3 ok, amiért engedd, hogy piszkos legyen a gyerek! - Miért fontos, hogy gyakran sarazzon, fessen, gyurmázzon, maszatoljon?

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


3 ok, amiért engedd, hogy piszkos legyen a gyerek! - Miért fontos, hogy gyakran sarazzon, fessen, gyurmázzon, maszatoljon? Miért hagyd, hogy piszkos, maszatos legyen a gyerek? Egyebek közt azért, mert kutatások bizonyítják, a gyerekek könnyebben tanulnak, ha megtapasztalhatják a dolgokat. A lányaim imádnak gyurmázni, főleg a kicsi. Só-liszt gyurma, playdough, intelligens gyurma, mindegy neki, csak morzsolgathasson a kis ujjaival. Van külön erre bejáratott gyurmázós tálcája, de persze a lemorzsolódó darabkák soha nem maradnak rajta. Potyognak a szőnyegre, a terítőre, az ágyba, épp, amerre jár. És ha épp a nagypapánál vagyunk, látom a papa arcán a fájdalmat, amikor látja lehullani az apró gyurma-morzsákat.

A gyurmázás jó dolog - még ha a tisztasághoz, rendhez szokott nagyszülőknek nem is tűnik úgy. Ha egy gyerek kezébe gyurmát adunk, garantáltan lefoglalja magát 30 percre, 1 órára, gyúr, nyújt, szaggat, kéz- és lábnyomot készít, alkot. És közben boldog. Meg persze koszos.

3 ok, amiért jót tesz a gyereknek egy kis piszok és maszatolás


1. Koszos, de fejleszt
Ugyanez vonatkozik a festésre is. Vannak szülők, nagyszülők, akik nem engedik festeni a gyereket a lakásban. Pedig nincs is szórakoztatóbb, nem mellesleg fejlesztőbb dolog az alkotásnál.

Finomítja a megfigyelőképességet, a memóriát, a finommotorikát és a kézügyességet, a türelmet és a kreativitást. Ha épp nincs sok időnk, csak leteregetjük az asztalt újságpapírokkal, és előkapjuk a vízfestéket, hadd fessen. Ha nagyon türelmesek vagyunk (és jó fejek), óriási csomagolópapírokat terítünk a földre, temperát nyomunk a szélére, és hagyjuk, hogy kedvükre tapicskoljanak. Igen, kézzel-lábbal. Közben pedig dicsérjük őket, hogy milyen ügyesek. (Aztán persze takarítunk, de az már nem számít.)

koszos
A különböző alkotási formák nemcsak szórakoztatóak, de fejlesztik a gyermek képességeit
Fotó:


A lényeg ugyanis az, hogy festékesek legyenek. Ha úgy tetszik, koszosak. Hogy az ujjacskáik közé kenjék a festéket, a könyökükig maszatosak legyenek, még ha a legtöbb felnőtt utálja is ezt. A koszt, a rendetlenséget, és persze a fáradtságos takarítást utána.

2. Az empirikus út kosszal jár
Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek könnyebben tanulnak, ha megtapasztalhatják a dolgokat, és a rendetlenség egyáltalán nem befolyásolja őket. Az Iowa Egyetem kutatói 16 hónapos kicsiket vizsgáltak: azok a gyerekek, akik megfoghatták, tapinthatták a nem szilárd halmazállapotú dolgokat, hamarabb megtanulták a neveiket, mint azok, akik nem tapicskolhattak bennük. Mert az agy így működik: amit megtapasztal, azt megjegyzi, az elvont fogalmakat azonban elfelejti.

Ezért a legjobbat akkor tesszük a kicsikkel, ha hagyjuk őket szabadon alkotni. Adjunk nekik gyurmát, festéket, ragasztót, csillámot, (gyerek)ollót, és hagyjuk, hogy kiéljék a kreativitásukat. Azt sem kell megmondani nekik, hogyan csinálják, csak hagyjuk őket békén, aztán ámuljunk, milyen szépet készítettek. Engedjük, hogy lyukat ássanak a kertben, sársütit készítsenek, gilisztákat gyűjtsenek. Ehhez pedig hozzátartozik némi rendetlenség, de ez még nem a világ vége. Még a nagymama csillogó lakásában sem.

3. Erősíti az immunrendszert
Arról nem is beszélve, hogy a túl steril környezet az immunrendszernek sem tesz jót. Dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője szerint az állandó fertőtlenítéssel csak azt érjük el, hogy a szervezet nem szokik hozzá a fertőződésekhez, és amint közösségbe megy, megbetegszik a szokatlan mikroflórától. Ezért a gyereknek nem árt, ha néha koszos lesz, és egyáltalán nem kell antibakteriális szappannal lecsutakolni utána. Sőt, az antibakteriális kozmetikumokkal csak tönkretesszük a szervezet elsődleges védelmi vonalát, a bőrt, így aztán könnyebben támadnak a kórokozók is.

Kezet mosni hagyományos szappannal érdemes, hazaérkezés után. Otthoni környezetben nem feltétlenül szükséges minden étkezés előtt lecsutakolni a praclikat. A saját termesztésű gyümölcsöket, ha nincs rajtuk permet, meg szabad enni mosás nélkül. A padlót nem kell fertőtlenítővel felmosni, de a vécét azonban azzal kell kipucolni.

Gondolkozzunk tehát józan paraszti ésszel, és ne essünk túlzásokba. A gyereknek jó tesz, ha néha koszos lesz, egyrészt mert szereti, másrészt mert sokat tanul belőle.

Forrás: scarymommy.com, Szülők Lapja
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2017.03.21