Törőcsik Mari emlékére utcát neveznek el Velemben - A Vas megyei kis falut érezte igazi otthonának a színésznő

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Törőcsik Mari emlékére utcát neveznek el Velemben - A Vas megyei kis falut érezte igazi otthonának a színésznő Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben, ahol szobrot is állítanak a 2021. április 16-án elhunyt színésznőnek. Törőcsik Marinak közel ötven évig a Vas megyei falu volt az igazi otthona. Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben, ahol szobrot is állítanak a 2021. április 16-án elhunyt színésznőnek. A Nemzet Színészének közel ötven évig a Vas megyei falu volt az igazi otthona, írja a Nyugat.hu.

Törőcsik Mari és férje, Maár Gyula 1973-ban jártak először a Vas megyei kis faluban, Velemben, amibe első látásra beleszeretett, és ott is telepedett le.

Mint a falu polgármestere, Bakos László a Riposztnak felidézte, a színésznő 2018-tól a település díszpolgára is volt, halála mindenkit lesújtott. Bár Budapesten is volt lakása, otthonának Velemet tekintette, ahol most utcát neveznek el róla és szobrot is állítanak neki.


Megemlékezés a Nemzeti Színház előtt

A színház jelentette Törőcsik Marinak az életet
Törőcsik Mariról a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila is megemlékezett, mint mondta, Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet.

Visszaemlékezésében a Nemzeti Színház főigazgatója felidézte, amikor Törőcsik Mari 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev "visszarendezte" az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban.

- Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek. Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

1956 óta játszott
Kiemelte, hogy Törőcsik Mari 1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. 132 színházi szerepét őrzi az archívum, ebből 66-ot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott, utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma 174.

Felidézte, hogy amikor a Körhintát műsorra tűzték a Nemzeti Színházban, azt találta ki, hogy az előadás végén, a tapsban Törőcsik Mari is jöjjön be a színpadra.

- Sok érvet és ellenérvet felsorakoztattak a kollégáim az ötletre. Mindegyikben volt igazság, és bennem is volt kétely. A kételyt a közönség oszlatta el. Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség - mesélte.

- Hálásak vagyunk Törőcsik Marinak sok-sok alakításért, megannyi derűs pillanatért, a szeretetért, a példaadásért, amivel az alkotói munka, a színház iránti alázatra tanított. Köszönet azért, hogy láthattuk, hogy vele dolgozhattunk, hogy hűséges volt a Nemzeti Színházhoz. A magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Forrás: MTI, Nyugat.hu, Riposzt
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2021.04.19