10 szuper tipp elhízás ellen! Nem kell fogyókúráznod, mégsem jönnek rád a plusz kilók

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


10 szuper tipp elhízás ellen! Nem kell fogyókúráznod, mégsem jönnek rád a plusz kilók Az ülőmunka átka, hogy rendkívül könnyen felszaladnak ránk a kilók, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük az észrevétlen elhízást. Dietetikus szakértőnk 10 egyszerű és könnyen betartható tanácsa arról, hogy hogyan lehet elkerülni az ülőmunkával járó plusz kilókat, illetve a sokszor kínkeserves fogyókúrát. Az iroda irtó veszélyes hely! Számos csapdát rejt az ártatlan diétázó számára. Amikor a frissen házasodott kolléganőd hoz egy kis maradék sütit az esküvőből, amikor hatalmas tortával ünneplitek a főnök szülinapját vagy a közös túlórázáskor úgy tűnik, a legegyszerűbb pizzát rendelni vacsorára, esetleg gyorsétterem nyílik a sarkon, könnyű kísértésbe esni. Tippjeinkkel megelőzheted, hogy idén a súlyfelesleg legyen a cég ajándéka!

A dietetikus 10 tanácsa elhízás ellen


1. Evés közben ne dolgozz
A hízás egyik leggyakoribb oka a rendszertelen étkezés. Ne engedd, hogy a sok munka kizökkentsen az egészséges ritmusból: pár percet mindig harcolj ki magadnak ahhoz, hogy bekaphasd a tízóraidat, uzsonnádat is!

Evés közben ne dolgozz, ne olvasd az e-mailjeidet, a tányérodra koncentrálj. Ha az agyad evés közben mással terheled, ha nem vagy tudatában annak, hogy eszel, kevésbé érzed, ha telítődtél, így hajlamos leszel túlenni magad. Ráadásul megfosztod magad az evés örömétől.

2. Ne hagyd ki az ebédet a munkanapokon
Ha nem volt időd otthon főzni és nincs saját étterme a cégnek, az nem mentség arra, hogy kihagyd az ebédet (és ne adj' isten automatából vásárolt chipsszel és üdítővel próbáld életben tartani magad).

Mikor tudod, hogy húzós napod lesz, csomagolj magadnak olyasmit, amit két megbeszélés között is gyorsan megehetsz (pl. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, teljes kiőrlésű lisztből készült tortillát, zöldséges fasírtot stb.).

3. Kerüld az energiaitalt, igyál helyette vizet
Akármilyen fáradt is vagy, ne igyál energiaitalt. Ezekben többnyire ugyanannyi cukor van, mint az üdítőitalokban (a mesterséges színezékekről és egyéb adalékanyagokról nem is beszélve).

Ha elfáradtál, először is igyál egy nagy pohár vizet, állj fel és mozgasd át magad: csinálj néhány fej- és vállkörzést, guggolást vagy sétálj egyet a ház körül és lélegezz jó mélyeket.

4. Az otthonról csomagolt étel ne legyen szem előtt
Tízórait és uzsonnát is csomagolsz magadnak? Jól csinálod! De ha teheted, zárd el a szendvicset, kekszet, gyümölcsöt a szekrényedbe vagy hagyd a táskádban.

Kísérletek igazolták, hogy ha mindig szem előtt, elérhető közelségben van, amit magaddal hoztál, megvan a veszélye annak, hogy észrevétlenül, nassként csipegeted el, így kisétkezésre kénytelen leszel bedobni egy csokit vagy pogácsát a büfében...

5. A fiókban inkább egészséges nassolnivalókat tarts
Készülj fel a váratlan helyzetekre: legyen egy raktárad a fiókodban teljes kiőrlésű kekszből, cukormentes müzliszeletből vagy egyéb cukormentes és pár napig eltartható termékből, hogy akkor se kelljen rossz minőségű ropin, csokin és egyebeken tengődnöd, ha például tovább kell bent maradnod a vártnál.

6. Változtass a kávézási szokásodon
Tarts magadnál szénhidrátmentes édesítőszert, hogy ne kényszerülj arra, hogy a közös kockacukorral kelljen édesítened a teát, kávét. A kávéautomatán először mindig a cukor nélkül gombot nyomd meg, és csak utólag édesíts, ha igényled, szénhidrátmentes édesítőszerrel.

Ha azt gondolnád, az a kis cukor nem számít, jusson eszedbe, hogy ez mind feleslegesen, többletként bevitt cukor, aminek az összmennyisége (napi 2 kockacukorral számolva) évente akár a másfél kilót is elérheti!

7. Mindig legyen az íróasztalodon egy teli pohár víz
Robotolás közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni a folyadékpótlásról, az enyhe kiszáradást pedig furcsamód gyakran úgy érzékeljük, hogy éhesnek érezzük magunkat. Ha az éhségérzetet épp semmi sem indokolja, ahelyett, hogy ennél valamit, igyál meg egy nagy pohár vizet!

Tipp: ha az asztalodon mindig tartasz egy pohár vizet, ami szem előtt van, nem fogod elfelejteni, hogy néha belekortyolj (lásd 4. pont).

8. Ne egyél csak azért, mert ingyen van
Dehogy van ingyen! Kőkemény munkával kell majd ledolgoznod a pluszkilókat, amiket a tárgyalóba kitett cukorkák, teasütemények, a kollégák kínálta ilyen-olyan kóstolók vagy a partnerek által szervezett állófogadások, ajándékcsokoládék jelentenek.

Az irodában elszórt falatokat tekintsd tabunak! (Ha úgy könnyebb, gondolj arra, hogy a közös tálakba mindenki beleturkál...) A kóstolókat udvariasan utasítsd vissza, az ajándékcsomagokat, csokikat pedig passzold tovább egy szülinapos ismerősnek (így még spórolhatsz is arra a csinos fürdőruhára, amibe a diétád betartásával nyáron már biztos beleférsz majd)!

9. Használj tányért, és ne zacskóból étkezz
Sose egyél közvetlenül a zacskóból, dobozból, mert bizonyított, hogy így nem tudod pontosan megbecsülni, hogy mennyit fogyasztasz, és valószínűleg többet fogsz majd enni a kelleténél.

Mérd ki magadnak egy tányérra az adott étkezésre betervezett keksz-, mandula- gyümölcsadagot stb., a maradékot pedig csomagold vissza és tedd el.

10. Ne evéssel oldd a munkahelyi stresszt
Ha egyébként is hajlamos vagy arra, hogy nassolással vezesd le a feszültséget, a munkahelyeden fokozottabban kell figyelned arra, hogy ne nyúlj azonnal valami rágcsálnivalóhoz, ha a helyzet fokozódik.

A legjobb, ha nem tartasz a közelben semmi egészségtelen harapnivalót, és ha érzed, hogy megy fel benned a pumpa, állj fel az asztaltól, és inkább tegyél egy-két kört az irodában vagy lépcsőzz. Érdemes megtanulnod pár egyszerű, munkahelyen is alkalmazható stresszlevezető technikát is.

Szerző: Zentai Andrea dietetikus, Mandulaliget Főzőiskola
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.06.29