Tovább élnek, akik kertészkednek - azt is megmutatjuk, hogy miért

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Tovább élnek, akik kertészkednek - azt is megmutatjuk, hogy miért

Aki eddig is rendszeresen foglalatoskodott a kertjében (vagy gondozta balkonnövényeit), jól ismeri azt a kellemes, jóleső fáradtságot, melyet munka közben és után érez. Nem csak a munka eredménye okozza ezt a csodás érzést, hanem az immár tudományosan igazolható lelki megnyugvás is.
 

A természetben eltöltött idő, akárcsak a kerti munka testet és lelket is feltöltő, energetizáló hatása közismert. A célt adó szabadidős tevékenységek, amilyen a kertészkedés is, nem csak apró, mindennapos sikerekkel és a hasznosság érzésével ajándékozzák meg az embert, de mentális kikapcsolódást is jelentenek. Kizökkentenek gondolatainkból, feloldják a hétköznapok szorongását, és azt ellensúlyozó békességet, relaxációt nyújtanak.


Már tudományosan is igazolták

Egy, a Environmental Health Perspectives-ben 2016-ban a Harvard T. H. Chan School of Public Health és a Brigham and Women’s Hospital publikált tanulmány szerint azok a nők, akik társaikhoz képest több időt töltenek a természetben és többször tevékenykednek zöld környezetben, nem csak hosszabb élettartamra, de jobb szellemi és lelki állapotra is számíthatnak


Vajon minek köszönhető ez?

A 8 évig tartó kutatás során 12 százalékkal kisebb halandóságot figyeltek meg azok között, akik zöld környezetben élték mindennapjaikat. Ezt alátámaszthatja az a megállapítás, hogy a természetközeli életmód hatására, vagy azzal összefüggésben a résztvevők közt

- javult a lelkiállapot, alacsonyabb lett a depresszió előfordulási aránya,
- csökkent a légzőszervi és daganatos megbetegedések száma,
- nagyobb fizikai aktivitás és jobb mentális állapot volt megfigyelhető,
- nyitottabbá váltak társas kapcsolataik, és
- még légszennyezettségnek való kitettségük is kisebb mértékű volt.
 

A kutatókat az lepte meg leginkább, hogy a zöld környezet jelenléte ilyen jelentős mértékben befolyásolja jó irányba a mentális egészséget.

Vagyis úgy tűnik, hogy a környezet számára kedvező munkafolyamatok, mint a növénygondozás és -ültetés az emberek számára is jelentős járulékos előnyöket tartogatnak. 

 

Olvasd el kora nyári növénygondozási útmutatónkat! Így lesz csodaszép a kerted, vagy a balkonod

Szerezz életreszóló élményt unokádnak:  9 nagyszerű dolog, amit mindenképp mutass meg unokádnak a természetben! 

 

via
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.06.24