Súlyos szövődményekkel támad az idei influenza járvány

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Súlyos szövődményekkel támad az idei influenza járvány Az idei influenzának súlyosak a szövődményei: legtöbbször olyan atípusos tüdőgyulladással jár, amely nem okoz lázat, csak köhögést, és mire orvoshoz fordul a beteg, már nagyobb lehet a baj: akár mellhártyagyulladás vagy tüdőtályog is. Főleg a gyerekek kaphatják el, akik továbbterjesztik a családra. Az idősek vannak a leginkább veszélyben. Tíz éve nem látott influenzajárvány tombol, ráadásul súlyosak a szövődményei: legtöbbször olyan atípusos tüdőgyulladással jár, amely nem okoz lázat, csak köhögést, és mire orvoshoz fordul a beteg, már nagyobb lehet a baj: akár mellhártyagyulladás vagy tüdőtályog is - derült ki a M1/Ma reggel összeállításából.

Az influenza járvány közepén tartunk, még 4-6 hét hátra van
A baktérium kiváltotta atípusos tüdőgyulladás szövődménye a vírus okozta influenzának - mondta el Dr. Jankovics István virológus, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa, aki úgy számol, most valahol a járvány közepén tartunk, azaz 4-6 hét még előttünk van, de ilyenkorra általában már beindul egy jó „kooperáció” a vírusok és a baktériumok közt, ahogy ez a szövődmény is ennek a következménye.

Az idei járvány nem szokatlanul agresszív
Gyakran az is megkaphatja egyébként az influenzát, aki be van oltva, mert a védőoltás feladata csak a súlyos szövődmények megakadályozása - hangsúlyozta a szakember. Az influenza ellen ugyanis nem állítható elő százszázalékos védettséget biztosító vakcina, mert a vírus nagyon változékony, és az orvostudomány csak lekövetni tudja ezeket a módosulásokat, a vakcinát mindig az előző szezon tapasztalatai nyomán rakják össze. Az idei járvány egyébként nem szokatlanul agresszív, inkább az elmúlt két év volt az átlagnál alacsonyabb aktivitású – mondta a szakember.

Az időseknél hirtelen kialakult magas láz komoly gondot okoz
Most majdnem annyi beteg van, mint a 2009-es világjárvány idején, amihez hozzájárulhat az is, hogy idénre jelentősen megváltozott az egyik influenza A-vírus felszíni fehérjéje, emiatt viszonylag sokan, főleg a gyermekek kaphatják el, és a fertőzés aztán a családra is átviszik. A súlyos szövődmények, „intenzív osztályos” esetek is mostanában jelenhetnek meg – mondta a szakember, aki figyelmeztetett: leginkább az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők vannak veszélyben, náluk ugyanis a hirtelen kialakult magas láz nagyon komoly gondot okozhat.

Forrás: M1
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.02.12