"Nagyi szerint" rajzpályázat gyerekeknek - Ha az unokád szeret rajzolni, mutasd meg neki a kiírást!

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Július 25-ig várják a gyerekek rajzait a "Nagyi szerint" Nébih pályázatra, idén a nagyszülőktől eltanulható élelmiszerpazarlás-mérséklési praktikák, a generációkon átívelő jó háztartási gyakorlatok vannak középpontban. Július 25-ig várják az általános iskolások és középiskolások rajzait a "Nagyi szerint" pályázatra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának munkatársai.

Az idei pályázat a nagyszülőktől eltanulható élelmiszerpazarlás-mérséklési praktikákat, a generációkon átívelő jó háztartási gyakorlatokat helyezi középpontba.

A rajzokat július 25-ig küldhetik be az általános iskolások és gimnazisták. A legkiemelkedőbb pályaművek készítői értékes díjakban részesülnek, alkotásaik pedig egy utcatárlat keretében a nagyközönségnek is bemutatkozhatnak.

A pályázat témájáról bővebben
A nagyszülőkkel való közös főzéssel - az élményen túl - számos hasznos ismeretet is szereznek a gyerekek: megismerkedhetnek például az alapanyagokkal, a konyhai eszközök használatával, valamint a mérés és adagolás fontosságával és a higiénia jelentőségével is. Mindez, sok egyéb mellett, hozzájárulhat az egészséges és fenntartható táplálkozási szokások, valamint az étel iránti tisztelet kialakulásához. Ezért állította a Maradék nélkül program idei rajzpályázatának középpontjába a "Nagyi szerint" alkalmazott praktikákat, mely egyben a Nébih egyik kiemelten fontos célját: az iskolások élelmiszerpazarlás megelőzésére és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó tudatosságának növelését is támogatja.Kik jelentkezhetnek?
Általános- és középiskolások jelentkezését várjuk három kategóriában:
kategória: alsó tagozatosok
kategória: felső tagozatosok
kategória: középiskolások

Milyen témában várják az alkotásokat?
Az idei pályázat a nagyszülőktől eltanulható élelmiszerpazarlás-mérséklési praktikákat, a generációkon átívelő jó háztartási gyakorlatokat helyezi középpontba, ezért azt szeretnék kérni, hogy az ezzel kapcsolatos élményeitekről készítsenek rajzot a gyerekek.

Néhány gondolatébresztő kérdés a rajzok elkészítéséhez:
- Milyen élelmiszerpazarlást mérséklő praktikát tanítottak számodra a nagyszülők?
- Milyen történeteket meséltek a nagyszülők a takarékos konyha kapcsán, amelyet érdemes lehet manapság is követni?
- Milyen konyhai praktikákat tanultál el a nagyszülőktől a velük töltött idő alatt?

Hogyan és meddig lehet jelentkezni a pályázatra?
A pályamunkákat 2023. július 25-ig éjfélig várják, ezen a weboldalon keresztül »

Milyen technikát lehet használni a rajzok elkészítéséhez?
A rajzok elkészítésekor bármilyen technikát szabadon lehet használni, például ceruzát, festéket, zsírkrétát, szenet, pasztellkrétát, illetve vegyes technikákat is. A digitális rajzoló programmal (pl. Procreate) készült alkotásokat is befogadják, kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép.

Milyen formai követelményeknek kell megfelelni?
A pályamunkát jpg. vagy pdf. formában kell feltölteni a regisztrációs felületen.
Papírra rajzolt pályamunkák esetében szkennelt vagy telefonos szkennelő alkalmazás segítségével (pl. CamScanner) kérjük digitalizálni az alkotásokat. A beküldött képen ne látszódjon a környezet (pl. asztalterítő, ágynemű), csak a rajzlap.
Maxiumum fájlméret: 1,5 MB, a felbontás pedig legalább 300 dpi legyen.

A rajz mellett szükséges még valamivel készülni a pályázatra?
A pályamunka kiegészítéseként egy, az alkotást bemutató rövid történetet vagy leírást is várnak, maximum 1000 karakter terjedelemben.

Milyen módon történik a pályázatok értékelése?
A beérkezett rajzokat első körben a Maradék nélkül program munkatársai értékelik és kiválasztják a kategóriánként legjobbnak ítélt 10-10 alkotást, amelyek közül a szakmai zsűri és a közönség is kiválaszthatja a kedvenceit.

A közönségszavazásra bocsátott munkákat hol lehet megtekinteni?
A közönségszavazásra bocsátott pályaművek a Maradék nélkül Facebook oldalán lesznek megtekinthetők július 28-tól; a szavazásra ezen a felületen lesz lehetőség. A közönségszavazás során a Kedvelések (Like) száma befolyásolja az eredményt.

Milyen nyereményeket kapnak a díjazottak?
A nyertesek az utcatárlat megnyitójával egybekötött hivatalos díjátadón kerülnek kihirdetésre, amely 2023. augusztus utolsó hetén kerül megrendezésre. Rengeteg értékes ajándékkal készülnek a díjazottaknak, ezekről és további információkról itt olvashatsz »

18 éven aluli pályázóknak szükséges egy szülői nyilatkozat kitöltése, ez innen érhető el »

Forrás: MTI, Nébih
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.07.19