10 filléres, de kreatív játék házilag, ami fejleszti a gyerek kézügyességét, finommotorikáját - Játékok nem csak esős időre!

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


10 filléres, de kreatív játék házilag, ami fejleszti a gyerek kézügyességét, finommotorikáját - Játékok nem csak esős időre! Fejlesztő játékok - játékok, amitől jobb lesz a gyerek kézügyessége, finommotorikája, ráadásul fillérekbe kerülnek. Próbáljátok ki mind, akár ha esik az eső vagy csak bent akartok játszani. Előfordul, hogy szeretnénk már kimozdulni, de ha esik az eső, kénytelen vagyunk bent elfoglalni a gyerekeket. Mutatunk néhány ötletet, amivel nem csak az unokát szórakoztathatjuk, de még magunkat is.

1. Hímzés csigavonalban
Vegyünk egy tiszta műanyag tányért, egy csillagcsavarhúzóval készítsünk rá lyukakat csigavonalban. Adjunk az unokánk kezébe egy nagy műanyag tűt (játékboltokban kapható), fűzzünk bele egy vastag fonalat, és mutassuk meg, hogy hímezze ki. Segít az agyi fejlődésben, a szem- és kézkoordinációban.

1

2. Teregess ki!
Egy nagy műanyag dobozra húzzunk rá két gumiszalagot. Keményebb színes papírból vágjunk ki zoknikat (bugyikat, pólókat stb.). Kérjük meg az unokánkat, hogy egy csipesszel erősítse a zoknikat a „fregolira”. Ez fejleszti a finommotorikát. Ha már nagyobb a gyerek, színek szerint is felakaszthatja a ruhadarabokat, így megtanul csoportosítani is.

2

3. Kulcsot a zárba!
Inkább nagypapáknak való feladat elkészíteni ezt a lakatfalat, amelyben az azonos színű kulcsot az azonos színű lakathoz kell helyezni. A nagyobb unokák megpróbálhatják leszedni a lakatokat a helyükről. Színek felismerését, párosítást, finommotorikát fejlesztő feladat.

3

Amennyiben kreatív a nagypapa, készítsen matatófalat a kisunokának - fotós tippötletek korábbi cikkünkben, kattints »

4. Díszítsünk befőttes gumival!
Mossunk el egy kiürült konzerves dobozt, győződjünk meg róla, hogy nem maradt éles sehol. Adjunk az unokánknak színes befőttes gumikat, és kérjük meg, hogy díszítse fel velük a dobozt. Ez többoldalú koordinációt, izommunkát, figyelmet igénylő feladat.

4

5. Tanuljunk cipőt fűzni!
Készítsünk cipős dobozból egy „gyakorlócipőt”, fűzzünk bele cipőfűzőt, és gyakoroljuk az unokánkkal, hogyan kell bekötni a cipőt. Ha nincs kedvünk ennyi időt rászánni, egy egyszerű kartondarabra is szúrhatunk lyukakat.

5

Cikkajánló: A cipőfűzésre, cipőkötésre további ötleteket, praktikákat találsz korábbi nagysikerű cikkünkben, kattints ide »

6. Fűzzünk-tűzzünk!
Adjuk kölcsön az unokánknak az egyik műanyag szűrőnket, fordítsuk le. Adjunk hozzá egy marok zseníliadrótot (hobbiboltban kapható), és hagyjuk, hogy bedugdossa a lyukakba. Hosszú ideig leköti a kétéveseket, és komolyan fejleszti a finommotorikát.

6

7. Párosítsunk!
Gyűjtsünk össze a konyhából különböző méretű fedőket, kupakokat, rajzoljuk körbe őket egy kartonpapíron. Keverjük össze a kupakokat, és kérjük meg az unokánkat, hogy tegye őket a megfelelő helyre. Segít a méterek megkülönböztetésében, a kisebb-nagyobb fogalmának megismerésében.

7

8. Csodás gémkapcsok
Vásároljunk a papírboltban egy doboz színes gémkapcsot. Rajzoljunk-színezzünk (vagy vágjunk ki) színes köröket egy kartonra, és kérjük meg az unokánkat, hogy válogassa szét a színeket.

8

9. Öltöztesd fel Petit!
Nyomtassunk ki egy nekünk tetsző figurát az internetről, rajzoljuk körbe. Vágjuk testrészekre, és kérjük meg az unokánkat, hogy tegye a testrészeket a megfelelő helyre. A feladat segít megtanulni a testrészeket, illetve a bal-jobb irányokat.

9

10. Mit érzel?
Minden anyagnak más-más a tapintása. Ragasszunk egy kartonra különféle szövetdarabokat, és kérjük meg az unokánkat, mondja el, melyiket milyennek érzi. Ha nem tudja megfogalmazni, segítsünk neki. Puha, szúrós, dörzsölős, karcol stb.

10

Fotók: Facebook/Activities with Kids

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2017.03.07