Nagyszülő-unoka viszony: 11 szuper ötlet, hogy imádjon veled lenni az unokád - A pszichológus tanácsai

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Nagyszülő-unoka viszony: 11 szuper ötlet, hogy imádjon veled lenni az unokád - A pszichológus tanácsai A nagyszülői szerep egyeseknek azonnal jól megy, míg másoknak csak nehezen indul be. Pedig ki ne szeretné, hogy az unokája, amikor csak lehet, vele akarjon lenni. A jó hír az, hogy a nagyszülőség is kiválóan tanulható, amit soha nem késő elkezdeni, sőt fejleszthető, bármennyire is érettnek gondolja magát az ember. A nagyszülői szerep egyeseknek azonnal jól megy, míg másoknak csak nehezen indul be. Pedig ki ne szeretné, hogy az unokája, amikor csak lehet, vele akarjon lenni. A jó hír az, hogy a nagyszülőség is kiválóan tanulható, amit soha nem késő elkezdeni, sőt, fejleszthető, bármennyire is érettnek gondolja magát az ember.

Balázs Nelli klinikai szakpszichológust kérdeztük arról, hogy min múlik a nagyszülő-unoka viszony elmélyülése, és hogy milyen apró praktikákkal lehet a kapcsolatot egyszerűen, de könnyen pozitív irányba befolyásolni.

Min múlik, hogy mennyire kötődik az unoka a nagyszülőkhöz?
Nem minden nagyszülőhöz lehet egyformán kötődni és ez nem is mindig csak a nagyszülőkön múlik. A kötődést meghatározhatja az unokák habitusa, temperamentuma, a család kulturális és nevelési szokásai. Ami azt jelenti, hogy ha a család a szabad nevelés elvét követi a nagyszülő pedig poroszos módon gondolkodik, akkor nehezebb lesz a kötődés. Ha a kisgyerek igen izgága, minden fára felmászik, akkor nem biztos, hogy egy szorongóbb, túlaggódó nagyszülővel jól ki tud majd jönni. Ez mind fordítottan is érvényes.

Nagyszülői szerep - van, akinek több idő kell a ráhangolódáshoz
Fontos szempont az is, hogy a szülők mennyire ápolnak szoros kapcsolatot a nagyszülőkkel, hiszen a gyerekek minta után tanulnak, ha azt látják, hogy milyen jól elbeszélgetnek, keresik egymást, akkor nagy valószínűséggel az unokák is örülni fognak a nagyiknak.
Lényeges az is, hogy hol tart a nagyszülő saját szerepének felvállalásban - és ez nem feltétlenül korhoz kötött. A nagyszülőszerepre is megérnek az emberek, ha váratlanul éri őket, ha még aktív dolgozók, a gyerekük párválasztottja nem éppen kedvükre való, akkor az unokákkal való kapcsolat sem lesz zökkenőmentes.
Tudjuk, hogy az emberek nem minden korosztályhoz éreznek egyforma vonzalmat, találják meg könnyedén a kapcsolódást, lehet, hogy egyes nagyszülők majd kamaszkorban fognak a legjobb nagyik lenni, míg mondjuk kisiskolás korú unokával nem igen tudnak mit kezdeni.

A háborgó, sopánkodó nagyszülőket az unokák is kerülik
Különböző érettségű nagyszülők léteznek: van akik hatvan éves korukra bölcsek lesznek, megnyugodnak, más szemmel nézik a világot, másfajta magyarázatokat találnak egy-egy konfliktusra, problémákra, velük jó együtt lenni, ők rugalmasabbak, elfogadóbbak, jókat lehet velük beszélgetni és sokat lehet tőlük tanulni. Azok, akik hatvan körül még mindig háborognak, másokat hibáztatnak, sopánkodnak, biztosan játszópajtásnak sem a legvidámabbak.

A nagyszülősség mint szerepkör fejleszthető
Figyeljük meg, mi esik nekünk jól és mi a szülőknek-unokáknak. Vegyük sorra, hol tudtunk volna lazábbak lenni a saját szülőségünk kapcsán és ott változtassunk, ezenfelül pedig érdemes bevetni olyan kis praktikákat, amivel a kisunokák szeretettel és csodálattal gondol majd ránk és függetlenül tértől, időtől, gyakoriságtól kimondja azt a varázsszót: mikor megyünk a nagyihoz?

FRISS ÖRÖMHÍR A CIKKÜNK KAPCSÁN! Balázs Nelli szerzőnk cikke bekerült a Média a Nemzedékekért díj 2016 döntősei közé. A közönségdíj odaítélése az olvasókon múlik, kérünk, ha tetszett a cikk, segíts te is egy szavazattal. Kattints ide és szavazz most »


10+1 praktika, hogy az unokád imádott nagyszülője legyél


1. Mindig egy apró figyelmesség, egy kis levél, matrica, sütemény, különleges gyümölcs, olyasmi, ami csak a nagyinál van.

2. Lehetnek titkos helyek, emberek, ahova és akikhez mindig együtt elmegyünk az unokánkkal (erdő, játszótér, múzeum, temető, rokonok, a szomszéd néni és unokája).

3. Gyűjthetünk valamit közösen (ásványokat, szalvétákat, képeket).

4. Járhatunk közösen valamilyen tanfolyamra vagy sportra (korongozás, szövés, lovaglás, úszás).

5. Lehetnek olyan tantárgyak, amiket közösen tanulnunk, akár skype-on keresztül is.

6. Tanulhatunk együtt főzni, horgászni, barkácsolni, kertészkedni, olyan dolgot, amiben nekünk már nagy a rutinunk, szerszámaink vannak hozzá.

7. Ha bármilyen állatunk van, annak mindig nagy a csábereje.

8. A nagyi rituálé biztonságot ad, legyen ez egy megszokott kép, hang, műsor, illat, ami mindig a megszokott időben és térben történik, ez után lehet vágyakozni (például én még most is vágyakozom a nagyim kézzel készített rétesére és az orromban érzem a tisztaszoba lepedőjének illatát és a vasárnapi liturgia hangját.)

9. Lehet külön nagyinap, amit előre meg lehet tervezni és vágyakozni utána.

10. A legfontosabb praktika mégis a nyitott és elfogadó figyelem: épp annyi kérdés, amennyi kell, és épp akkora időzítve, amikor nyitott az unoka a válaszadásra. Ezt ma kevés gyerek kapja meg a szüleitől, pedig mennyire fontos lenne.

+1 A nagyszülő legyen egy kuckó, ahova el lehet menni panaszkodni, sírni, bohóckodni, folyamatos számonkérések nélkül csak úgy ott lenni.

Kívánom, hogy minden nagyszülőnek adassék meg az az öröm, hogy átélhesse két kicsi kéz puhaságát, szorítását, puszijának nedvességét, alvásának szuszogását és a teljes belefeledkezés misztériumát. Ne feledjék, mindig van hova fejlődni, mindig lehet változtatni, új dolgokat kipróbálni, minden egyes nap új lehetőségeket rejt magában.

FRISS ÖRÖMHÍR A CIKKÜNK KAPCSÁN! Balázs Nelli szerzőnk cikke bekerült a Média a Nemzedékekért díj 2016 döntősei közé. A közönségdíj odaítélése az olvasókon múlik, kérünk, ha tetszett a cikk, segíts te is egy szavazattal. Kattints ide és szavazz most »

Szerző: Balázs Nelli
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.01.27