Pikkelysömör - Ezeket az ételeket, italokat kerüld el

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Pikkelysömör - Ezeket az ételeket, italokat kerüld el

A pikkelysömör ugyan kizárólag az étrend módosításával nem gyógyítható, de az egészséges ételek fogyasztása sok esetben enyhítheti a tünetek súlyosságát és segíthet csökkenteni a szövődmények kialakulásának esélyét.

Egy felmérés szerint a pikkelysömörös betegek 13.8%-nál a cukor, 13.6%-nál az alkohol, 7.4%-nál a paradicsom, 7.2%-nál a glutén és 6%-nál a tejtermékek a bőrtünetek súlyosbodását váltják ki.1 A betegek 53,8%-a tapasztalt javulást, ha csökkentette az alkoholt étrendjében, 52,1%-uk, a kevesebb gyorséttermi termék fogyasztásakor, 49,9%-uk pedig a fehér lisztes ételek mennyiségének csökkentésekor.2

Étkezési szokásaink nagy szerepet játszhatnak abban, hogy milyen gyulladásos folyamatok alakulnak ki szervezetünkben és azok mennyire válnak súlyossá. Léteznek kerülendő élelmiszerek, melyek gyulladást okozhatnak szervezetünkben, ami a pikkelysömörös betegek amúgy is gyulladásban lévő szervezetében fokozhatja a bőrtüneteket, de vannak jótékony hatásúak is, melyeket érdemes beépíteniük étrendünkbe. 


Melyek azok az ételek, melyeket elővigyázatossággal kell kezelnünk?

Alkohol3,4: A túlzott alkoholfogyasztás extra munkára készteti májunkat. Ha gyakran, sok alkoholt fogyasztunk, az tartós gyulladásos állapotot okozhat a szervezetünkben. Az alkohol ezenkívül a beleinkben lévő jótékony baktériumokat is károsíthatja, ezáltal bélrendszeri gyulladáshoz vezethet. Az alkoholfogyasztás emiatt pikkelysömörös betegeknél akár a betegség fellángolását is eredményezheti. 

Tejtermékek5: A tehéntejből készült termékek kazeint is tartalmaznak, amit sokunk szervezte nehezen emészt meg. A laktóz intoleranciában szenvedő emberek szervezetében pedig nem termelődik a tejtermékek feldolgozásához szükséges laktáz enzimből elegendő mennyiség. Ha valakinek érzékeny a szervezete a tejtermékekre, állandó gyomor és bélrendszeri irritációnak teszi ki magát fogyasztásukkor, ami súlyosbíthatja a pikkelysömör miatt fennálló gyulladásos folyamatokat, ezért gyakran segít, ha a beteg elhagyja étrendjéből a tejtermékeket, mert ilyenkor bőrtünetei is enyhülhetnek.

Finomított szénhidrátok6,7: A finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, tészta, rizs, péksütemények és néhány müzliféle/gabonapehely alig tartalmaznak rostot, ellenben rengeteg cukor található bennük, ezért fogyasztásukkor a vércukorszintünk is hirtelen megemelkedik. Más magas cukortatalmú élelmiszerek is, mint a gyümölcslevek, cukros üdítők, cukorkák, sütemények és egyéb édességek szintén ide tartoznak, hiszen nem tartalmaznak rostot (a gyümölcsökben található cukrokkal szemben), ezért sok psoriasos beteg számára kerülendőek.

Glutén tartalmú ételek8,9,10: A pikkelysömörös betegeknél egyes megfigyelések szerint gyakrabban fordul elő cöliákiás megbetegedés is. Ha valaki cöliákiás, teljesen kerülnie kell a gluténtartalmú ételeket, mert azok autoimmun folyamatokat indíthatnak be szervezetében. Sok pikkelysömörös beteg azonban arról számol be, hogy bár nincs cöliákiája, a gluténtartalmú ételek csökkentése is ritkíthatja az úgynevezett fellángolásokat.


Melyek azok az ételek, melyek jótékony hatással lehetnek bőrünk állapotára?

Az élelmi rostok11 gyulladáscsökkentő hatással bírnak szervezeti és bélrendszeri szinten is. Ráadásul a rostos ételek kalóriatartalma eleve alacsonyabb, és mivel az elhízás is egy krónikus, igaz enyhébb szintű gyulladást okoz a szervezetben, ha a sok magas rosttartalmú ételnek köszönhetően veszítünk testsúlyunkból, azáltal is szelídülhetnek a gyulladásos folyamatok szervezetünkben. 

D-vitamin12: A pikkelysömör tüneteinek rosszabbodása bizonyos esetekben télen jön elő, amikor kevesebb napfény éri bőrünket, így kevesebb D-vitamin is jut szervezetünkbe. Ezt a vitamint étrendkiegészítőkkel, de UVB terápiával is lehet pótolni. Az étrendi pótlás hátránya, hogy vannak bizonyos javasolt napi értékek, melyeket szájon át szedhető vitaminokkal nem érdemes túllépni, de napfénnyel bevitt D-vitamin esetében nincsen ilyen korlát. Így ezzel a módszerrel gyakorlatilag több D-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket.


Egyéni étrend fontossága

Láthatjuk, hogy milyen sokféle étel befolyásolhatja szervezetünk gyulladásos folyamatait, de azt is ki kell emelni ezzel kapcsolatban, hogy mindenkinek kicsit másképp működik a szervezete és másképp reagál ezekre az ételekre, ezért más és más mértékű megszorítások segíthetnek a különböző betegek tüneteinek enyhítésében. Sőt, van a kerülendő élelmiszerek között is olyan, mely értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért csak akkor ajánlatos teljesen elhagyni azokat étrendünkből, ha tényleg indokolt, más esetben bőven elegendő a mértéktartás is.

A tünetek enyhítését célzó étrendet kizárólag a kezelőorvosunk segítségével állítsuk össze, hogy egyrészt ne legyenek benne felesleges megszorítások, másrészt megfelelő hatékonyságot érhessünk el a változtatásokkal!


   1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-017-0183-4 
    2. https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-017-0183-4 
    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/ 
    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/ 
    5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-to-avoid-with-psoriasis#dairy 
    6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/ 
    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/ 
    8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/ 
    9. https://escholarship.org/uc/item/1p37435s 
    10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/ 
    11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/ 
    12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/ 

 


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2024.03.21