Az elhízás a korral jár, mert lassul az emésztés? - Óriási mítoszt döntött le egy kutatás, mely az anyagcserét vizsgálta babakortól időskorig

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Az elhízás a korral jár, mert lassul az emésztés? - Óriási mítoszt döntött le egy kutatás, mely az anyagcserét vizsgálta babakortól időskorig Az emberi anyagcsere egyévesen jár csúcsra, 20 és 60 év között stabil, majd 60 éves kortól lassan romlik - erre jutott egy friss kutatás. Az emberi anyagcsere egyévesen jár csúcsra, 60 éves kortól romlik - állapította meg a témában készült legnagyobb szabású kutatás.

A Science tudományos lapban megjelent tanulmány mintegy 6400 ember adatait vizsgálta, a résztvevők kora nyolcnapostól 95 évesig terjedt, 29 országból származtak.

Az anyagcsere mindazokat a kémiai folyamatokat jelenti, amelyek a szervezetet életben tartják. Minél nagyobb a test - akár az izom, akár a háj tömege miatt -, annál nagyobb energiába kerül a működtetése. Ezért a kutatók a testmérethez igazodva módosították méréseiket, hogy "kilóról kilóra" hasonlíthassák össze az emberek anyagcseréjét.

Az anyagcsere-alakulás négy fázisa:
1. Az első a születéstől egyéves korig tart, akkor az anyai anyagcseréről a szervezet átáll a sajátra, majd eljut a csúcsteljesítményig, amely 50 százalékkal haladja meg felnőttkori anyagcseréjét
2. A második húszéves korig tart, enyhe lassulást mutat, de a serdülőkori változások nem érintik
3. A harmadik fázisban, 20-tól 60 éves korig stabil
4. 60 fölött folyamatosan lassul, míg 90 éves korra a középkorúak anyagcseréjéhez képest 26 százalékkal csökkenNem azért hízol, mert "a korral jár"
"Olyan képet kaptunk, amilyet sosem láttunk korábban. Számos meglepetésre is bukkantunk. A legnagyobb az volt, hogy egész felnőttkorban nem változik az anyagcsere, tehát a középkorúak hízása nem írható már a metabolizmus lassulásának számlájára" - idézte a BBC hírportálja John Speakmant, az Aberdeeni Egyetem professzorát, a kutatás egyik részvevőjét.

Hogy akkor mégis mitől indulnak hízásnak az emberek? Feltehetően attól, hogy ugyanannyit esznek, mint fiatalon, ellenben sokkal kevesebbet mozognak, így a többletkalória zsír formájában rakódik le a testre. Ám jó hír, hogy rendszeres mozgással (még akkor is, ha fájnak az ízületeid) megállítható és visszafordítható a hízás, ezt pedig sosem késő elkezdeni.

Nem változik úgy az anyagcsere, mint gondolnánk
További meglepetések származtak abból, amit a tudósok nem tudtak kimutatni: se a serdülés, se a várandósság, se a menopauza idején nem változott az anyagcsere.

Az első évben csúcsra járó metabolizmus arra is felhívja a figyelmet, milyen fontos szakasza ez a fejlődésnek, és a rossz táplálásnak élethosszig tartó következményei lehetnek.

Az anyagcserét kétszeresen jelölt vízzel vizsgálták, erre a hidrogén- és az oxigénatomok nehezebb változatait használták. A jelölt víz útját így nyomon lehet követni a testen át.

Sok szempontból fontos kutatás
A kutatók szerint a változó anyagcsere pontos megismerése sok szempontból segítheti a gyógyítást. Herman Pontzer, a Duke Egyetem professzora szerint az eredmények segítenek megérteni, hogy a rákos daganat másképp terjed-e az anyagcsere változásával, vagy hogy a gyógyszereket a különböző fázisokhoz kell-e alakítani. Arról is vita folyik, hogy a metabolizmust befolyásoló gyógyszerek lassíthatják-e az idős korral járó betegségek kialakulását.

Olvasd el ezt is!
Jó magas vérnyomás, depresszió, elhízásos diabétesz ellen - Ezért kövesd te is a mediterrán étrendet! »


Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.08.27