Percenként három lábat amputálnak a diabétesz egyik gyakori szövődménye miatt! - A neuropátia tünetei, kezelése

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Percenként három lábat amputálnak a diabétesz egyik gyakori szövődménye miatt! - A neuropátia tünetei, kezelése A cukorbetegség gyakori szövődménye a neuropátia és ma Magyarországon több ezer cukorbeteg lábát amputálják. Mik a tünetei a neuropátiának és milyen további veszélyekkel jár ez a betegség? Hogyan kezelik a neuropátiát? A cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia miatt a világon 20 másodpercenként amputálják valaki lábát. Hazánkban is elszomorító ez az adat, ugyanis több ezer cukorbetegen végeznek szintén amputációt. Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint, pedig elvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni emiatt a betegség miatt.

Magyarországon 3-4 ezer cukorbeteg lábát amputálják
Elvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropátia miatt, ezzel szemben a világon húsz másodpercenként hajtanak végre ilyen beavatkozást – mondja Dr. Kempler Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint Magyarországon 3-4 ezer cukorbeteg lábát vágják le évente.

A diagnosztizálás azért nehézkes, mert olyan, mint ha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne - teszi hozzá a belgyógyász, diabetológus, aki szerint amiatt, hogy a neuropátia a diabétesz szövődményeként alakul ki, a belgyógyászathoz is tartozik, miközben idegrendszeri károsodás lévén akár a neurológiához is sorolhatjuk.

Dr. Kempler Péter
Nehéz a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropáthia diagnosztizálása
Fotó: Kovács András - Semmelweis Egyetem


A neuropátia tünetei és veszélyei
A neuropátia érintheti a mozgásrendszer működését, emellett negatívan hat a szív-és érrendszerre, és bizonyos élettani funkciók is zavart szenvedhetnek - mondja Dr. Kempler Péter, aki szerint a betegek gyakran azzal keresik fel az orvost, hogy égő, szúrásra emlékeztető fájdalmat okoz nekik alváskor a takaró érintése, vagy épp szédülnek, járásuk bizonytalanná válik.

Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem. Ez azért is veszélyes, mert akár balesetekhez is vezethet, ha a páciens nem érzékeli pontosan, hogy mennyire nyomja a gázpedált, vagy el is eshet, ha séta közben nem érzi megfelelően a talajt a lába alatt. Neuropátiás betegek gyakran esnek át tünetmentes szívinfarktuson is - hangsúlyozza Dr. Kempler Péter.

A neuropátia felismerését megkönnyíti a tünetek pontos ismerete
Jelentősen megkönnyíti a diagnózis felállítását, ha a beteg precízen be tud számolni a tüneteiről – mondja a szakorvos, aki szerint először a háziorvost érdemes felkeresni, aki többnyire belgyógyászhoz vagy diabetológushoz utalja tovább a beteget. Az országban ma már 11 Neuropátia Centrum működik, amelyekbe az orvosok továbbirányíthatják pácienseiket. A Semmelweis Egyetem Neuropathia Központjában évente 1500-nál is több beteget fogadnak. A diabetológus szerint vannak olyan vizsgálatok, amelyek a fájdalomérzetet, illetve egyéb érzőideg-működéseket, és vannak, amelyek a vegetatív idegrendszer működését mérik fel.

A neuropátia kezelése
A kezelés több komponensű: egyrészt minél optimálisabb módon be kell állítani a vércukorszintet, továbbá fontos a további kockázati tényezők, például a hypertonia és a magas vérzsírszint kezelése. Emellett gyógyszer adása is indokolt lehet, részben pathogenetikai alapon nyugvó oki, részben tüneti kezelés formájában – mondja Dr. Kempler Péter.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Pixabay.com
Forrás: semmelweis.hu

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.03.16