Szédülés, alacsony vérnyomás, kedvetlenség? - Ezért fontos a magasabb sófogyasztás, ha itt a kánikula

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Szédülés, alacsony vérnyomás, kedvetlenség? - Ezért fontos a magasabb sófogyasztás, ha itt a kánikula Kánikula idején a fokozott izzadás életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron. Hőség idején a fokozott izzadás életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel jár, ezért érdemes a szokásosnál több sót fogyasztani a nyáron - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn az MTI-vel.

A baranyai felsőoktatási intézmény azt írta: az elmúlt időszakban több beteg került életveszélyes állapotban a pécsi klinikára alacsony nátriumszint miatt.

- A nagy melegben a fokozott izzadás nemcsak víz-, de nátriumveszteséggel is jár, így ha nem pótoljuk a folyadékot ÉS a nátriumot, az életet veszélyeztető ritmuszavarokhoz vezethet. A fokozott sófogyasztáson kívül más módja nincs annak, hogy a nátriumveszteséget pótoljuk - hangsúlyozta Dr. Wittmann István, a PTE Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetője, aki kifejtette: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség jelezheti, hogy a szervezetben nátriumhiány alakult ki.

Szédülés, alacsony vérnyomás, kedvetlenség: A nátriumhiány jelei! - Kórházba is kerülhetsz, ha nem eszel elég sót kánikulában

Kánikulában akár napi 4-5 liter folyadék + só
- Ha fokozottan verítékezünk, mondjuk, ha valaki a szabadban dolgozik, akkor akár 4-5 liter folyadékra is szüksége lehet ahhoz, hogy a folyadékot pótolja - és ilyenkor sóra is szüksége van - tette hozzá.

Mint elmondta, a megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Ha valaki ebben a melegben rosszullétre panaszkodik, itassunk vele vizet, és a következő étkezésnél legyen gondja arra, hogy alaposan sózza meg az ételét.

Nyáron jobban kell sózni, mint az év többi felében
- Nagyon trükkös ez a dolog: az év nagy részében, ősztől tavaszig a fokozott sófogyasztás ellen neveljük a betegeket, ráadásul az alacsony nátriumszintnek nincs speciális tünete, nehezen felismerhető, és óvatosan kezelhető. Tudom, bonyolultnak tűnik, de a hőmérséklethez is adaptálnunk kell a sófogyasztásunkat, ez is a tudatos életvitel része kell, hogy legyen - emelte ki, hozzátéve, hogy mindenki az ízlésének megfelelően, de jó erősen sózzon, ez általában elég is szokott lenni.

Ha valaki nem figyel oda a megemelt sóbevitelre és alacsony nátriumszinttel kerül be a klinikára, ellátásához a legnagyobb óvatosság szükséges, a folyamatot ugyanis csak nagyon lassan szabad megfordítani. A gyors pótlás visszafordíthatatlan, súlyos szövődményekkel járó központi idegrendszeri károsodást okozhat, figyelmeztetett a szakorvos.

Szédülés, alacsony vérnyomás, kedvetlenség: A nátriumhiány jelei! - Kórházba is kerülhetsz, ha nem eszel elég sót kánikulában

Magas sótartalmú ételek
A sóbeviteled akkor is megemelheted, ha a következő ételekből fogyasztasz és a gyereknek is adhatod.
- Feta sajt, kemény sajtok
- Sós mogyoró, sós rágcsák, krékerek, ropi, chips
- füstölt húsok, szalámik
- konzervek, konzerv hal (sós lében)
- kovászos uborka
Emellett a zacskós levesek, leveskocka, gabonapehely is több sót tartalmaz - bár az általános ajánlás szerint ezeket jobb, ha kerüli az ember, ilyenkor megengedheted magadnak.

Az is jó ötlet, hogy ha összeraksz egy vegyes rágcsatálat idénygyümölcsökkel és sós rágcsálnivalókkal, sajtokkal, így egyszerre gondoskodsz a sóbevitelről és a vitaminokról. Arra azért ügyelj, hogy a magasabb sóbevitel mellé elegendő folyadékot is fogyassz.

Forrás: MTI, Pécsi Tudományegyetem
Fotók: Freepik, Freepik

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2023.07.18