Országos vastagbélszűrő program indul! - Hogyan történik a vastagbélszűrés? Kiknek szól a program?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Országos vastagbélszűrő program indul! - Hogyan történik a vastagbélszűrés? Kiknek szól a program? Országossá terjesztik ki a vastagbélszűrést, a jövő év közepén induló program keretében két és fél millió 50-70 éves férfit és nőt szólítanának meg - közölték szakemberek a témában tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón. A szűrésekre több mint hétmilliárd forint áll rendelkezésre. Kovács Attila helyettes tisztifőorvos a programról elmondta, régi adóssága ez a szűrési lehetőség az államnak, hiszen az első pilotprogramok 1997-ben születtek.

Hogyan történik a vastagbélszűrés?
Közölte, székletmintából végzett immunkémiai vizsgálatról van szó, a mintavétel otthon elvégezhető a kapott eszközökkel.
A főorvos hozzátette, a háziorvosok előzetes toborzása elkezdődött, és az előzetes jelentkezési szándék szerint a praxisok több mint fele már jelezte, hogy részt kíván venni a programban.

Magyarországon minden negyedik ember halálát különböző rákos megbetegedések okozzák
Magyarországon évente 10 ezer új vastagbél- és végbélrákos esetet fedeznek fel, és évente ötezren bele is halnak ebbe a betegségbe.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, évente több mint 30 ezren halnak meg valamilyen tumoros betegségben Magyarországon, és minden negyedik ember halálát még mindig különböző rákos megbetegedések okozzák.

Miért fontos a megelőzés és a szűrőprogram?
Jelezte, a legkevesebbet az intézményrendszer tud tenni az egyén egészségéért, a megelőzés fontosságára azonban mindig érdemes felhívni a figyelmet.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, a szűrés mindig olcsóbb, mint a betegség kezelése, és semmilyen népegészségügyi program nem lehet sikeres a lakosság közreműködése nélkül.

Zombor Gábor korábbi egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ma már a gazdasági és társadalmi viszonyok nem indokolják a rossz egészségi állapotot, azonban a megelőzés és a kezelés területén szükséges még lépéseket tenni.

A korai stádiumban felfedezett elváltozás szinte százszázalékosan gyógyítható
Megjegyezte, ezzel a programmal óriási felelősséget vállal az állam. Reményei szerint a program hosszú évtizedekig tart majd, hiszen a megfelelő technikával és felszereltséggel jól szűrhető ez a betegség, a korai stádiumú elváltozás kezelése pedig szinte százszázalékos gyógyulást eredményezhet.

Tudj meg többet a vastagbélrák okairól, tüneteiről és kezeléséről korábbi cikkeinkből:
Melyik gének növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát? Tudd meg cikkünkből, kattints »,
Mik a vastagbélrák okai, tünetei? Hogyan zajlik a tükrözés? Olvasd el a szakorvos válaszát, kattints »


Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI 2016. július 8., péntek

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.07.11