Virágba borul a legnagyobb hóvirágmező az országban! Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Virágba borul a legnagyobb hóvirágmező az országban! Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban - közölte az arborétum szakmai vezetője. Cikkünkből megtudhatod, mikor érdemes ellátogatni az arborétumba, hogy megcsodáljuk a hóvirágmezőt, valamint a később nyíló tavaszi virágokat. Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban - közölte az arborétum szakmai vezetője március elsején az MTI-vel. Így remek lehetőség nyílik arra, hogy azunokákkal megcsodáljuk ezt a mesébe illő, tavaszi látványosággot egy családi kirándulás keretében.

Mikor láthatjuk teljes pompájában az Alcsúti Arborétum hóvirágmezőjét?
Farkas Norbert szerint jelenleg még nem látható teljes pompájában a hóvirágmező, de várhatóan egy héten belül (azaz a március 11-12-i hétvégére - szerk.) minden tő virágba borul. A tavalyi évhez képest - a hideg tél miatt - nagyjából egy hónappal később kezdődött el a virágzás.

Az arborétum Facebook oldala szerint az idei hóvirágünnnep hivatalosan 2017. március 3-22-ig tart, a közösségi oldalon lehet utánaolvasni a részleteknek.

Minden nap 10 és 18 óra között láthatók a hóvirágok és a velük együtt nyíló téltemetők és krókuszok. A hagyományoknak megfelelően a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is kibontja szirmait az arborétumban.

A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétumban. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között hét hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

hóvirágmező
Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum

Információk az Alcsúti Arborétumról
A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható, és az angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a magyar növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.

Fotó: Facebook/Alcsúti Arborétum
Forrás: MTI 2017. március 1.

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2017.03.02