D-vitamin hiány tünetei, D-vitamin pótlása - Milyen betegségek előzhetők meg D-vitamin szedésével?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


D-vitamin hiány tünetei, D-vitamin pótlása - Milyen betegségek előzhetők meg D-vitamin szedésével? A nyári D-vitamin-készlet hat hét alatt kiürül a szervezetből, tehát újra itt az ideje a D-vitamin pótlásának! A D-vitamin csökkenti a bakteriális és vírusos megbetegedések gyakoriságát, a rák kialakulásának kockázatát és egy sor más betegség megelőzhető lenne általa. A magyar lakosság mintegy kétharmada küzdhet D-vitamin-hiánnyal. Cikkünkből megtudhatod, hogy ennek az alapvető vitaminnak a pótlása hogyan járul hozzá egészség megőrzéséhez, és azt is, hogy vajon a nyári hónapok valóban feltöltik-e a szervezet D-vitamin-raktárát?

A D-vitamin hiány tünetei már ősszel jelentkeznek
A magyar lakosság több mint hatvan százalékánál nem is a D-vitamin-szint normális fenntartásáról, hanem a D-vitamin-hiány pótlásáról kell gondoskodni. A legfrissebb hazai ajánlások szerint egy átlagos felnőtt embernek körülbelül 2000 nemzetközi egység (NE) a napi D-vitamin-szükséglete1, mely igényt nyáron hiányállapot nélkül egészséges táplálkozással és napi 20-25 perc szűrt napfényen való tartózkodással biztosítani tudunk. Azonban a nyár elmúltával a D-vitamin-készletek 6 hét alatt lemerülnek, és a téli időszakokban egy egészséges szervezet sem tud elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jutni.

D-vitamin - 2000 NE helyett csak 80 NE vitaminhoz jutunk ősszel és télen
Ősszel és télen mindössze 80 (!) nemzetközi egység D-vitamin jut be a szervezetünkbe megfelelő táplálkozás esetén, a jelenlegi ajánlás azonban ennek a többszöröse: 2000 NE. Hiszen a hűvösebb idő érkeztével nem éri annyi napfény testünket, egyre kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ráadásul az őszi-téli időszakban kevesebben figyelnek oda az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezért már ősszel jelentkezhetnek a D-vitamin-hiány tünetei, tél végére pedig 10-ből 9 (!) magyar ember szenved D-vitamin-hiányban.

D-vitamin hiány jellegzetes tünetei gyermekkorban:
- sápadt bőr
- nagy fej,puha koponyacsontok, boltozatos homlok
- elgörbült alsó végtagok ("O-láb")
- mellkasi csontok, bordák deformálódása ("tyúkmell")
- fokozott hajlam a csonttörésre
- csökkent tónusú izomzat
- fogzás és mozgásfejlődés késése
- gyakori légúti fertőzések: nátha, influenza

50 év felett a bőr már nem képes elegendő D-vitamin termelni, és a vesék is lustábbak az átalakításnál, azért érdemes rendszeresen szedni D-vitamint. Akkor is több D-vitaminra van szükséged, ha túlsúlyos vagy, illetve ha sötétebb a bőrszíned.

Ha pedig ezeket észleled magadon, akkor különösen figyelj oda a D-vitamin-pótlásra:
- csontfájdalom, merevebb izületek
- levertség
- gyakori fejizzadás
- bélproblémák

Megfázásos időszakban is kötelező lenne D-vitamint szedni
Kiemelten fontos a D-vitamin szedése a megfázásos időszakban, hiszen jelentős szerepet tölt be a szervezetnek a fertőző betegségek - például az influenza, megfázás - elleni védekezésében. Az immunrendszer úgynevezett ölősejtjei ugyanis akkor aktívak, ha megfelelő D-vitamin-koncentráció áll rendelkezésükre.

- A D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése a rendelkezésre álló adatok alapján az influenzás megbetegedések számát 90%-kal (!) csökkentené - hívja fel a figyelmet a télvíz idején különösen aktuális, kevésbé ismert hatásokra is a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület közreműködésével készült hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről.

D-vitaminpótlással a vírusos és baktériumos megbetegedések megelőzhetők
A szinte minden szervrendszerben érvényesülő hormon hiányállapotában ugyanekkor kiszolgáltatottabbá válunk a vírusos és bakteriális betolakodókkal, gyulladásokkal szemben, és akár immunzavar is felléphet. Ez egyebek mellett olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, mint a cukorbetegség, a sclerosis multiplex vagy a pikkelysömör.

Mindemellett a D-vitamin-hiány legjobban kutatott következménye a csontvesztés, valamint ismert az is, hogy a csontritkulásra szedett szerek hatékonysága is kisebb, ha alacsony a D-vitamin-szint.

D-vitamin szedése még a daganatos megbetegedések esélyét is csökkentheti!
A D-vitamin-hiány emellett növelheti a daganatos betegségek esélyét is, különösen az emlő- és a vastagbélrák szempontjából rizikótényező.

Hogyan pótolható a szervezetben a D-vitamin?
Pótláshoz különböző szájon át alkalmazható tablettákat, pezsgőtablettákat, rágótablettákat, kapszulákat, gyermekeknek pedig cseppeket használhatunk, melyek aktív D-vitamint tartalmaznak.

Forrás: Produkciós részleg
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.11.26