C-vitamin forrásunk a paprika
Közismert, hogy a paprika sok C-vitamint tartalmaz, de emellett nagy mennyiségben található meg benne az A-vitamin és különböző B-vitaminok, valamint gazdag béta-karotinban is. Ásványi anyagai közül jelentős a kálium, magnézium és a vas.
Élettani hatásai
A paprika összetételének köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterin szintjét, fokozza a nyál és a gyomorsav kiválasztását, továbbá javítja az emésztőrendszer működését, az anyagcserét, a keringést és vérnyomás szabályozó. Reumatikus ízületi gyulladásokra jótékonyan hat a paprika kivonata. Csípősségét a kapszaicin okozza, mely fertőtlenítő hatású. Likopin és bioflavon tartalma fontos szerepet játszik a rákos megbetegedések megelőzésében.
Felhasználása
Szervezetünkre gyakorolt áldásos hatását természetesen nyersen fogyasztva fejti ki leginkább. Készíthetünk salátát belőle, tehetjük szendvicsbe, de ha hirtelen sütjük a paprikát például wokban, még akkor sem vész el belőle sok vitamin. A töltött paprika is közkedvelt, ugyanúgy, mint a nyár nagy slágere a lecsó, de sült húsok mellé különböző zöldségekkel is párosíthatjuk.
A zöldpaprikát savanyúságnak is eltehetjük, de a fűszerpaprikát szárítással is tartósíthatjuk.
Milyen betegségekre jó?
- immungyengeség
- koleszterin problémák
- emésztési problémák
- érrendszeri megbetegedések
- ízületi betegségek
- rákos megbetegedések
Edd magad egészségesre rovat >>
Fotó: Pixabay