6 látásjavító szemtorna gyakorlat - Így végezd a szemész szerint!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


6 látásjavító szemtorna gyakorlat - Így végezd a szemész szerint! Egész nap számítógép előtt ülsz? Sokat nézed a monitort? Netán az unokád bámulja egyfolytában az okostelefonját? Akkor a cikkben található - bárhol nyugodtan elvégezhető- szemkímélő tornáról mindenképpen tudnod kell! 6 egyszerű szemtorna gyakorlat, amely karbantartja a szemet, látást, figyelmet. Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk a látásunkra, szemünkre. A látás egy rendkívül komplex folyamat, mely nem elsősorban a szemben, hanem az agyban zajlik.

Hogyan működik a szemünk természetes körülmények között?
Induljunk el egy képzeletbeli utazásra. Képzeljük el, hogy egy napsütötte réten állunk, körülöttünk dombok, hegyek, fák, virágok, az égen fehér felhők úsznak, süt a nap, halljuk a madarak énekét.
Mi történik ilyenkor, hogyan működik a látásunk, érzékelésünk? Szemünk szabadon pásztázik, távoli és közeli dolgokat néz meg, figyelmünk szerint választjuk ki, melyik legyen a fókuszban. Természetes fényben vagyunk, természetes színek vesznek körül minket. Mozgunk, kering a vér a testünkben, elég oxigén jut az agyba és a szembe. Testi-lelki ellazulás jön létre. Harmonikusan működik a központi és a széli látás is.

Hogyan hat a monitor és az okostelefon a szemünkre?
Mi történik vajon akkor, amikor a monitort, okostelefont, egyéb elektronikus eszköz képernyőjét nézzük? Szemünk szűk tartományban, fix távolságra mered. Mesterséges fényben vagyunk. Ülünk hosszú időn keresztül, a vér a lábunkban van inkább, mint a fejünkben, a levegő sokszor elhasználódott, kevés benne az oxigén. A központi látás domináns és túlterhelt.


A monitortól, okostelefontól, elektronikus eszköz képernyőjétől a központi látás túlterhelődik

A látás összetett és sok funkciót betöltő folyamat
Azt is fontos kihangsúlyozni, hogy a figyelemnek milyen nagy szerepe van a látásban. A figyelmünk irányítja az egész érzékelést, és ha a figyelem nem jól működik, a látás sem tud tökéletesen működni. Márpedig a figyelem nem képes tartósan magas szinten működni. Ahogy az iskolában a gyerekeknek szükségük van a szünetekre ahhoz, hogy 6-7 órán keresztül figyelni tudjanak, úgy a felnőttek agyának is szüksége van a lazításra, pihenésre ahhoz, hogy a 8 órás munkaidőt szellemi tevékenységgel tudják eltölteni a képernyő előtt. Nagyon jól tudják ezt azok a munkahelyek, ahol a fáradtság, figyelemzavar életveszélyes lehet. Az ilyen típusú munkahelyeken nagyon komolyan veszik a pihenőidők betartását, az ergonómiát, a munkahelyi környezet kialakítását.

Milyen időközönként érdemes pihentetni a szemet?
De mi a helyzet máshol? Mi a helyzet például otthon? Hogyan tudjuk megóvni családunk, gyermekeink egészségét?
Rendkívül fontos, hogy szünetet tartsunk, tartassunk 1-2 óránként. Fontos az agy, az idegrendszer számára a kikapcsolódás, a testi és lelki felfrissülésre
lehetőséget adó szünet.

Mivel érdemes eltölteni ezt az 5- 10 perces szünetet?
Elsősorban olyan gyakorlatokkal, tevékenységekkel, amelyek valamennyire kompenzálni tudják a képernyő előtt kialakuló kifáradást.

6 szemtorna gyakorlat, amely kíméli a szemet, segíti a figyelmet


A szemek merevségét, az agy oxigénellátását és a figyelem megpihentetését többféle módon el lehet érni. Íme, néhány egyszerű, hasznos gyakorlati tanács:

1.    Álljunk fel az asztaltól, nyissunk ablakot, mozgassuk át kezünket, lábunkat, derekunkat, nyakunkat, lélegezzünk nagyokat.

2.    Nézzünk ki az ablakon minél távolabbra: nézzünk fel az égre, nézzük meg a felhőket, szabadon engedjük a tekintetünknek a pásztázást távoli és közeli dolgokon.

3.    Ha nagyon ég, fáradt a szemünk, takarjuk el a tenyerünkkel mindkét csukott szemünket és addig maradjunk ebben a helyzetben, amíg teljesen megnyugszik, felfrissül.

4.    Végezzünk szemkörzéseket egyik, majd másik irányban 10-szer. Válasszunk egy távoli tárgyat (pl. nézzünk ki az ablakon és nézzünk fel a felhőkre) majd emeljük a szemünk elé 5-10 cm-re az ujjunkat és nézzünk rá, majd ismét a felhőkre és ismételjük meg a gyakorlatot 10-szer. Régi korokban tudták, és a jóga gyakorlatok ma is őrzik annak ismeretét, hogy a szemizmok a mozgásaikkal fontos agyi struktúrákat, belső elválasztású mirigyeket tudnak aktiválni.

5.    Aktiváljuk egy kicsit tudatosan is a perifériás látásunkat. Előre nézve kezdjük el a kinyújtott karjainkat oldalra eltávolítani minél messzebbre, és a szemünk sarkából érzékeljük, meddig sikerül kivinni a kezet - anélkül, hogy a szemmel követnénk a kezek mozgását.

6.    Ásítsunk néhányszor. Az ásítás oxigénnel tölti fel az agyat, lazítja az állkapcsot és a szem körüli izmokat.


Különbség van a látás és a nézés között
A szem egy receptor, amelynek információit az agy fogadja be és értékeli, rendkívül részletgazdag és finom felbontással. Az emberi látás különlegessége a háromdimenziós érzéklet, mely az állatvilágban a ragadozóknál is megjelenik, ahol a szemek szintén a koponya elülső felszínén, egymáshoz közel helyezkednek el. A látási érzékelést más kérgi területek hatása, illetve korábbi tapasztalatok is befolyásolják. Igen nagy szerepe van a figyelemnek – a retina mindent leképez, de a figyelem kiemel és elnyom részeket: különbség van a „látás” és a „nézés” között.
A tekintet az emberi kommunikációban is fontos szerepet tölt be. Kapcsolatfeltételt, kapcsolattartást vagy épp elhatárolódást tudunk elérni a másik emberrel, attól függően, hogyan nézünk rá.

Szerző: dr. Ungváry Lilla
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.04.30