán jó ajándék? Milyen ajándéknak örülnek a gyerekek? Hogyan válaszd ki a tökéletes ajándékot? Előfordult már veled, hogy tanácstalanul álltál a játékboltok roskadozó polcai előtt, és mégsem tudtál dönteni? Vajon melyik ajándéknak örülne az unoka, és melyik végzi a sarokban? Szabad-e hangos, szirénázó játékot ajándékozni vagy éppen pénzt adni? Pszichológus szakértőnk tippjei ajándékvásárláshoz. Az ünnepek közeledtével mindenkiben felmerül a kérdés, hogy milyen a jó ajándék, és hogy mire érdemes odafigyelnie a nagyszülőnek az unokának szánt ajándékok kiválasztásánál. Hiszen minden figyelmes nagyszülő azt szeretné, hogy valóban örömöt okozna az unokának vásárolt ajándék, nem szólva arról, hogy a szülők is elégedettsége is fontos - mondja Döbör Ágota pszichológus.


Tippek nagyszülőknek ajándékvásárláshoz


1. Tevékenységre és aktivitásra ösztönző játék mindig jó döntés
Mindig a gyerek életkorának, képességeinek megfelelő játékot, mesekönyvet válasszunk! Lehetőleg érdeklődési körének is feleljen meg, bár néha nem árt „tágítani” a látókörét. Pszichológiai szempontból azok a jó játékok, ahol a gyerek tevékeny, aktív lehet, ami mozgásra (nagymozgásra vagy finommozgásra), gondolkodásra vagy alkotásra motiválja.

2. Egyeztess a szülővel
Egyeztessünk a szülővel, hogy megtudjuk, hogy mi a gyerek vágya, vagy éppen másoktól mit kap. Így könnyen elkerülhetjük, hogy olyat adjunk, amire nem igazán vágyik, vagy ugyanabból a játékból, könyvből többet is kapjon.

3. Hangos szirénázó játékok körültekintést igényelnek
Külön fontos egyeztetni a szülőkkel a „hangos” játékokat, mert jópofák ugyan, de a szülők számára idővel idegőrlő lehet az éneklő, táncoló, pittyegő játékok hada. És hát az idő legnagyobb részében a szülő hallgatja majd, nem a nagyszülő.
 
4. Társas és szerelős játékoknál vedd figyelembe a gyerek életkorát, ízlését
Társasjátéknál, legónál, egyéb szerelős és építő játéknál is érdemes olyat választani, ami megfelel a gyerek igényeinek, életkori sajátosságainak. Emellett figyeljünk arra, hogy ha a játékhoz a gyereknek segítségre vagy társra van szüksége, akkor olyan játék legyen, amivel valamelyik szülő is szívesen játszik. Így garantált, hogy gyakran előkerül az a játék.

5. A túlajándékozás nem csak felesleges, de káros is lehet
Egyre gyakoribb a túl sok ajándék. Nem csak a szülők, de a nagyszülők részéről is. Mindenki szeretné gyermekét, unokáját boldognak látni, de a „túlajándékozásnak” több  hátránya is van. Egyrészt a gyerek azt sem tudja, mihez kapjon. Elveszik a sok új játék között, és egyikben sem tud elmélyedni. Túlingerlődik. Másrészt elveszítik a dolgok az értéküket, könnyen azt hiheti, hogy mindent megkaphat a hétköznapokban is. Illetve az ünnep elsősorban az ajándékokról, és kevésbé az együttlétről szól majd.

6. Nem mindig örül a szülő a túlajándékozásnak
Előfordul, hogy a nagyszülő lényegesen több, vagy értékesebb ajándékot ad, mint a szülő. Nyilvánvalóan ezt is a szeretet vezérli, de érdemes azt szem előtt tartani, hogy ez hogyan hat a szülőre. Lehet, hogy örül, mert ő nem tudná megvenni, de lehet, hogy rosszul esik neki, akár mert elveivel ütközik a túl sok vagy túl drága ajándék, akár mert azt érzi, neki is többet kell adnia, hogy gyereke ne csalódjon. Ennek kapcsán is a megbeszélésre bíztatok mindenkit!

7. Testvérek esetén kerüld az „alulajándékozást”
Az „alulajándékozás” leginkább testvérek, unokatestvérek esetén probléma. A gyerekek általában számon tartják, kitől mit kaptak, mit kapott a testvérük. Ha azt érzik, a másik mindig többet, jobbat kap, azt érezhetik, a másik a kedvenc. A szomorúság mellett ez növelheti a testvérrivalitást is. Természetesen nem kell fillére kiszámolni, hisz nem ez a lényeg, de a látványos eltolódások kellemetlenségeket okozhatnak.

8. A pénzt inkább nagy gyerekeknél adj
A pénz, mint ajándék kérdése is gyakori. Főként kiskamaszok, kamaszok esetén alkalmazható, akik már tudják, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot. Jó, ha itt is tudja a nagyszülő, mire vágyik, mire gyűjt a gyerek (gyakran komolyabb játékokra, kirándulásra), és az ahhoz való hozzájárulásként személyesebb ajándék lehet. Ellenkező esetben eléggé személytelen ajándék.

9. Kerüld a nagyszülők közötti rivalizálást
Néha megfigyelhető, hogy szinte versengés alakul ki a nagyszülők között, hogy ki ad több, szebb, jobb vagy épp drágább ajándékot az unokának. Ebbe a versenybe nem érdemes belemenni, senkinek sem jó, még a gyereknek se, mert idővel eljutunk a túl sok ajándékig, aminek hatásai korábban már szerepeltek. Mit érdemes tenni? Részben semmit, azaz ki kell szállni a versenyből. Másrészt pedig, ha rosszul érzi magát az egyik fél emiatt, akkor másfajta ajándékot adjon. Például ne drága játékot, hanem élményt, vagy több találkozást, odafigyelést.

A végére pedig már csak egy gondolat:  Ne felejtsük el az ünnepek valódi célját, ami az együttlét, a lelassulás, a közösen töltött idő és élmények öröme!

Szerző: Döbör Ágota
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Ünnepek

Nagyszülők Lapja


2015.12.14